söndag 2 januari 2022

Jag bugar och är så tacksam!

Hej alla barn och välkommen till 2022! Jag hoppas ni alla hade en trevlig nyårsafton med god mat och dryck i goda vänners sällskap! Jag ska tacka för det gångna året och alla er som titta in på bloggen. Ni har faktiskt varit 20 515 besökare under 2021 och det är trevligt, roligt och det ger mig än mera inspiration! Jag är sååå tacksam!

Många letar i bloggen och många ställer frågor och jag hoppas ni fortsätter med det i framtiden. Jag har skrivit om gamla torra leka kulor som en gång i tiden var välfungerande boilies eller inte och nu har det satt fart i er eller har ni just nu en massa leka kulor liggande? Hur eller hur, så har ett stort flertal undrat över hur mina boilies blev och det ska vi titta på och samtidigt titta på lite boilies som du har som krokbete.

15,3 kg gamla, blev 18,7 kg med nytt liv!
Det började med 15,3 kilo som lade i blötläggning med dels vatten och en större del doftämnen och detta har ni redan sett. Sen var det en liten torkningsprocess, så dem torkade till lite, men inte helt.

När dem var nästan som färska boilies är, så tillsatte jag en del pulver, som ni också har sett, ni som följer bloggen. Nu fick allt torka rejält och det tog sin lilla tid och det blev som jag ville.

Ingen av dem gamla boilies är runda!
Det var boilies i storleken 10 - 20 mm och som ni ser på bilden, så är dem inte runda längre, utan har lite olika former på grund av det intorkade pulvret. 

Fördelen är här, att formen inte är så rund, som en vanlig boilie, doften är mumma för en karp och när dessa hamnar på bottnen, så lösas skalet av pulver upp och lägger sig runt varje bete och stanken håller i sig länge, samt att den kryper ner i det översta dyn.

Överblivet powder.
Efter att allt var klart, hade jag nu 18,7 kilo färdiga stinkare och det blev dessa två hinkar med pulver över och säkerligen lite till, som kommer att användas i olika mixer, sticks mm, så inget går eller gick till spillo. Många hade nog bara slängt dessa torra gamlingar och köpt nya, det känner jag är lite onödigt.
Fishmealboilies med C.S.L (Corn Steep Liquer)
Vi har nog alla ett par tre eller fyra burkar med boilies, antingen sjunkande eller pop-ups ståendes. Man öppnar burken och dem är hårda och doftar ingenting! Jag vet du känner igen detta eller hur? 

Släng dem inte, utan ge dem lite doft, skaka dem dagligen, lite mera doft och skaka o s v och snart ser du att dem ökar i volym och blir lite mer normala i hårdheten och du har nya beten med kanske en helt annan smak eller färg.

Fishmealsboilies dränkta i Krilldoft.
Jag ger er här bara några exempel på vad jag har gjord den senaste tiden och det är fritt fram att kopiera eller använda fantasin och prova sig fram. Använd smaker/dofter, som du vet ger fisk och som du litar på.
Fishmealsboilies med extra allt!
Det mesta här är för vårens och sommarens fiske, så det rör sig mest om fishmealboilies och jag förbereder dem redan nu och dem är perfekta, så snart vattentempen överstiger 8 - 9 grader.
Fishmealboilies med lite vit färg och extra doft.
Du kan experimentera med olika dofter, kanske några du inte har provat eller varför inte blanda några och se vad som händer? Skriv ner vad du gör, så har du allt klart för framtiden om du hittar din pangdoft.
Corkballs.
Corkball pop-ups tar emot flavours, dipp och gluggs, tro inget annat, men många tror inte det. Dessa beten flyter i evigheter och efter 1-3 månader i ett bad av dipp, så spyr dem ut sitt budskap under väldig lång tid, förhoppningsvis är du på rätt plats och karpen ordnar resten!
Bait grippa.
Det kan och vill bli lite kladdigt, det slipper vi aldrig, men ett litet verktyg för att ta upp ett bete ur en kladdig burk, är nästan ett måste! Jag har korvfingrar och två korvar får inte rum i burken och man ser ut som, man hade torkat sig ett visst ställe .....
Pop-ups i form som majskorn.
Vi använder ofta fakemajs uppe på våra boilies och det funkar jo bra, ett lite mer effektivt sätt är ett majskorn gjord på en pop-up mix. Skaffa dig ett rör med rätt storlek och så klämmer du röret i ett skruvstäd och får fram majskorns formen.

Din pop-up mix plattar du till i lämplig tjocklek och rullar den plan med en degkarvel och sen är det bara att stansa ut dina majskorn med stansen som du gav lite olja. När röret är fullt, trycker du försiktigt ut kornen med en penna eller liknande och sen kokar du dem i en minut och låter dem torka 1-2 dygn med lite omröring ibland. Färg och doft, samt storlek är helt upp till dig och du får nästan garanterad mer karp på dessa än på Plastic fantastic. 

Pop-ups i olika storlekar och dofter.
Inte mycket att orda om, bilden talar för sig själv eller ska vi säga mer än tusen ord. Variation är bra, olika storlekar, dofter och färger.
Saltade med Himalyasalt och kryddor.

 Jag ska inte gå in på saltade boilies än, det hade jag tänkt mig ta längre fram, ville bara visa en bild på dessa som har salt och en del grymma kryddor, som bara blir bättre och bättre jo längre tiden går.

Nu är säkerligen någon som tänker att om en pop-up drar till sig för mycket doftämne, så kanske det inte är en pop-up längre! Ja, den risken finns alltid och det är ingen fara. Jag skrev nyss om riggar som kan användas för både pop-ups och wafters, så där har du lösningen eller i värsta fall, så kollar du betet innan du lägger ut det för natten. Det var allt, jag tackar er än en gång och önskar er alla skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.