söndag 25 november 2012

Ris är billigt, effektivt och enkelt att förbereda och använda.

Riset kommer från Kina och likaså karpen från första början, karpen älskar ris och ibland undrar jag om inte det ligger lite i fiskens gener?

Jag har fått en del frågor kring detta och jag passade på att ta lite bilder på, hur jag går tillväga och nu kan ni ta del av detta, så det blir rätt från början till mäskningen eller frysfacket.
Två kilo långkornigt ris, som inte klumpar ihop sig efter kokningen. En sådan påse kostar 28 kronor och hur många fake maggots, blir det av denna mängd?

Jag har ingen aning, men volymen blir ca den dubbla, ungefär 3,9 kilo färdiga fake maggots och du vet nog hur mycket ett riskorn väger och då förstår du nog antalet fake maggots, som du får ut för 28 kronor, det är många det!

Det är billigt, enkelt att göra, karpen älskar att rota i riset, du bestämmer själv färg och doft och mängd, alla har råd med detta och riset håller fisken på platsen väldigt länge.

Det blir inte bättre än så här och enda nackdelen är, att du med tiden, om du lägger ut för mycket ris, så finns det en risk för att du präglar karpen och den äter inget annat, precis som med andra små partikelbeten, som presenteras i stora mängder.
Börja med att koka upp vatten i en större gryta och häll upp ett kilo ris i en bunke eller annat mätt. Jag använde här ett kilo ris, för att experimentera lite med fyra olika dofter och färger.
Salta riset ganska mycket under dem 5 minuter riset ska kokas, det räcker med denna korta stund, riset kommer senare själv att suga till sig vattnet.
När kokningen var klar, delade jag upp riset i fyra lika stora delar och lade riset i dessa gamla glasburkar och fördelade det varma vattnet över riset.

Nu är det dags för att tillsätta färg och doftämnen och det är svårt att överdossera detta, jag använder oftast en halv tesked med boiliefärg och 10 ml flavours, men inte denna gång!
Färger finns det gott om och det är bara att välja vad du vill ha och det samma gäller flavours, var vi är bortskämda.

Du bestämmer själv och då riset är billigt, så kan du experimentera med allt möjligt, det mesta funkar väldigt bra.
Vill du bara ha vita fake maggots, så ger du inte riset något färg, men kanske lite doftämnen eller prova det naturellt, det funkar också, men lite doft vill jag gärna ha.
Här har mina fyra burkar fått sina färger och dofter och nu får det stå över natten och suga till sig alla goda dofter och färgämnen.

Vattnet kommer att försvinna in i riskornen, kanske är det lite vatten kvar och det kan du bara sila från riset och sen är det klart för frysen eller för att mäskas ut direkt.
Jag gjorde en del ris i Pink färg och hade med lite av Bag éms Sweet Fishmeal Powder och det doftade gott i min näsa och jag tror även att karpen fattar tycke om detta.
Här har vi ett säkert kort! The Source och lite Corn Steep Liquer. Riset fick en lite ljusbrun färg, som kanske imiterar några av alla bottenlevande insekter, som finns ute i våra vatten.
Här lite mera tankar på kalla vatten, is i kanterna eller halva sjön. Bag éms Super Spicy Meat and Maggot Dye, röd färg, som verkligen syns och så den läckra kryddiga doften.

Ni som följer bloggen har sett detta röda riset förut, det är detta jag använder mest av allt, än så länge, men jag hittar hela tiden på nya saker, så vem vet, det kanske bytts ut en dag?
Jag vet att det går mot jul, men detta är inte saffransris, utan bara kokt ris med två matskedar av Bag éms enormt fina Pure Pineappel flavour and bait Dye.

Det dofter så naturligt av Ananas och färgen är läcker, den sticker ut mot en mörk botten och karpen har inte svårt att hitta dessa gula "Maggots" mot den bakgrunden.
Här ser du mängder av fake maggots på ett kilo ris, det blir en ansenlig mängd och det tar inget större plats i frysen eller i din baitbag.

Riset klara flera upptiningar och det behåller doften och färgen väldigt länge i vattnet, alltså ännu en fördel för dig, så börja koka redan i dag och prova detta innan locket läggs på.
Det var dem fyra färger och dofter som jag gjorde senast och fiske över två av dessa, har redan givit karp som ni kanske vet och jag kommer att fortsätta med riset.

Tänk på att du faktiskt kan blanda ihop lite av dina riskreationer och som du ser på bilden, så blir det vackert och kanske än mer effektivt?

Det finns så många fördelar med detta och det är inte bara inom karpfisket. Sutare, Rudan, Braxen, Id, Färna, stor Mört mm tar dessa som maggots.

Jag tänker även på tävlingsfiskarna, hur mycket pengar de kan spara genom att använda ris och fiska med riktiga maggots. Lite färgad ris i pimpelhålet under regnbågsfisket är suveränt. Blanda ris i dina mäskbollar, feedermäska och Methodmixer!

Likaså om du ska meta betesfisk till gäddan och vi ska inte glömma att riset drar till sig mycket småfisk, så gäddmetaren kanske borde ha med sig en påse ris och skapa sig en eller flera hot spots under dagen?
För fiske nära land, kan du använda en katapult av Canal typ, små slangbellor, som är gjorda för loosefeeding med maggots.

Ska du ha ut dina fake maggots på långa avstånd, så använd en Spomb, som är stängd och du slipper en massa spill mellan dig och fiske platsen.
Har du ingen Spomb, så kan du använda en Spod och du ska ha en Spod, som är helgjuten utan hål för detta.

Har du ingen sådan Spod, utan bara en med perforerade hål, så kan du tejpa Spodden och använda den, inget kommer ut.
Vid Spoddning av små partikelbeten som ris, hampa, mindre bönor och riktiga maggots, så bör du lägga två foamnuggets i Spodden, så slipper du det så kallade Spodspill och allt hamnar på rätt plats.

Du ser här på bilden, hur du ska göra detta och du får vänta en stund med att veva in Spodden, dessa nuggets måste få tid att lösa upp sig, så innehållet kan ramla ut.

Tänk även på att sprida ut riset, det ska inte ligga på samma fläck, utan lägg dina Spoms/Spods, med en  meters mellanrum och få karpen i rörelse och se upp med mängden, när du fiskar!
Jag hoppas du fick en liten insikt, hur du ska göra och hur effektivt detta med ris egentligen är. Jag är nästan 100 % säker på, att ingen använder detta koncept i dina vatten och det är din stora fördel.

Jag avslutar med några karpar från november förra året, alla har fångats över små fläckar med utspridd ris, det har fungerat i alla väderlekar och temperaturer, som jag fick över mig eller fick genomlida.
Blanda in lite bra vinterboilies i din Spomb/Spod tillsammans med riset, så hamnar allt rätt. Ha ditt spö klart med bag och bete och låt Spomben/Spodden ligga kvar på ytan efter mäskning och ha den som riktpunkt för ditt kast.

Ris, boilies, din rigg, allt ligger då rätt och sen fortätter du så tills alla spöna är ute och allt ligger klockrent på rätt plats. Njut av solen, regnet eller snön.

Fiskar du rätt på rätt plats med detta koncept, så kommer du att få karp, inte varje gång du fiskar kanske, men betydligt oftare.
Jag använder oftast lite mindre beten, när jag fiskar över en bed av ris och har gärna något som sticker ut lite, som till exempel, en liten mini snowmanpresentation, som denna karp föll för mitt bland alla riskornen.

Och självklart ska du prova med fake maggots från Enterprise Tackle eller annan firma, fyll upp ett maggotclips med fake maggots.

Blanda lite olika färger eller varför inte montera ett litet mjukt fake corn bland dina fake maggots, det fungerar väldigt bra och det sticker ut tillräckligt för att trigga igång karpens medfödda nyfikenhet.

En miniboilie eller ett fakecorn med en liten krok, kan - och vill vara förödande för karpen, om det ligger bland dessa riskorn, framför allt en svinkall vinterdag.
Jag har fiskat med ris sedan 2008 och jag har kept the secret lite för mig själv, inte ens goda vännen Jens "Challenger" Hermansson, som tog denna bild på en fin Brace, visste vad dessa två karpar hade gått och mumsat över, nu vet han!

Båda dessa karpar kom med 35 minuters mellanrum, efter en del bleeps och spögung, men sen hittade de mina små snowmans och sen gick det av bara farten.

Jag tycker att du ska ge riset en chans i dina vatten, det är väldigt effektivt, billigt och har väldigt många fördelar, kanske fler än vad jag har nämnd här i inlägget.

Skulle riset mot all förmodan inte fungerar för dig, så kan du spara det och servera det till din polare med lite grillad fläskfilé, nästa gång ni är ute tillsammans och ett tips är, vit ris med Rod Hutchinsons gamla Monster Crab.

Fläskfilén marinerar du i Dynamites Halibut Oil och glöm inte att tillsätta 2 matskedar av Solars Belachan i marinaden. One bite and you will never ever see him again! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.