måndag 17 december 2012

Hur stor är en godkänt karp i vårt land?

Det finns en osympatisk attityd bland vissa karpfiskare i Sverige, som anser att en karp måste väga över 10 kilo för att kallas karp! - Jag fiskar inte i vatten med karp under 10 kilo och jag har även hört dem som säger under 15 kilo i ett vatten!

Karp under 10 pannor är bara skitfisk! Jag skulle kunna hålla på att rabbla upp alla möjliga uttryck för karp under 10 kilo. Varför just 10 kilo? Är det gränsvikten för en stor karp eller? Jag gillar inte detta och ställer mig frågande till flera aspekter i vårt svenska karpfiske.

Får "skitfisken" på 7 kilo rätt behandling på mattan eller lägger man man bara all krut på "The fat Lady of the Lake" när hon kommer på besök? Hur kan man tvinga sig själv till att fiska sig genom en massa "skitfisk" innan man uppnår en riktig karp?

"Jag fiskar inte i vatten med fisk under 15 kilo!" Då blir man sannerligen väldigt begränsad i Sverige, dessa vatten hänger inte på träden.
En bild från Linnéasjön och den säger en hel del! Erik till vänster med Halftail är godkänt med över 11 kilo, men Alex, som fick en "Skitfisk" på 9 kilo är inte godkänt!

Då borde Alex inte se glad ut på bilden och varför valde han Linnéasjön, som bara har max 3 riktiga karpar under rätt tid av året, som kan ligga över gränsen för ett godkännande? Jag vet svaret och det vet även dessa nutz, som har denna mycket märkliga attityd.
En "skitfisk" från ett nytt vatten och jag är strålande glad, men långt ifrån godkänt med denna, det fattas flera kilo för att detta ska vara en godkänt karp! - Ni hör själv hur illa detta låter.
Sorry Slättengren, du har fångat en underkänt skitfisk, tyvärr fattas det 760 gram för dig och så spelar det ingen roll om denna fina karp, var ett nytt PB och en fisk från ett nytt vatten - DU ÄR INTE GODKÄNT PÄR!
Bra Pär! Nu blev det betydligt bättre, du är godkänt med Halftail på nästan 12 kilo, nu har du fångat en riktig karp, Bra Pär och grattis än en gång!
Kolla! Titta noga allihopa, är jag på väg att bli godkänt här, mån tro? Nej, nej , nej! Jag fiskar i Rismåla göl, ett vatten fullt av "Skitfisk" och där är det svårt att bli godkänt och samtidigt så kommer inte The Brigade of bad attitude anglers och sätter upp sig på väntelistan.
Se inte så tveksam ut Hermansson, du är klart godkänt med denna 12,2 kilos fjällkarp och den är till och med snygg också, så jag ger den MVG efter skolans regler.

Jag vet inte om du slipper Brigaden, som bara fiskar i vatten med fisk över 15 kilo, men du har gjord dina läxor på ett bra sätt.

Jag känner Jens på bilden och jag vet varför han åkte till detta vatten. Målet var en större karp, en fin fisk, en fin upplevelse och spänningen, fighten o s v.

Allt handlar inte bara om stor fisk hela tiden, men de skapar ett mål från vatten till vatten och visst finns spänningen där när runnet kommer.
Fy f-n Luis! Hur kan du ha med en sådan bild på din blogg, mer "skitfisk" än så här kan det knappast bli! Men någon gång måste man sätta ut dessa skitfiskar, för att kanske i framtiden, kunna fånga sig lite godkännande eller hur, därav bilden.
Alla har de varit små och söta, hur man bedömer dessa i Brigaden av  ... vet jag inte och jag vet inte heller vilken kategori dessa faller under, men de behövs för att vi i fortsättningen ska ha ett bra karpfiske i Sverige.

Dessa små skitfiskar kan under rätta förhållande, växa sig till vikter upp emot 25 kilo i Sverige och det, fast vi inte har de perfekta förhållande i klimatet.
Jag hoppas att alla fångade karpar får den omtanke och vård, som de behöver, att man inte tullar på detta för att karpen är liten eller inte uppnådde fiskarens mål för godkännande. Jag är mera för utseendet, fighten, sättet att fånga fisken och skulle den sen vara godkänt av alla i landet, ja så är det nog bara bra.

Jag tycker att man ska lägga undan den dåliga attityden, som en del bär på och inse fakta, att vi har faktiskt lite av varje, för alla i vårt avlånga land.

Hardcore Svenne har sina få vatten med endast 15 kilo + och ganska många andra har tillgång till vatten med 10 kilo + och då är dessa karpfiskare nöjda.

Alla har inte dessa möjligheter och alla har inte tiden för att fiska varje helg, eller pengar för den perfekta utrustningen. Det räcker gott och väl med ett spö, ett bete, antiseptiskt medel och en matta, så kan du fånga fina vackra karpar och bedöma om de är godkända, det hoppas jag de är.

Mitt tips är att du går dina egna vägar och hittar vad du söker, bygg upp din egen attityd, dina tankar om fisket, men är dessa mer skryt och bräkande, än ditt fiske och dina resultat, så håll dem för guds skuld för dig själv.

Ta karpfisket för vad det är, njut av varje sekund du kan vara ute i naturen, ta inget för givet, stressa inte, ta det lugnt och njut, mig veterligen lever vi bara en gång, så ta vara på det positiva och njut av varje karp du lyckas landa, i morgon kan det vara för sent.

För er som är nya i gamet och som står inför en ny spännande säsong 2013 har jag lite tips. Bygg upp din utrustning och låt det ta sin tid, det finns gott om karpfiskare, som har stora lån och avbetalningar på sina grejer och som har problem.

Se inte ner på dem som får fiskar jämt, utan bemöt dem och försök att få hjälp om du inte får fisk, följ inte trender slaviskt, utan ändra lite här och där och du kommer att få bättre resultat än normen för ditt vatten.

Väldigt många kommer hem från sin första utlandsresa och är kungar för att de fick en eller flera karpar mellan 15 - 20 kilo i Frankrike. Oftast har dessa kungar bara lyssnat till en guide, bombat platsen med researrangörens boilies och fått sina karpar, men de har inget aning om varför de fick sina karpar, de tänkte inte själv, de provade inget nytt i ren rädsla för att något skulle gå fel.

Man skriver eller pratar inte om sina blankpass, men sidor fylls upp och ner med bilder, när det har gått bra och några tips från respektive vatten eller beten, riggar, swims mm, det får du aldrig en rättmätig bild av och det gäller inte bara på utlandsresor, det gäller i svenskt fiske också, vilket hämmar utvecklingen avsevärt.
Jag blir nerstämd av detta och den konstiga attityden och måste bara avsluta på ett lite mer humoristisk sätt med denna bild på Slynan alias Christian Sylvander.

Karpen får i mina ögon MVG, alltså mycket väl godkänt, men Slynan får det inte! Ingen keps, påsar under hans rådjursbruna ögon, så klent byggd att man hade ett stöd i backen för att han inte skulle ramla framlänges!

Herregud han klarar inte att lyfta en "skitfisk" på 16,3 kilo, dags för gymmet Slynan om du ska fortsätta att fiska i Hagasjön.

Jag hoppas detta inlägg gav dig en liten tankeställare, alla karpar har varit små, alla har vi varit noviser i detta spännande och roliga fiske.

Skaffa dig inte denna dåliga attityd och kom inte hem, som en uppsnofsig kung om du lyckas på en utlandsresa, det är enorma skillnader mellan resultaten på kontinenten och Sverige. Stack jag ut hakan för långt? Jag tror inte det, utan sanningen är bara illa hört hos vissa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.