torsdag 17 oktober 2013

Hemmarullade Boilies.

Flera har bett mig om att beskriva hur man rullar sina egna boilies och hur man gör egna boilierecept, vad fungerar och vad fungerar ihop, hur mycket av ditten och datten, färger, sammansättning av en bra boiliemix, koktider, torktider och sen allt det där med flavours, sweetners mm.

Det kommer så småningom i vinter, när jag inte kan meta mina älskade karpar längre på grund av isen. Grunden till att jag avvaktar är, att detta område är enormt stort och kräver ganska mycket beskrivning och jag vill ta det från grunden och på ett sätt, så alla kan hänga med och det blir rätt och bra boilies och självklart ska jag bjuda på några recept, så ni kan göra era egna beten året runt.

Jag rullar numera endast lite krokbeten och pyttesmå mäskboilies i pelletsform, men det är också allt, men jag har rullat boilies i över 20 år och det brukar bli bra resultat, som följande bilder kommer att visa. 

Jag fiskar endast med Mistrals boilies numera, men har som sagt en del hemmarullade krokbeten i frysen, just in case, att man skulle behöva dem och jag mäskar oftast med väldigt små beten under den kalla årstiden, som snart är över oss, dessa beten är väldigt viktiga för mig.
20 mm fishmealboilies med Robin red, krossade Niger seeds och äggskal och Richworth Salmon Supreme flavours, lite Nash Intense Sweetner och Lee Jacksons Ming Oil.
18 mm Chocolate Malt gjorde på en birdmix av eget recept, PTX, Sluis CLO, hela Niger seeds mm receptet kommer senare i vinter på denna killer, som fungera och fångar året runt. Rod Hutchinsons Chocolate Malt ska det vara, det finns ingen bättre!
18 mm multi colored, en blandning av lite fishmeal, birdfood och Proteinmix och tillsatt krossad hampa och svart peppar.

Mixen gör i en gul och en brun mix och sedan rullas det hela ihop till en blandning, som ger dessa färger och det är karpen i ditt vatten, kanske inte riktigt van vid?
18 mm boilies baserad på så mycket majs man bara kan tänka sig. Majsmjöl, polenta (Granulerad majs) majsflingor, majs flavours, Wheat gluten och så mycket Corn Steep Liquer man bara kan få i mixen och att den håller ihop under rullningen.
Här en mix baserad på Soyaisolat, fullfettad Soyamjöl, Wheat germ, Wheat gluten och en del av mixen sparades och där tillsatte jag kryddor, polenta och en viss mängd birdfoodingredienser. Så två olika utseenden, men nästan exakt samma mix och doft.
Här en röd färgat soyaproteinmix med Niger seeds och andra birdfoodingredienser, Ylang - ylang Oil från Nutrabaits, lite svag röd färg som ger en "Washed out look" på dessa beten efter bara någon timme i vattnet.
Här en billig mix bestående av Majsmjöl, Rismjöl, fullfettat soyamjöl och bindmedlet är lite Wheat germ ca 10 %, hampolja, sweetner och en svag gul färg.

Dessa beten får sedan en coating av en mix av CSL, SBS Sweetcorn flavour och Malted Butter, som drar in i betena och jag ger dem 3 - 5 gånger av denna coating och använder bara ett fåtal av dessa beten spridda runt bland andra och sen ett krokbeten.
Jag har sedan 1992, var jag besökte Premier Baits i Ramsgate, UK, en liten personlig deal kring inköp av fishmeals och det rör sig om flera olika beroende vad man på Premier Baits får tag i efter årstid.

Dessa fishmeals blandas noga med varann och det är basen för alla mina fishmeal boilies, så även denna svarta boilie, som jag har använd mycket genom tiden i Linnéasjön, mest efter det gamla beståndet, som inte gillade synliga beten särskild mycket - They are still going strong vart jag än använder dem.
14 mm soyamixboilies, knallröda, supersöta och innehåller Nash Strawberry Amber flavours och Strawberry Oil. Ibland ändra jag till en annan färg, men mixen är alltid den samma och det lurar fisken titt som tätt.
10 mm boilies av en blandning av mjölar från olika nötter, som Hasselnötter, Valnötter, Cashew nötter och självklart även Tiger nötter mm och sen finmald hampa och Linfrön. Mixen är billig, ägg, lite Wheat germ, fullfettad Soyamjöl och majsmjöl, ingen färg, men jag dränker dem oftast i Solars Growler Juice, som dem suger till sig.
10 mm fishmeals utan flavours, bara lite Winterised Pilchard Oil från Nutrabaits, för rullningen och doftspridningens skuld.

Det räcker för att doften ska sprida sig även i kalla vatten och karparna får inga stora mängder av dessa beten under den kalla årstiden, utan dem blandas med ...
... små 6 och 8 mm boilies i blandade smaker och dofter, som exempelvis dessa gula som har en  Pineappel flavour, dem lilafärgade är med en Spicy Meat flavour och dem orange pelletsformade är Tutti - Frutti av egen tillverkning.

Vad du gör för att få en massa av dessa beten, är att du gör din mix och degen klar, sen använder du ett munstycke på 6 - 8 mm till din baitgun och kokar upp vatten i en 10 liters gryta och när vattnet kokar för fullt, så trycker du ut hela degen rakt ner i grytan.

Låt det hela koka i 2 minuter och sedan lyfter du upp strängen och hackar den i lagom stora bitar och låter dessa torka på en handduk i en vecka och vips, så har du en miljon små Tutti - Frutti doftande boiliepellets att mäska med.
Ni ser själva vad man kan åstadkomma under ett par kvällar, skit i TV-n och gör lite enkla beten och dessa småsaker, håller karpen bunden till din fiskeplats under väldig lång tid, den tid var du jobbar eller på annat sätt inte kan fiska.

Ställ dig frågan, hur länge en karp får leta på en fiskeplats, om du 2 gånger under veckan lägger ut 500 gram 6 - 8 mm boilies eller kokta pelletshapes spridda över en tennisbanas storlek?

Använd dessa små beten i meshbags eller som dem är med en Spomb eller Spod, blanda in dem i dina sticks eller crumbags, fisken har vant sig under veckan och tar dessa beten utan tveksamheter och du fiskar med 2 x 10 mm boilies på dina riggar.

Som sagt jag återkommer senare i vinter, när det är lugnt och isen ligger och jag ber om er förståelse för detta, detta med betestillverkning är ett väldigt stort område och jag vill att det blir rätt från början och fram till den dagen, du står med dina egna hemmarullade beten på dina hairs och jag vill att du ska få fisk.

Boilietillverkning är inte bara att röra ihop lite av det och det och sen slänga ner lite doft och tro att karpen acceptera allt vi slänger ut till dem. Det är så lätt att göra fel och det är så lätt att få för mycket av det ena eller det andra och det går inte att rulla. Lite för mycket doft som avskräcker fisken eller för mycket av en ingrediens eller olja, som kan  - och vill förstöra hela mixen, men vi kommer dit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.