fredag 16 november 2012

In -line leads och Solars Rig Cone.

Utvecklingen går framåt i det mesta, så även bland in - line blyna, kommer ni ihåg de första som kom på marknaden? I princip, var det ett Zipp - lead, som var fastlimmat på en styv tube av hårdplast.

De kastade till horisonten, trasslade sig aldrig och alla var nöjda, förutom karpen, som skrattade ihjäl sig eller fick båda ögonen utstuckna av tuben, om den kom för nära!

Riktigt så farligt var det inte, men tuben stack upp från bottnen över våra meshbags, ungefär som du har en cykelpump mitt i din Quattro Stagionipizza och det där tyckte verken du eller karpen om, och utvecklingen gick framåt, som tur var.
Blyets form ändrades och tuben blev mjukare eller försvann helt och vi fick köpa våra riggtubes som passade i dessa bly.

Nu har vi det bättre ställt och kan i princip välja och vraka bland in - line bly och vi har tubing, som är mjuk, i olika färger och de är sjunkande.

In - line bly har flera fördelar, de trasslar sig fortfarande inte så mycket och de krokar fisken snabbt genom att det mesta av blyets tyngd, ligger i nospartiet av blyet.

Jag anser dock, att alla bly, var linan går genom själva blydelen är en potentiell fara för fisken och det finns även en stor risk för att dina spöklingor blir skadade och dessa två bovar, ska vi eliminera i dagens inlägg,
På första bilder ser du ett traditionellt in - line bly, var det sitter en liten insert, var ditt lekande ska tryckas fast, här kan det bli fel, om lekandet sitter för hårt!

Det behöver inte vara du, som trycker fast lekandet för hårt, utan det sker även under kastet, så kolla läget ofta, om du använder dessa bly för long range fiske.

Fox och Nash var nog de första, som kom ut med bly, som hade en skåre i blyet, så man kunde ta bort dem från sin lina/leadcore och det var bra, det räddade många spöklingor från repor, tryckskadar mm.
Du kan sy dig några små skydd som detta, du lägger det runt ditt "fasta" in - line bly och sedan lägger en bit kardborreband runt som låsning och dina klingor är skyddade mot repor mm.
Nackdelen med dessa bly, som har en skåre, är att skåren måste ibland tryckas ihop för att inserten/gummit, ska sitta kvar i kastet och ibland får man öppna skåren med en knivspets, för att få bort blyet från linan innan hemfärden.

Allt detta skapar en viss skepsis hos mig och jag känner inte att dessa bly är så säkra längre och som sagt utvecklingen går vidare, åtminstone hos den tänkande skaran bland oss karpfiskare och  ...
... här har du ett betydligt bättre - och säkrare sätt, att använda dina in - line bly. Montera din speedlink i lekandets ögla, var du har leadcoren och tryck in resten av lekandet i inserten/gummit.

Därefter lägger du leadcoren över blyet och låser fast leadcoren med ditt fuktade tailrubber och det hela är nu lika säkert som ett leadclips.
När karpen tar ditt bete och skakar sig, släpper tailrubbern från inserten och därefter släpper lekandet från gummit i blyets nos eller från inserten, detta beroende på vilket bly du använder och  ...
... du drillar nu din karp utan bly och du får upp karpen högt i vattnen, bort från alla hinder och allt bli så mycket enklare.

Visst du blir av med blyet, det kan vi ersätta, men det är svårare att ersätta en karp som kanske går fast och aldrig kommer från den snag den hittade. Bly är inte så dyra längre, vi har kommit till det stadiet, var många importerar eller gjuter dem själva, det finns bly on the black market för mellan 12 - 15 kronor, så det har du råd med!

De flesta karpar jag har hittat fastnaglade eller fått upp med ett tackel hängande från mungipan, är tackel med in - line bly och i det flesta fall, har lekandet suttit fast stenhårt i blyet och karparna har inte kunna dra sig loss.

Det har även funnits fall, var lekandet har varit för stort och man har dragit fast det väldigt hårt. Det finns även fall, var man har haft för litet lekande och då har man haft en bit el kabel som silicone sleeve och till och med limmat fast det hela! Very, Very Bad Angling!

Gör rätt från början! Använd rätt komponenter, fukta allt, som ska sättas ihop med saliv och limma aldrig ihop något! Är du tveksam, så rådfråga någon, som kan detta och gör det innan, du börjar lägga ut dina dödsfällor!

De finns även lite andra aspekter som du bör tänka på och här tänker jag på tyngden i in -line bly som ligger i nospartiet. Det innebär en stor risk på flera sätt!

T ex om du fiskar på grunt vatten och över en stenbotten, så MÅSTE du fjädra av dina kast, så inte blyets nos slår i bottnen och skadar din knut, lekande eller att blyet trycks ihop, så lekandet inte kan släppa!

Samma sak om du fiskar över en mjuk botten, fjädra av dina kast, annars gräver blyet ner sig i dyn och drar hela riggen med sig. Det bästa är, om du byter tackel och använder pendulumbly med lekandet i ett leadclips i dessa fall.
Vi smyger snabbt in här på Solars Rig Cone, ett fint litet verktyg för att forma och shrinka dina riggar. Vi vet alla hur en liten curve, kan effektivisera en rigg och rig cone är super för detta och du kan shrinka dina riggar i varmt vatten eller över din ångande kaffekittel. Rig conen klarar detta!

När du har gjord din rigg, så mäter du till en bit passande shrinktube och monterar det, som du vill ha det och sen är det bara att hitta rätt kurva på Rig Conen.

Sätt fast kroken i conen och lägg shrinktuben i skåren och därefter rullar du riggmaterialet runt conen två varv och sen värmer/ånger, du din shrinktube, som krymper sig efter Rig Conens form.
Här har jag bara lekt lite med några riggar, inget jag skulle fiska med, utan bara i demonstrations syfte och du ser själv, hur du kan göra olika former på dina riggar, allt från den översta Withy - Pool riggens stora curve till den andra mindre curve, som agerar lite, som en Bent - hook, men är säkrare för karpen.

Styva shrinktubes, som är lite längre ger ett bra Gape och tuben hjälper till att spjärna emot, när karpen vill bli av med kroken och betet. Solars Rig Cone gör det enkelt för dig att uppnå detta.

Helgen närmer sig, likaså ett sammanbrott hos mig, jag har haft ett Migränanfall under 2 dagar och det kändes ett tag, som skallen skulle sprängas i småbitar, men det är något bättre nu och jag hoppas verkligen att jag kommer ut i helgen.

Jag ska ut, om jag så ska krypa fram till spöet, som bugar sig i runnet och vad som händer och sker, får ni nog se under lördagskvällen, söndagskvällen eller senast på måndag eftermiddag. Now where´s me pills .... Eh, glöm inte att rösta på bloggen ... jag vill ha den fina flytoverallen :-) Tack på förhand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.