torsdag 13 juni 2013

Figure 8 knot, den bästa knuten för en ögla.

Man är jagad lite överallt just nu och jag skulle åka till ett vatten och titta lite, men det ända vatten jag hinner se denna vecka, är regnet som kommer ner och sen det som strålar ur duschen!

Jag har dock genom flera år sett och hört, hur en del knutar glider upp och jag haft under samma tid fått en del mejl och haft denna knut uppe på bloggen.

Men det finns fortfarande dem, som inte får till denna knut och mejlen kommer med frågor om hur man gör den och idag kommer vi att ta det hela en gång till och sen fattar alla.

Figure of eight knot, som den kallas i karpspråket är en mycket bra knut för öglan på din rigg, den är stark och enkel att göra och du kan använda den till alla typer av linor, mono, braids, riggmaterial och rep! 

Jag hörde till och med om någon kille, som använda den för att spänna fast pojkvännen i sängen, vem säger jag inte! - Jag har gått steget längre och använder denna knut för mina hair loops och den knut glider aldrig upp!
Börja med att lägga din lina dubbelt, linan här är en svart Amnesia i 20 lb för att den syns bra - Ni vet Slynan tittar också ibland in här! Någon mer skelögt får man leta efter och han ska också få sin chans.
Forma sedan en ögla som visat här. Vad många nu gör, är att man sticker genom den dubbla linan genom öglan och dra ihop knuten ock du står med en kärringknut eller överhandsknut, som inte håller och öglan blir inte rund eller bra.
Vad du ska ska göra, är att du förar den dubbla linan bakom den öglan du har mellan fingrarna, som visat här och ...
... sen ska den dubbla linan genom öglan, du ser här vad jag menar med detta, det bildas en åtta och då blir det rätt och knuten blir stark och öglan bra.
Så här skall det se ut innan du drar ihop knuten, se till att linan ligger fint och jämsides varann, innan du fuktar knuten med saliv och drar ihop den.
Trimma knyten så nära du kan med en bra sax eller braidblades, som du ser blir knuten liten och öglan blir rund och fin och du får väldigt bra med rörelse i din rigg.
Här den färdiga Figure of eight knot, liten, enkel att göra och lära sig,  väldigt stark och den håller! Den bästa knuten för dina riggar om du inte använder lekande, link loops mm. Öva och lär dig den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.