fredag 16 juli 2021

Floatermontage för skygga försiktiga karpar.

Jag ska inte tjabba om fotboll, dock kan jag med garanti säga två saker om England: Karma kom och det andra jag vill säga är att Danmark hade gjord det bättre i den final, var dem skulle ha Italiens motståndare, punkt slut!

Dagens inlägg handlar om ett enkelt montage av dina floaters och du kommer att landa flera karpar från ytan. Det är bara att konstatera att karpar lär sig väldigt snabbt vad som är farligt och framför allt, när det gäller fiske på ytan.

Jag har under senaste tiden märkt, att dem är sugna på floaters, med dem tar dem oftast i en blixtsnabb rörelse eller så otroligt försiktigt och man hinner inte kroka och dem krokar inte sig mot en controller eller floatbubble. Lite frustrerad över detta funderade jag lite och provade med ett kort hair och det gav några stycken, men varje gång en fisk landades, så var det korta hair inte rakt och behövdes knytas om.

Tandem Baits Gamer krokar, mitt val för stalking.
Att sitta och knyta om saker under tiden fisken äter, det känns inte bra och jag kom fram till denna lösning, som naglar 98 % av dem, som tar betet på en antingen tight lagt braid under frilinafiske och även mot controllers och floatbubblan och det är betydligt lättare att kroka dem, när man ser ett take.
Vad vi vill uppnå med montaget.
Jag ville uppnå att snabbt kunna byta bete, slippa att knyta om ett nytt hair och ha så mycket av kroken fri, samt att kroken alltid hänger på rätt sätt ... så här gör jag och det har funkat väldigt bra och antalet missade takes minskade betydligt!
Så här börjar du och sedan justeras det hela.
Två hookbeads monteras på kroken som visad och mellan dessa monterar du en Baitscrew i plast (Baitscrews i metall väger för mycket och sänker din floaters)
Justerad och kroken är rörlig och hänger alltid under betet.
Justera det hela, så att din krok ligger vågrätt under ditt bete, du måste ha ett litet avstånd mellan dina hookbeads, så att kroken hänger fritt och neråt.
Tandem Gamer hooks i storlek 8, 6 och 4.
Baitscrews i plast fungera bra till pop-ups, men lite sämre för fakebaits som Dog Biscuits och jag skruvar fast dessa så långt det går och ger "skruven" en droppe superlim och betet släpper inte oavsett vad som händer i växtligheten eller fighten av karpen.


Här följer tre bilder på dels krokstorleken och betets flytförmåga.


Storlek 4 med stor Dog Biscuit, perfekt för tuffa platser.

Storlek 6 med 15 mm pop-up och den kan trimmas vid behov.

Storlek 8 med medium Dog Biscuit.

Alla tre storlekar och flytkraften på olika beten.
Flytkraften är viktig, man vill gärna se sitt bete på ytan och jag ser till att jag på det avstånd jag fiskar, precis kan se betet. Samtidigt ska det se ut som ett bete som har legat ute ett tag och är ofarligt, alltså ligga så lågt i vattnet som möjligt, fast jag måste kunna urskilja det bland dem andra betena.
Med lite Vaselin får du högre flytkraft.
Enklaste sättet att få lite bättre flytkraft snabbt på dit krokbete, är att lägga ett tunt lager med Vaselin runt betet, det hjälper dig. Passa på att ge din lina lite också på den närmsta metern mot krokbetet och ett tips är att ge din Surfacecontroller eller Floatbubble lite också om dem är gjorda i genomskinlig plast.

Varför? Jo, många tror att karpen inte märker dessa "osynliga" plastleksaker, som vi köper i god tro, Men solens strålar gör att det skapas blänk och karparna gillar inte detta, lite Vaselin och ytan mattas väsentligt och dem syns faktiskt bättre också!

För bättre synlighet, kan en sightbob monteras med superlim.
På längre avstånd kan och vill det bli svårare att se just ditt krokbete och det behöver inte bara vara på avstånd, det kan faktiskt vara ganska nära, men skuggor, solens strålar, växtligheten, småfisken som hela tiden är på ditt bete och flyttar det o s v, det finns massor som kan göra det svårt.

En lite bit foam av något slag kan limmas på toppen av ditt krokbete med superlim och det är en stor hjälp. Jag tror även då karparna kan se den lilla färgklicken, att det skapar någon form av nyfikenhet hos fisken. Har tagit många på beten som har haft lite gult på toppen, så testa detta och testa framför allt detta montage för dina floaters, om du har problem med fisken.

Det var allt för denna gång, värmen är olidlig, så det blir endast fiske tidig morgon. Jag märker att värmen gör fisken mer och mer apatisk i den varma vattnet, men än så länge rullar det bra något jag kommer till senare i ett annat inlägg. Skitfiske på er alla och glöm inte att dricka!  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.