tisdag 23 februari 2021

Bly mm!

Nu känner man verkligen värmen, som strömmar in över landet och man håller på att bli lite mer galen, än man vanligtvis anses vara! Så är det och jag vill ha isfritt nu, detta skit räcker nu! Abstinensbesvären är högre än någonsin och någon vaccin finns tyvärr inte. 

Vi närmar oss dock sakta, men säkert den dagen, var vi lägger ut våra första beten för karpen och vi kan bara hoppas att det inte blir några bakslag i vädret ... Då vet i fan vad jag ska göra eller ta mig till!

Som utlovad senast, så blir det en del kring bly, Back-leads mm, denna gång och jag börjar med ett litet tips, som du hittar hos Karpfiskebutiken! Vi måste ha våra blysänken i någon form av behållare och samtidigt ge våra bly ett bra skydd, så där börjar vi!

Enormt bra skydd för dina bly mm.
Leeda har tagit fram denna lilla box med namnet Rouge, den har en bra tvåvägs dragkedja, den finns i small och denna medium.

Materialet är EVA, som är vattentät och du får ett bra skydd för dina bly, samt att den tar inte någon större plats. Priset ligger på 69 kronor och det är riktigt bra! Självklart kan man använda den till annat som ska ligga skyddat och torrt.

Vad du får för pengarna.

Enkel beskrivning.

Det blir inte bättre för 69 kronor.
Hur många bly eller andra saker som får rum, vet jag inte. Storleken är 16 x 16 x 8 cm och det räcker gott och väl för dina bly, batterier, mobil, Receiver eller annat som ska ligga torrt och skyddat.
Perfekt att ha i bilen som förråd!
Fyller du upp den med bly, så blir den kanske lite av en börda att släpa runt på, men som ett litet lagerförråd med bly i bilen, där är den perfekt.
Pear lead för Heli/Chod riggar, jag klipper bort lekandet.
Jag passade på att ta hem lite bly, senast jag fiskade rörde det sig om 3 oz för det mesta och detta året ökar jag vikten till 4 oz och gör det lite svårare för fiskarna.
Denna typen av bly samlar mindre mängder växtlighet.
Jag använde mestadels Square Pear leads förra året och märkte att den typen (utformningen), plockade upp ganska mycket växtlighet, just runt lekandet och dessa är mera taperade och det löser en hel del av detta problem.
Jag gillar dessa stora öglor på NGT`s lekanden.
Jag är en stor fan av bly med lekande, som har en lite större ögla, fördelarna är många typ Running riggs och feature finding, mätning av djup mm.
Säkert och blyet kan enkelt släppa från Leadclippet.
Men framför allt och det absolut viktigaste: Att blyet lätt kan glida av ett leadclip, om blyet skulle fastna i något och att blyet kan ramla av efter att karpen har krokat sig och det blir mycket enklare att landa karpen!
Du gör dina Back-leads i vikter mellan 10 - 40 gram.
Du gör enkelt dina Back-leads själv, MEN dem måste vara säkra för fisken! Jag har sett en del skrämmande exempel på både köpta och eget klåperi, var klåparen inte har tänkt till!
Här skär du i nedre ringen.
Ta en Run-ring och skär med en vass kniv i kanten på den övre delen av den nedre ringen. Bilden visar dig var jag menar.
Här skär du i ringen.
På motsatta sida av Run-ringen skär du i den nedre delen av den övre ringen och igen ser du här ovan hur jag menar och ringen är klar och säker för ett bly!
Färdiga och säkra Back-leads!
Trä på ditt valda bly på den nedre ringen och ditt Back-lead är klart för användning och dessa kostar mig ca 4,50 kronor per styck, jämfört med vad köpta kostar.

Skulle du få ett run och dessa Back-leads skulle ha fastnat i något, så öppnar ringen sig och du drillar vidare, samma sak sker om dessa bly glider på linan ut mot fisken och på något sätt fastnar, så öppnas ringen och det är viktigt! Dem är enkla att montera med en hand på din lina, förutsatt att du har gjord rätt.

Sardine and Tuna, hookbaits soakas i Crab.
NGT`s Boilie Range har visat sig vara väldigt effektiva, i alla fall för min del och jag rekommenderar dem verkligen! Sardine & Tuna har givit helt galna fångster den gångna säsongen och det ska bli mera av det, så snart det bara går.

Hela och halvor sprids ut och sen väljer man bland dem tre Wafters eller dem tre pop-ups, som följer med i påsen och är det bara att ha håven klar! Så har det varit och inte bara med Sardine & Tuna, utan dem flesta boilies i deras range. Jag har gjord lite hookbaits som ligger i Tandem Baits Carp Food, en liter gick på 79 kronor och jag valde Crab (Krabba) och så får vi se vad som händer framöver.
Garlic (Vitlök)
Vitlöksdoft är spännande, intressant och framför allt en riktig bra doft som karparna gillar och jag har provat flera under årens lopp. Flaskan på bilden, är nog en av dem värsta jag har känd på och jag tror nog att man ska ta det lite piano med doseringen!

Jag lade 20 stinkande Fishmealboilies i en burk och tillsatte 1 droppe av denna vitlöksdoft och två dagar senare känner man ingen fiskdoft eller annan stank än just vitlök! Så jag ska kolla runt lite med olika doseringar och jag ber om att få återkomma i ämnet.
 
Det var lite om bly mm, jag är nog inte ensam i min abstinens ... Nej, vi är många som vill ut och sitta bakom spöna. Lite lär det dröja, men vi är på god väg och jag önskar härmed er alla skitfiske!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.