söndag 16 december 2012

Renovering av Old School rods.

Har man inte jobb, så skaffar man sig det, det räcker inte med snöskottning och vanliga kneget, utan en del gamla spö, måste ses över ibland och jag har bytt en del ringar på olika gamla spö och rengjord klingor och lackat upp dem igen, så allt står nu fit for fight till våren. 
Jag har ett gäng North Western Dyneemas, som hade en 30 mm buttring och den byttes ut mot en mer normal 40 mm, som inte hämmar kasten och nu ska dessa spö prestera lite mer avstånd mellan mig och mina beten.

Dessa spö ska även lite senare få var sin rostfri ändbutt och eventuellt ett lineclip i carbon på ovansidan av underdelen, men det blir längre fram i tiden.
Staffan slängde in lite White Ink och en bläckpatronspenna och en stund efter kom spöna som skulle textas, det är en sak att texta ett spö, det är inga problem.

Men fyra stycken, som ska se lika ut och ha texten på rätt plats och i exakt samma style, det är lite knepigare. Jag gav mig på detta och övade lite på några gamla klingbitar innan jag skred till verket.
De fyra spö var Rod Hutchinson I.M.X i 12 fot, 2 stycken 2 ½ lb och 2 stycken 3 ½ lb. 2 ½ modellen var färdiga, men 3 ½ lb var inte klara, det fattades Flexcoat och då får man ta det lite försiktigt med spöna.
Staffan har lagt ner ett enormt arbete för att få dessa gamla spö i nästan nyskick, dock bröt han trenden lite med att förse de två 3 ½ lb med full Duplon, ett stort arbete, men det blev väldigt bra och det passar bra ihop med de svarta lindningarna som har lite rött i kanterna.

Slipning av klinga, lackning av klinga, nya ringar, tråd und so wieter, mycket jobb, men det blir bra till slut och spöna får återigen många år på nacken.
Alla spöna fick även var sin Stainless steel ändbutt från Century, passar fint på just klingor från Century och det bryter av på ett bra sätt och det ser riktigt bra ut.
Här är det färdigtextat och nu ska det bara över lite Flexcoat och sen är de klara för ännu 20 års fiske eller kanske rent av mer, bara tid och underhåll kan visa Staffan hur länge de ska hålla.
Jag gillar äldre spö, det har något speciellt  sig, dagens moderna spö har inte samma goa egenskaper, det mesta handlar om att kasta till månen och tillbaka igen.

Gamla spö från 80 och 90 - talet är tunga, är grova i klingan, ser lite slitna ut o s v, men det är så det ska vara. För folk med ögon för detaljer, så kan jag nämna att Hutchinson stavas med c och i morgon ska jag göra om det igen, tur att inte Staffan blaskade på Flexcoaten! Shit happens!

Vi är flera i Nybro, som samlar lite på Old School rods från den gamla tiden, spö som Nash Pursuit, Handbyggda Sportex XHM, Kevlar Carp och Carbon Carp från Tony Fordham, Century Armalite MK 1 från Vic Gibson,  Hutchys spön och Maddocks Challengers, Amorphous m fl och det börjar bli en ganska tuff samling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.