fredag 2 juli 2021

Spombproblem?

Under alla frågor som kommer, hittade jag flera som rörde sig om att en del av marknadens Spomber inte öppnar sig när dessa landar på vattenytan! Det är inte bra av flera skäl och väldigt irriterande att veva in en stängd, vattendränkt Spomb med beten, bara för att göra om samma procedur igen!

En annan sak som är irriterande och som kan förstöra ert fiske, är att om man vevar in den fulla Spomben snabbt, så kommer denna att öppna sig på vägen in och du står med två mäskplatser, varav den ena ligger just var dina linor ska ligga.

Så här har vi ett scenario som inte är bra och detta ska vi i högsta mån eliminera, så gott vi kan och jag ger er mitt lilla tips och hoppas att ni med lite övning, kommer till rätta med problemet.

Spomben fungerar till 100 %, men bara om du gör rätt under kasten!

 Vi hittar vad vi vill fiska över och sätter fast linan på spolen, tänk på att få med djupet på dina rullar som du fiskar med! När det gäller Spomben, så skall den hamna på vattenytan rakt över platsen du tänker ha dina riggar.

Mäta ut avståndet för Spomben och fäst linan i rullens lineclips, fukta din lina genom att doppa rullen i vatten och fyll Spomben med beten/mäsk och kasta lite hårdare än vad du behöver för att nå den tilltänkta platsen.

Under kastet skall du hålla spöet rakt upp och följa Spomben med blicken och när Spomben är ca 4-5 meter över vattenytan, så gör du en liten knyck bakåt med spöt och direkt efter knycken, lägger du ner spöt i lodrätt ställning och Spomben landar rätt och öppnar sig, öva lite och du får se att detta funkar bra.

Problemet är att Spomben flyger ut och spöt dras mot Spomben och den sträckta linan ser till att Spomben landar platt på vattenytan och öppnar sig bara ibland. Den lilla knycken du skapar, ser till att Spombens nos sjunker lite och när den träffar vattenytan, så utlösas mekanismen och den öppnar sig.

Om du kastar och Spomben inte öppnar sig, så skall du inte veva in den snabbt i vredesmod, utan veva sakta och med stadig hastighet, annars öppnar Spomben sig och du står med två mäskplatser och det vill vi inte sitta bakom eller hur?

Jag hoppas verkligen att detta lilla tips kommer att hjälpa er som har dessa problem, det rör sig inte om alla befintliga Spomber, det är dock främst dem med en utlösningsmekanism i nospartiet som kan skapa problem. Skitfiske på er alla, vi ses snart här igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.