torsdag 30 december 2021

Gott nytt år till er alla!

Snart står vi där med en ny säsong fram för oss och vi planera, handlar och går genom våra grejer. Vi beställer grejer och beten och just beten så är det boilies vi köper på oss och det kan vara dem som vi har haft bra fiske på eller så kanske vi tar ett par säckar med något nytt och vad är det då som kommer hem?

Jo, samma gamla visa, runda fina och förhoppningsvis färska fina beten, men dem är runda! Just det runda, en form som karparna är så otroligt vana vid och jag om någon har en önskan om att kunna köpa boilies i en annan form än just runda. Jag vet ingen som sälja 5 kilos påsar med exempelvis Dumbells, det kanske finns, men jag gör mina egna och så kan du också göra och vi tar en titt på hur, innan vi firar det nya årets ankomst.

Vad karparna hittar och är vana vid och kan hantera!
Vi har lite olika storlekar att välja på, allt från 10 - ja, säg 26 mm och det är bra att kunna blanda lite storlekar, men dem är runda, en form som karpen är van vid och ganska enkelt kan hantera.

Det är så i fisket att om du gör som alla andra, så kommer du att uppnå samma resultat eller sämre! Ändra du lite på riggar, beten och andra saker som är annorlunda, så kommer dina resultat att bli minst lika bra, men oftast betydligt bättre, så tänk efter lite och gör det nu var vi ändå inte kan fiska!

Dumbells, en form som karpen inte är van vid.
Dem Dumbells som vi har tillgång till, kommer oftast i en burk, det kan vara sjunkande, flytande eller svävande Wafters och du kan göra alla dessa i större mängder, inget går till spillo, då allt överblivet malar du ner till boiliecrumb och har i antingen dina mixer eller i en Mesh-bag.
Gör dina egna Dumbells/P-shape boilies.
Är man ute vid vattnet och behöver en Dumbellform, så är en vass kniv ett måste och man formar en rund boilie till en Pelletform, som visad på bilden.
Variera form och storlek på dina beten.
Man kan även använda sig av dessa små boiliepunches, som man vanligt vis använder för att göra en sjunkande boilie till en pop-up, genom att montera en bit riggfoam i hålet man stansade ut.

Spara den delen av boilien du stansade ut och spara den som bete eller lägg dessa i en burk för senare bruk. Karpen är inte van vid dessa minimala beten.

Äppelkärnaren, ett bra verktyg!
Ska man göra större kvantiteter, så är en Äppelkärnare ( Heter dem så?) Det är ett verktyg för att stansa ut kärnan i äpplen och dem är suveräna för att göra Dumbells snabbt och vi ska titta lite på vad du behöver att göra innan du använder den.
Fila kanten vass, både in - och utsidan.
Dem fungerar inte bra direkt från butiken, dem förstör ditt bete! Fila ut - och insidan, så den blir vass och doppa dem i lite Sesam eller Rapsolja innan du börjar stansa ut dina Dumbells. Tryck bara ner den genom boilies och mot bordsplattan och vrid inte!
Enkel att använda.
Här två Dumbells var jag inte använda någon olja och båda blev lite ojämna i formen, det gör inget, men bäst bli det om man doppa i lite olja till och från.

Du kan snabbt göra många och som sagt, inget går till spillo, du kan använda allt överbliven till crumb och ha i en Mesh-bag. 

Boosta dina Pellets shapes/Dumbells.
Fördelen är inte bara formen som vi ändrar, en annan fördel är att en förseglad boilie, släpper bara ut en viss mängd doft och det på grund av att dem är kokta.

Genom att vi stansar dem, så bryter vi ytskiktet och nu läcker det ut betydligt mera doft och det tillsammans med din Mesh-bag med samma crumb, det lockar verkligen karpen till sig.

Den sista och kanske bästa fördelen är att lägger du en hel boilie i dipp, så tar det tid innan dippen tränger in genom boiliens ytskikt, nu efter stansningen, var ytskiktet på en större yta är bruten, så går det betydligt fortare!

Så på det hela taget bara fördelar med dessa beten: Ny och bättre form, som karpen inte är van vid och därför inte är tveksam till. Betydligt svårare för karpen att hantera på grund av formen, testa själv att spotta ut en rund boilie och sen provar du med en Dumbell!

Enkla att göra själv, sprider mera doft och är super enkla att ändra till annan doft om så önskas, så sätt igång, köp dig en Äppelkärnare och du har snart ett större gäng med fina former till ditt fiske.

Är Stringers ett minne blott?
Man verken ser eller hör att folket bakom karpspöna, använder Stringers längre! Stämmer det verkligen? Hur kan man frångå dess effektivitet? Den perfekta mäskningen runt ditt krokbete o s v. 

Hela eller halva boilies eller annat på en bit PVA-tejp eller tråd är effektivt och du kan använda dem som visad på teckningen eller varför inte göra dem runda genom att knuta dem just runt ditt krokbete och frågan kommer direkt: Hur ska karpen kunna lista ut vad som är ofarligt eller inte ... Börja med Stringers igen!

Enkelt sätt att testa sina boilies.
Sista fråga för året har ställts av flera och frågorna är som följer: Hur vet jag om det finns karp i dammen? Hur vet jag att karparna äter mina boilies? Hur vet jag om det finns karp på platsen jag valde? O s v, mm och sen lite till och det är egentligen ganska enkelt .... Bara göra som jag gör!

Lägg en tunn lina, såg 0,10 mm på en liten rulle och montera den på ett spö. Knyt fast en lång krok, jag använder Aberdeen i storlek 4 eller 2. Rätta ut kroken, så den är rak och klipp bort hullingen.

Nu trycker du fast två hela boilies på kroken och kastar ut dessa med spöt. därefter drar du ut 2-4 meter lina och klipper av denna och sen knutar du fast linan i gräset, rötter eller annat under vattenytan.

Lägg ut 4 - 6 sådana på din mäskplats eller på flera ställen i dammen och sen kollar du linorna. Är dem utdragna eller tomma för beten, så är det ganska positivt och stor risk för att det finns karp i dammen eller karp på platsen, då om du lägger ut 2 stycken 20 mm boilies per lina, så är det säkerligen inte annan fisk och framför allt inte om linorna är helt utdragna! Good Luck!

Gott nytt år på er!
Det var allt för denna gång, snart stundar ett nytt år och en ny spännande säsong med allt vad det innebär och jag har en en del önskemål som att världen blir fri från smittan, att vi blir lite mera mänskliga, att dem som behöver hjälp i samhället. verkligen får den hjälp som dem behöver och jag skulle kunna hålla på i evigheter, men slutar där med att önska er alla ett gott nytt år och tacka er för det gångna!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.