torsdag 18 februari 2021

3 frågor och här har ni mina svar!

Era frågor strömmar in fortare än jag hinner svara och det är roligt och trevligt på alla sätt och vis. Jag ber om förståelse att jag inte hinner med, men jag svarar på alla frågor, så fort jag bara kan och hinner med. Inget går i glömska och ni får era svar!

Jag tar upp tre frågor denna gång och det rör sig om TF Gears Leaders, en annan herre ville ha en bra rigg, som är flexibel, när det gäller bottenmete efter karp eller rättare sagt för lite olika bottenbeten och slutligen en fråga om hur jag gör mina leadcore leaders och här hade man haft lite problem som jag förstår det. Vi löser detta och börjar här och nu med första frågan:

Finns dessa i ett utförande för Chod och Helikopter riggar? Ja, det finns, men tyvärr inte i Sverige vad jag vet! Kan man ändra dessa själv till en Chod/Helikopter rig? Svar ja och så här går jag tillväga.

TF Gears Lok-Down Leader.
Dessa leaders finns i 4 olika färger och tre olika längder, samt som vanlig för leadclip coh tailrubbers och i en chod/Heli variant.
Beskrivningen för montage av leadclip mm.
Här finns en beskrivning på hur allt ska monteras, när det gäller en safty-rigg med pendlande bly. Detta kan vi bortse ifrån och nu ändrar vi hela kitet till en roterande och trasselfri leader.
Klipp bort lekandet och spara ringen.
Börja med att klippa bort lekandet, men spara ringen till annat, som jag kommer till. Ta en trasa och dra sakta längs med leadern, så denna blir rak.
En länk för lite av varje.
Ringen använder jag till mitt gäddfiske och all motstånd till mina tackel är borta, en braid elle nylonlina glider obehindrad genom dessa ringar och det är perfekt för karpfisket också.
Kanske för att mäta djupet? Eller annat?
Korta länkar för running riggar eller för mätning av djupet på fiskeplatsen mm. Där finns många användningsområden!
Ändringen till Chod/Heli-tackel.
Här ligger ändringen och det är som följer: Montera en speed link i öglan, var lekandet befann sig. Därefter drar du på en Bufferbead och sen en 6 eller 8 mm gummipärla, sen en Quick change swivel med ring, en ny 6 eller 8 mm gummipärla och riggen är i princip klar!

Allt som fattas är din rigg med bete och en liten riggsleeve, som låser fast din rigg till QC Swivlen. Superstark, smidigt och följsamt över alla bottnar och framför allt trasselfritt. Klicka på bilden för större bild och för att se riggens komponenter.

D-riggen är väldig flexibel!
Nu till riggen som ska vara flexibel och användas till allt bottenmete! Jag tänker mig att frågan rör sig om Wafters, Snowmans och andra balanserade beten, men även för beten som ska ligga på bottnen mm.

Fluorocarbon D-rigg.
Mitt svar är denna D-rigg som är gjord av Fluorocarbon och jag gör den på följande sätt: Klipp abv en bit FC som är ca 35 cm lång och trä linan genom kroken, en Choddy size 6 från Ridgemonkey. 

Se till att du har en tamp på ca 3 cm innan du lindar 10 varv och gör en Knotless knot. På tampen trär du på en Micro ring swivel och för nu tampens ände tillbaka genom krokens ögla och justera det hela, så du får ett litet fint D och sen värmer du linänden till en kula och din rigg är klar.

Gör ingen ögla än på riggen, det kan du göra ute vid vattnet, när du vet hur bottnen är och det är faktiskt så att det är fisken som bestämmer riggens längd, inte du! Du monterar dina beten genom att använda en bit Dentalfloss, som sedan värms i änden och låser fast ditt bete.

Riggen kan användas till boilies och andra beten direkt på bottnen, Snowmans, Wafters, diverse fakebaits, balanserade beten, som ska hållas nere av krokens tyngd. Betet står över kroken och karpen får kroken i munnen och riggen ger bra fäste i karpens mun.

Helt klart den bästa Fluorocarbon jag har använd.
Varför är denna FC bättre än andra på marknaden? Jo, den sjunker som en gråsten, blir osynlig, har en lagom styvhet/mjukhet för dem flesta bottnar. Läggar sig fint över gräs mm, men är styv nog att kicka ut ditt bete.

Jag använder den i 0,45 mm som klarar 28 lb, linan har ganska låg töjbarhet och är väldigt slitstark. Varför en Choddykrok? Krokens utåtböjda ögla gör att allt blir rakt och i en linje, superskärpan och dessa krokars styrka och ringa vikt gör dem till mitt val.

Leadcore leaders.
Nu till leadcore leaders och hur jag gör mina. Klipp av meterlånga biter från spolen, ta ut 8 cm leadcore (blytråden) och in med splicingnålen där blytråden börjar. trä nålen upp ca 4 cm och fäst nålen i änden av braiden och dra den försiktigt tillbaka genom braiden och glöm inte att sätta på det som ska fästes (splicas) innan.
Ring Swivels.

Chod/Heli-riggar.

Perfect loops.
I andra änden gör du likadant, med här ska du skapa en liten fin ögla, för din huvudlina och igen tar du bort blytråden och gör samma procedur som innan. Se till att du får ca 4 cm som är splicad och att du får fina öglor som på bilden.

Detta håller och är starkt, Men om du vill ha lite peace of mind, så gör du som jag, du limmar 2 cm av splicingen med snabblim och det kommer aldrig att kunna dras sönder. En viktig sak är att du testa att alla komponenter kan dras av leadcoren om en fisk skulle gå med hela riggen! Allt måste kunna dras av enkelt, så fisken endast går med din krok och rigg! Tänk på detta, innan du använder dina nytillverkade konstverk!

Spara blytråden.
Jag är inte snål, men jag sparar alla bitar av blytråden, dessa är perfekta för att balansera ett bete, att lina runt i rigg, så denna ligger längs med bottnen, runt hairet och din pop-up blir ganska snabbt en Wafter mm. Jag skulle kunna hitta på många saker, var dessa trådar kan vara till hjälp, så varför slänga dem!

Det var allt för denna gång, jag hoppas att mina svar hjälpte er, om inte så hörs vi väl igen! Tills vi ses här igen så önska er jag er alla skitfiske och att ni är försiktiga ute i samhället, nu var vi går in i tredje vägen av smittan!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.