måndag 26 november 2012

Vi går mot bistra och tuffare tider.

Vi har drygt en månad kvar av armodets år 2012 och jag känner hur åtminstone jag, går mot lite bistra tider. I helgen kan jag fiska två dagar och det tänker jag göra, fast det vankas minusgrader ner till minus 8 under nätterna och minus 3 på dagarna.

Det blir inte lätt att få dem till att öppna flabben under dessa förhållanden, men det ska gå med lite jävla anamma och tålamod, det kanske fryser igen och stoppar allt fiske? Only time will tell!

Sen kommer vi till nästa helg 7 - 9/12, var jag är ledig tre dagar och då ska familjen till Götlaborg, då flickan simmar på Svenska ungdomsmästerskapen och lilla jag, har hand om Spektaklet Gonzo, som inte kan vara instängd hela dagen, utan måste ha luft och pinka in reviret lite.

Det skapar lite problem, om det nu är isfritt den 7 - 9 december, men jag har en lösning på det och kräver bara att det är öppet vatten och sen lite förmäskning, så ska det nog lösa sig och första laddningen med boilies, åkte ut i dag efter jobbet.

Det får bli min stalkersling, en liten handväska med allt jag behöver och mattan, bord och stolar finns redan i närheten av vart spöna ska stå och jag tackar kommunen, för att ni använde mina skattepengar till detta!
Jag tänkte gå in lite på en del frågor, som har kommit kring det, som jag kallar ett Roving rod. Du tar helt sonika ett av dina karpspö och kastar runt i området du befinner dig i och försöker att hitta en nappvillig karp.

Kasta ut ditt väldoftande bete, som bör vara i en färg, som syns bra och din bag bör vara doppad i dipp eller flavours.

Händer det inget på 60 - 90 minuter, så vevar du bara in och prova ett nytt ställe och ha gärna koll på de ställen du har provat, det kan komma in karp och du ska du tillbaka igen dit med ditt bete.

Så enkelt är det, det funkar bra och bäst i riktigt kallt väder och vatten, var karpen knappt rör sig, kommer du tillräckligt nära karpen med dina godsaker, så kan den masa sig fram och du får din chans.

Jag provar en massa beten, riggar o s v och som du ser på bilden ovan, så blir det en förfärlig massa riggar och beten som testas.

Man kan hitta en fisk, som räddar din dag och du kan även hitta spots, som ger fisk, så länge du bara kan får ditt ett bete.

Karparna samlas ofta i mindre grupperingar och hittar man ett sådant hak, så kan du ha bra fiske i många höstar och vintrar framöver, då de gärna ställer sig på samma plats år efter år.

Ett annat sätt att använda detta spö, är att fiska det utan back - leads och ha linan högt i vattnet på en av sidorna av din mäskplats och sen använda en relativ lätt hangers och ett drop på 25 - 30 cm.

Detta ger dig line - bites, när fisken börjar röra sig mot dina utlagda beten och du är förvarnad, om vad som är på gång.

Så snart du slutar att få dessa bleeps och din hangers håller sig stilla, veva in spöet och kasta över din mäskade plats och veva snabbt din bag och bete till rätt plats, jo flera bra beten ute, jo större är chansen för att en av karparna, ska plocka ett av dina krokbeten.
Lite kring dem beten, som har gett fisk denna höst/vinter. Här är det vit och fluororött, en 10 mm och en 6 mm boilies.

Syns bra, dofter bra av Choklad, riggen är avgörande, men med en KD - rigg, så spelar det ingen större roll, om karpen skakar eller spottar, de fastnar!
Ett tips för er som använder pop -ups är, att alltid förborrar dem, innan du lägger dem i dipp eller annat doftmedel.

Dessa är rullade för hand med Mistrals pop - up mix och ägg och de innehåller Pure Pineappel doft och de får sedan ligga i samma doft, tills jag ska använda dem.
För rena pop - up riggar, brukar jag knyta fast mina beten, men ibland har jag mitt hair genom dem och jag eftersträvar alltid att ha hålet i centrum av betet.

Detta är väldigt viktigt, när du använder pop - ups till snowmans eller använder en rigg med längre hair och sen balanserar din pop - up, med ett blyhagel på hairet mellan krok och betet.

Grunden till att jag nämner detta, är att jag har märkt en tendens till att någonting går ibland snett och man kan missa karpen och när det har hänt mig, så har hålet inte varit centrerad! Jag kan ha fel i detta, men det är mina egna erfarenheter.
Glöm inte att Tiger nuts är ett suveränt karpbete året runt, till och med mitt i värsta köldknäppen. Krossa dem lätt och använd små bitar som krokbete och ha lite i din crumbag också.

Många tror att detta endast är ett sommarbete, ni kan inte ha mera fel, än detta påstående, karpen älskar Tigers alltid, oavsett väder och vattentemperatur, så glöm inte dessa guldkorn!
Kylan som ska komma till helgen retar mig lite, jag vet att den kan ställa till besvär för mitt fiske, men jag vet också, att karpen kan slå över på en riktigt big feeding frenzy, i tron att nu blir det tuffare tider för dem och de fyller på alla energireserver, de kan och har.

Det får de gärna göra till helgen, jag ska vara där, jag ska ha mer karp, innan The big freeze kommer! Det är så underbart att få de där försiktiga pilliga plock och sen kanske det drar iväg, så det står härligt till.
Drillningen med de små krokarna, hjärtat sitter på en helt annan plats än normalt, man tar det lugnt och landar fisken och inget känns mer värmande, en kall dag eller natt, än att se och veta, att de simmar iväg utan skador, det är guld värt!

Känslan att ha lyckats, den är svår att beskriva, fiskens färger vid denna tid på året, var allt annat i omgivningen är grått, löven är borta och enda färgerna, man kan se är den gulnade vassen, som snart övergår i en gråbrun färg.
Efter att spöet har lagts ut igen, infinner sig ett lugn i själen, kaffet kommer fram och man fira lite i sin ensamhet vid vattnet och det är skönt att få torka lite saker ibland.

Jag har inga vatten än, med stor fisk, men det kommer, jag är ganska nöjd med mina resultat. Visst hade det varit spännande med en Lomma, Tegelbruks eller Östra damm runt knuten med stora karpar, men nu är det som det är och man får föga sig därefter.

Vad är egentligen skillnaden? Måste man landa karp på 12 kilo eller mer för att bli en erkänt karpfiskare? I så fall, är vi verkligen illa ute, hade jag bott i Lomma och haft tillgång till dessa nämnda vatten, så hade jag nog fångat många av dess invånare och jag hade inte tröttnat på detta, lika lite, som jag inte tröttnar eller har tröttnat på mina hemmavatten.

Jag tänker ofta på om man lade på 8 kilo på varje karp jag fångar i Rismåla göl, bara som ett exempel. Hade jag varit en megastjärna inom svenskt karpfiske? Troligen inte, det hade varit roligt ett tag, men allt jämnar ut sig med tiden.
Den helgen, var jag bara kan fiska några timmar morgon och kväll, så ska jag ge Vanilla Spice boilies, en rejäl test för att se vad dessa vita, lite speciella i doften kan ge, jag tror på dem.

De har gett fisk, men de har ännu inte fått den rätta testen och det kommer att ske under 7 - 9 december, om jag bara kan få ut mina spö mellan isflaken.
Ett annat bete, som inte behöver någon introduktion, är Mistral gamle flaggskepp från 90 - talet Rosehip, ingen normal funtad karp ignorerar dessa nyponrosdoftande boilies och stickmix.

Det är en vinnare och kommer alltid att vara så, jag har haft några av mina bästa pass med just detta bete och jag tror inte skillnaden, var större 1995, än den är nu, var vi snart hoppar in i 2013.

Bra beten fungerar alltid bra och de levererar alltid bra resultat, det är det, som kännetecknar ett bra bete. Karpen kommer tillbaka efter mer och mer och mer och Rosehip, I 40, I 40 red, White Choclate m fl, tillhör den kategori av dagens karpbeten.
Sen kan man alltid piffa upp sina beten med något som syns bra, som inte karparna har råkat ut för innan, något som skapar en liten gnutta nyfikenhet, som gör att de ska smaka och en effektiv rigg, gör resten av arbetet.

Jag kan inte rosa dessa små mini pop - ups tillräckligt högt, de är så suveräna att ha med sig. 6 olika färger, gör att du kan experimentera med dem och de spricker inte sönder och den neutrala doften, gör att du kan soaka dem i allt möjligt, innan du tippar ditt krokbete.
Vi får se vad helgen ger eller ska det frysa, så jag får ge upp? Vinden kommer nog att bli min bästa vän i helgen och jag hoppas att det går att fiska båda dagarna.

Det kommer inte att bli någon stor karp i mångas ögon, men huvudsaken är att jag är nöjd med vad jag presterar.

Det kan bli en fin fisk, som denna eller kanske en blankning, det sistnämnda gillar jag inte och kommer den, så har jag oftast lärt mig lite under tiden jag var där.
Man har varit med förr och vet att när som helst nu, kan det roliga ta slut, men jag vet att de intar föda varje dag under korta perioder, som denna bild visar (Vänstra spö) och man kan få slå hål på isen, innan man kan få karpen i håven.

Jag hoppas att jag får chansen att åtminstone kunna lägga ut en bild med karp och tomtemössan, även i år eller ska det ta slut innan jul som förra året, jag hoppas inte det!

Drömmen hade varit en isfri vinter över Småland, men det är väl att ta i eller? Snö och öppna vatten, är en ganska trevlig bakgrund för ett bra foto och jag hoppas att kunna åstadkomma det och jag gör det mer än gärna med den Koikarpen jag jagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.