Jag har dem i mina spodmixar och bland andra partikelmixar, i stickmixar och i mina methodmixar. Dessa beten bildar snabbt en slemmig sörja och har du i lite sweetner under blötläggningen, så sprids doften och sötman snabbt som ett moln i vattnet kring din mäskplats. Så har du en plats full av växtlighet på bottnen, så blandar du dessa med Hampa och spoddar och efter ett par dagar är platsen såpass ren att den blir fiskbar.
tisdag 2 februari 2010
Partikelbeten, del 2.
Vi fortsätter med partikelbeten här i del 2 och jag tar upp dem 10 som jag anser har get mig bäst resultat genom mina 28 år bakom karpspöna. Alla visade går att få tag på i Sverige antingen genom lantmännen eller den lokala hälsokostaffären, fast du kanske får beställa dem.
Jag dra det rakt upp och ner hur du ska förbereda dem med koktider, blötläggningstid och lite tips kring vad du kan tillsätta för att bäst resultat. Allt är enligt mina egna erfarenheter, har du andra idéer, så ska du prova eller hålla dig till det.
Lupin frön och Soyabönor.
Blötlägg Lupinfröna i 48 timmar och koka dem i 30 minuter, varefter du använder dem direkt till fisket eller fryser ner dem. Jag tycker inte att dem tar upp flavours något vidare, det sitter mest bara i skalet som omger fröet. Däremot tar dem upp färg bra och här kan du experimentera med röd, brun, orange och svart färg.
Soyabönan blötlägger du över natten eller i 12 timmar och kokar dem i 15 - 20 minuter och låter dem stå i kokvattnet tills detta har svalnad, då är dem klara. Dessa tar upp både flavours oc färg på ett bra sätt och du har stora variationsmöjligheter att tillgå när karpen börjar skygga för dem naturella.
Fiska dina Lupinfrön på bottnen, 2 - 3 på din hair - rig eller poppa upp dem med en bit gul riggfoam. Soyabönan fiskar du med 2 - 5 stycken bönor på din hair - rigg och vill du fiska dem lite Snowman style, så kan du lyfta dem med en liten 10 mm gul Pineappel pop - up.
Black eyed och Kidney Bönor.
Black eyed Beans blötlägger du i 12 - 15 timmar beroende på storleken och kokar dem i 15 - 20 minuter, ett tips är att du kokar dem med lite buljongtärningar eller i tomatsås, det ger en rödaktig färg och en doft karpen älskar. Även Sutaren kastar sig över dem om dem är tillräkligt mjuka. Black eye tar upp både doftämnen och färg på ett bra sätt.
Kidney bönan är med sin rödbruna färg svår att färga, men dem tar upp doftämnen på ett bra sätt och du ska blötlägga dem i 15 - 18 timmar och koka dem i 20 minuter. Båda dessa bönor krossar jag ofta i en köksassisten och har sörjan i mina methodmixar, resultaten har varit enastående på flera vatten. Fiska dem med 1 - 3 bönor på din hair - rigg på bottnen.
Berlotti och Pinto bönor.
Berlotti bönan och Pinto bönan blötlägger du i 24 timmar för bästa resultat och kokar dem sedan i 15 - 20 minuter, dessa bönor fungera enligt mina erfarenheter bäst naturella, alltså som dem är. Du kan färga dem, men jag tycker att man förstör den redan fina cammo som finns i skalet, dem ser lite ut som småstenar med sina pricker och fläckar.
Vilka som är bäst som bete kan jag tyvärr inte svara på, dem känns likvärdiga och dem är instant, så något större mäskningskampanjar behövs inte. Fiska med 2-3 stycken på din hair - rigg på botten eller poppa upp dem med en liten skiva kork mellan bönorna.
Adzuki och Mung bönor.
Ingen av dessa bönor behöver någon kokning, vad du ska göra är att lägga dem i en kylväska och koka upp vatten som du sedan slår över dem. Vattnet måste stå ca 4 cm över bönorna, låt dem stå över natten och på morgonen är dem klara. Jag använder dem naturella och dessa funkar året runt, även under fiske i kallt vatten. Jag fiskar med 3 - 5 bönor på hair - riggen och oftast på bottnen, oljan och den lite nötaktiga doften dra till sig karpen och resultaten uteblir inte.
Dessa små partiklar behöver du bara blötlägga några timmar i ljummet vatten innan du ska använda dem. Jag fiskar inte med dessa beten, utan använder dem för att hålla fisken på platsen länge och för att rensa upp ett swim. Karpen går länge på platsen och river upp växtligheten i sin jakt på varje korn.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.