måndag 26 juli 2021

En liten knut, som är så viktig!

Vi vill helst av allt landa alla karpar som nappar, så är det! Vi har alla stått och sett dem i eller runt växtligheten och många är rädda för att fiska på dessa platser och jag förstår det! Man vill inte tappa fisk och på flera sätt är man lite rädd för den gröna mattan man har framför sig och oftast, så söker man sig till lite mera rena platser.

Frågan är bara hyser den valda platsen fisk? Det kommer att gnaga i ditt sinne, då du vet om vart fisken finns, men av någon anledning vågar du inte fiska där, en av dem är som sagt att du vill inte tappa fisk. En annan sak är att det är svårt att dölja din lina, det är ganska många saker som dyker upp, jämfört med en ren plats.

Jag har fått flera frågor kring detta med fiske i och runt växtlighet och jag kommer framöver att beskriva hur jag går tillväga, hur du landar fisken mm. Denna gång tar jag upp en liten knut, som ser till att du landar din karp. Du kan klicka på bilderna för att stora upp dem lite!

Grönsakerna är karpmagneter!
Så är det, växtligheten ger föda, skydd och framför allt skugga under varma perioder, så karparna trivs här och dem kan befinna sig där 80 % av dygnet ... Kanske kommer dem ut mitt i natten eller tidig morgon och ingen av landets karpfiskare vill spilla 80 % av sin dyrbara tid utan en chans för fisk.

Det finns självklart andra riggar som passar bättre för just detta fiske som exempelvis en kort rigg i en PVA-påse med ett In-linebly, var Leadcoren läggs på utsidan av blyet och blyet släpper efter att karpen har krokat sig. Nu fick jag frågan om Helikopter-riggen och svarar så klart på det.

Heli-riggar med fastmonterad bly, kommer att kosta dig fisk!
Ett bly som inte släpper, fastnar i växtligheten och karpen kan riva sönder munnen och komma fri. Blyet samlar även på sig en massa växtlighet under fighten och det kan skapa problem. Marknaden har en del saker som Kordas Heli-safe och Gardner Tackle har små plastringar som öppnar sig.

Lite billigare och lite mer justerbart, men lika säkert, är min egen lilla lösning och det är på inget sätt något nytt, många använder typ samma sak. Jag ska redan här säga att denna knut är inget för dig som ska träffa horisonten! Knuten jag visar här kan du med ett svepande kast komma ut 40 - 50 meter, men du kan öka med en extra överhandsknut och få lite mera styrka och blyet lossnar om det fastnar.

Använd en tunn nylonlina för din svaga länk!
En Lindimension mellan 0,15 - 0,20 mm är dem lämpligaste. Varför? Jo, skulle man på något vis inte göra knyten rätt, så går dessa linor ändå av och den tunna dimensionen gör att knuten enkelt glider isär under press.
För linan genom Quicklinken och blyets lekande.
Ta 20 cm lina och för linan genom blyets lekande och Quicklinken på din Heli-rigg och därefter lägger du ihop linändarna, så du kan göra knuten.
Lägg linan dubbelt och gör en enkel överhandsknut.
Gör nu en överhandsknut, som visad på bilden, se till att båda linändarna kommer med och inte bara en.
Dra nu i båda linändarna och dra sakta ihop knyten.
Nu drar du i båda tamparna sakta och se till att lekandet och Quicklinken lägger sig rätt, det ska inte vara något glapp!
Gör nu en likadan knut till och dra ihop den.
Nu gör du en likadan överhandsknut och även den drar du ihop som den förra och nu är det klart. För en säkerhets skuld, så kan du testa knuten genom att sakta dra i blyet under tiden du håller i din Leader, linan går inte av, utan dras isär och du får en större ögla.
Trimma knyten med en Sax.
Efter detta test drar du ihop knuten igen och trimma det hela med en Sax och det är klart för fiske i den värsta växtligheten du kan hitta.
Dra sedan ner din Bufferbead, så att lekandet täcks.
Dra ner din Bufferbead över Quicklink, knyten och blyets lekande och allt är klart för fiske i eller i omedelbar närhet av växtligheten.
Om ditt bly fastnar i växtligheten, så dras knuten sönder.
Följande händer: Du placerar din rigg, karpen kommer fram och tar ditt bete och fastnar på din effektiva rigg och sticker säkerligen rakt in i spenaten, var den kom ifrån. Du tar spöt och drillar fisken, blyet fastnar i växtligheten, du drar åt ena hållet och karpen åt andra.

När blyet fastnar under denna dragkamp, så dras den lilla knuten upp och blyet släpper och det blir betydligt enklare att styra fisken och risken för att tappa fisken minskar betydligt. Om karpen fortfarande sitter fast, så ska du bara hålla spöt rakt upp med en stadig press.

Karpen kommer för eller senare att röra på sig och den rörelse är oftast nog för att förflytta den närmre dig. Det kan ta sin lilla tid, men ha tålamod! Skulle det inte hända något, inga rörelser som du känner, då kommer tanken att fisken är borta ... Det är inte alls säkert och mitt tips är att du lägger ner spöt i ditt larm igen, tightar upp linan med en relativ lätt broms och låter det hela vara, du får vänta och se! 

Jag har personligen gjord detta vid flera tillfällen och lyckats få in fisken och ibland har dem varit borta. Den karpen som har stått stilla längst, det var mitt i natten och det tog nästa två timmar innan spolen sakta började röra på sig och larmet pep. Tålamod mina vänner!

Den lilla knuten, gör att du landar flera karpar!
Denna knut är inte bara bra för växtligheten, den fungera på samma sätt om ditt bly skulle fastna mellan två stenar eller annat på bottnen. Utan blyet hängande, så kommer karpen upp i vattnet och blir lättare att landa. 

Nu är valet ditt, ska du testa detta eller köpa Kordas Heli-safe eller Gardners Heli D-rings, mina erfarenheter av dessa produkter är att Heli-safes inte alltid släpper blyet, som beskrivet och D-rings som kommer i två olika styrkor, det är lite av samma sak och klara inte kast med större bly.

Skitfiske på er alla och kolla i växtligheten, innan du väljer din plats för helgens fiske!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.