fredag 14 juni 2013

Dina krokar är viktiga ...

... dem är den sista länken mellan succé eller en smärre katastrof, så ha koll på dem och bevara dem på rätt sätt och du kommer att landa betydligt flera fiskar, än om du inte bryr dig.

Marknaden är översvämmat med krokar, en del är riktigt bra och en del rama rama skiten, jag går inte in på några märken och jag rekommenderar inga, du ska använda dem krokar som du har framgång med och som du har förtroende för, inga andra!

Krokar finns i många utföranden, färger och formar, men det finns flera saker, som kroken, du använder ska besitta. Styrka och en grym skärpa är det absolut viktigaste, men får du det i dina paket?

Mitt svar är nej! Krokar görs i tusentals under väldigt kort tid och det blir fel, stora fel, som sorteras bort innan paketeringen, men det slinkar ändå med krokar, som är dåliga av olika anledningar och det är just det jag vill ta upp i dagens inlägg. 
Vi betalar mellan säg 49 - 79 kronor för ett paket med 10 krok, ibland även dyrare krokar eller billigare, men det är ett ganska dyrt pris för dagens krokar och jag åtminstone kräver att det är bästa kvalité för dessa pengar.

Kolla alltid dina krokar, oavsett om dessa ligger löst i paketet eller är fastsatta i en en plastbit eller dylikt och sen lagt i paketet, det förekommer fel i vilket fall.

Börja med att kolla kroköglan, finns det vassa kanter? Är kroköglan stängd riktigt, så inte din lina skadas eller går genom springan? Om så är fallet, så lägg undan kroken.
Har dina krokar rätt form eller avviker dem? Har öglan den rätta vinkel, som de ska ha? Om inte så lägg undan kroken.
Har krokarna i paketet rätt skärpa? Krokar som sitter fast i något i paketet brukar klara sig bra och skärpan är bra eller hyfsat, men ligger krokarna lösa i paketet, då ska du se upp!

Varje gång en krokspets träffar eller gnids mot krokskaftet på dem andra krokarna i paketet, så slit skärpan ner, så kolla alltid om skärpan är rätt.
Är hullingen bra? Ska det vara en micro barb, så ska det, men det finns krokar, som har stora feta hullingar i dessa paket, alltså ett fabrikationsfel och vice versa.
Är det rätt storlek på krokarna i paketet, är det verkligen storlek 6 på alla krokar, tro mig, jag har genom åren fått både det ena och det andra i krokpaketen.

Tänk genom ditt fiske innan du köper dina krokar. Vart ska dem användas och till vilken art, det finns en tendens till att använda alldeles för stora krokar, är det av ren rädsla för att inte landa fisken eller för att få ett dåligt hookhold och en risk för att tappa fisken?

Det landas varje år exempelvis karpar runt om i världen på storlek 8, karpar som är större än vi någonsin kommer att få se i Sverige, men jag ser knappt någon som fiskar med storlek 8.

Tänk efter, en mindre krok ger bättre betespresentation än en storlek 4, mindre tyngd och fisken har svårt att bli av med en liten krok, då det inte finns någon större håvstångseffekt i en liten krok.
Barbless (hullinglösa krokar) I en del vatten kan det vara en tuff regel och här gäller det att ta reda på om du endast får använda en hullinglös krok eller om det räcker med att du klämmer in hullingen.

Kolla dessa paket för alla möjliga fel, jag har fått hullinglösa krok i paket med krokar, som skulle vara med hulling (barbed) och vice versa.
Vad går ditt fiske ut på? Är det hook and hold taktik som gäller, då behöver du en stark kraftig krok med en beaked point (inåtböjd spets) som verkligen greppar tag i fiskens mun.

Med andra ord en krok, som verkligen får jobba, när den stora kliver på och försöker ta sig runt trädet eller busken i vattnet. Vågar du bara ta en krok från paketet, utan att checka den? Jag vågar inte det!
Long Shank hooks, lite klenare i godset, men finns i en del typer, som extra strong mm. Vänder fint i fiskens mun, men inget för snagfishing eller på platser, var du måste pressa med enorma krafter för att stoppa eller vända fisken.

Numera finns det bra märken på marknaden, som är starka och bra, men dessa krokar har raka spetsar (straight points) och dessa krokar med rak spets, får otroligt mycket stryk mot en hårdare botten och det sker främst, när småfisken bollar runt med dina beten och jag rekommenderar dig att använda beaked points på hårda ler, sand, grus och stenbottnar.
Wide Gapes (Bredgapade krokar) och du tänker direkt på pop - ups! Visst det är en bra krok för detta flytande bete, men vad du ska se upp med är, att ju mera Wide gape en krok är, desto mer svag och lättare är den att rätta ut.

Jag använder oftast Wide Gapes, var krokskaftet är kort, det gör kroken starkare och svårare att skaka loss för exempelvis karpen.
Reversed bend ( krokspetsen är böjd åt sidan) Dessa krokar kan vara en fördel för pop - ups, men inte på hårda bottnar med bottenbeten, då krokspetsen, som för eller senare kommer att ligga på bottnen får stryk.

Dessa krokar finns både med hulling och utan, men jag föredrar en krok med en rak spets, då dessa krokar prickar flera fiskar vid bolt - rigg fiske och det oavsett om det är bottenbeten eller pop - ups jag använder.

Jag har dock hört att dessa Reversed hooks, som är hullinglösa, ska hålla sig fast bättre under drillningen, men det ska jag låta vara osagt, då jag inte har något större erfarenhet av detta.

Jag har dock landad fisk på nästan 18 kilo i Frankrike på en Hullinglös Penetrator från Terry Eustace SS - range och den var just i storlek 8.
Jag ska sticka ut hakan lite, jag gillar att göra det i bland och samtidigt ge dig en liten tankeställare, så fundera lite över mina ord! Vi tar ett medelpris på krokpaketet, säg 59 kronor och du köper på dig 5 paket i lite olika storlekar.

Om du köper dig två liter mjölk, varav den ena är halvfull, acceptera du det? Godkänner du att det bara var 13 cigaretter i paketet? Är det okay att att två av dina fläskkarrébitar var gröna på undersidan? Eller att dina beten, du beställde var mögliga? Svaret är nej och du reagerar!

Kolla alltid dina krokar och det som är skit, kan du lämna tillbaka med all rätt, det var jo inga fel på pengarna du betalade och så ska varan också vara felfri, precis som dina surt förvärvade pengar.

Jag skulle vilja se den eller dem redskapshandlare, som får tillbaka ett gäng krokar, som är slöa, har fel hit och dit och dem är tvungna att byta ut dem eller ersätta dig.

Men, men, för det mesta, så är krokarna bra och håller måttet, men se över dem och ha dem sittandes i en ask eller dylik, var dem sitter var för sig och då vet du att du alltid har bra krok till ditt förfogande, när dem behövs. Har du andra åsikter, så hör gärna av dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.