onsdag 2 februari 2022

Barrelshapes (No rolling!)

Mixen, som jag håller för mig själv.
Som jag nämnde tidigare, så är det nog ingen som säljer Boilies i andra former än just dem runda och dem är Karpen van vid att hantera och det kostar oss fisk. En annan form gör det lite svårare och man har Dumbells att tillgå, dock oftast i mindre antal i en burk.

Sen har vi en annan form, som är likt Dumbells och det är dessa Barrelshapes, som är lite större kanske, men har lite mer markerade kanter och dessa gör det lite svårare att spotta ut snabbt. Du kan jo prova själv och se skillnaden mellan en rund boilie och en av dessa tunnformade. Stoppa in dem i flabben och se skillnaden!

Det är super enkelt att göra dessa beten och du slipper rulla dem. Jag gjorde 2 olika typer av dessa på 1 Ägg per mix och gjorde sjunkande, Wafters och pop-ups, dem två sistnämnda fick korkmjöl för att få dem svävande och flytande, so here we go!

Boiliedeg på 1 Ägg!
Mixa 1 Ägg med dina blöta tillsatsämnen, sen färg och sen boiliemixen. Blanda och tillsätt mix, tills du får en bra och smidig deg. Låt denna vila i en plastpåse utan luft i kylen under 15 minuter.

Därefter knådar du genom degen och plattar till den på köksbänken, antingen för hand eller med en degkavel och bestämmer samtidigt hur tjock dina beten ska bli och jag rekommendera att du varierar dig lite.

Nästa steg är att med en Äppelstans, trycka och stansa ut dina beten, bara kör på, när stansen är full, så ramlar dina Barrelshapes ut i mindre stavar och du delar dem sen.

Ingen tillsatt färg!
Så här fina blir dem och på 1 Ägg blev det 127 fina krokbeten i olika längder. Jag skriver längder, för stansens dimension kan vi nog inte ändra på, men du kanske har ett rör eller annat med andra dimensioner?
Samma som ovan, fast med korkmjöl.
Med korkmjöl ökade volymen lite på degen och jag fick ut 152 krokbeten och dessa sjunker väldigt sakta och är perfekta över mjuka bottnar och sugs en bra bit in i Karpens mun, vilket ger dig större chans för bra hookholds.
Röda och fruktiga.
Här blev det 156 stycken i olika storlekar som synes, väldigt lite röd färg och lite olika sammansättningar av fruktiga flavours.
Samma som ovan, fast med korkmjöl.
Med korkmjölet försvann lite av den röda färgen, men det gör inget, doften är den samma och dem kan ses lite som Washed out Baits.
Ett av varje bete, i samma storlek inför vattentestet.
Här hittade jag ett bete av varje sort i ungefär samma storlek och dem ställdes på tork under 48 timmar, för sedan att testas i ett vattenbad.
Torkade och klara för vattentestet.
Här är dem färdiga och torkade och ska nu läggas i vatten under 24 timmar, för att se hur dem blir. Jag vet att en balja i köket inte är det rätta testet, men det ger en liten fingervisning om hur det står till.
Vattentest under 24 timmar.
Utplacerade i skålen och alla började lite smått att släppa ifrån sig lite saker, som doft och mindre partiklar som steg till ytan och det gillar jag!
Alla kan kombineras, låt fantasin spela!
Här ses lite olika storlekar och alla kan kombineras med varann, se bara till att knuten på din hairögla är så pass stor att du får knyten i det bete, som är närmast kroken och allt hålls ihop.
Kombination med Fake majs eller kanske Fake Maggots?
Fake majs - fake maggots? Eller varför inte snickra till en bit från en pop-up, så den passa din Barrelshape, den kan vara svävande eller som en Snowman eller lyfta som en pop-up, valet är ditt!
2 dagars torkning i rumstemperatur.
Alltid minst 2 dagars torkning i rumstemperatur och gärna längre. Var noga med detta, annars står du en vacker dag vid vattnen och har en burk full av mögel och det där kan vi vara utan.
Fruktiga med lite Krill.
Efter 2-3 dagars torkning, tar dessa tunnor emot det mesta i dofter, sprayer, oljor mm och det ökar attraktionen väsentligt och igen är valet ditt.
Ny stansade Barrelshapes.
Formen är bra, det är enkelt att skapa dessa beten snabbt, Karpen har lite svårare att hinna spotta ut innan din rigg tar över. Det sjunker lite saktare och lägger sig fint på mjuka bottnar och även upp på den tråkiga Silkweeden som är lite av ett gissel.
Skilja på dem!
Om du gör olika beten med samma deg, så skilj på dem, så du vet vad som är vad! Man ska inte tro, man ska veta ...
Corkdusts till vänster.
Bara en bild på torkningen och man ser antalet man får ut på endast 1 Ägg, ganska trevlig med tanke på hur fort det går, när väl degen är klar för att plattas ut.
Röda fruktiga på torkning.
Min ljusa mix blev väldig röd av endast en liten knivspets med färgpulver, har du t ex en mörkare mix med fishmeal, så kanske du kan öka färgmängden lite?
Test under 24 timmar.
Här en bild och det är dags att ta upp dem och kolla efter 24 timmar i baljan, det är alltid lite spännande att se och känna på hur det blev.
Lite färgminskning.
Här alla 4 sorter och det blev en lite minskning av färgen, vilket är helt naturligt, dem svällde lite, men doften satt kvar och jag är nöjd med resultatet.
Bra konsistens efter 24 timmar.
Även konsistensen var bra, fortfarande ganska hårda och jag testade även att kolla hur dem satt på ett hair och jag hittade inga problem överhuvudtaget.

Så det är bara att sätta igång och snart har du kanske som jag fick ut 587 krokbeten i olika storlekar och 3 olika smaker/dofter, som sjunker, svävar och flyter och det i en form, som Karpen inte hittar varje dag. Lycka till med tillverkningen och Skitfiske när du provar dem för första gången!

OBS! Jag såg här i efterhand att jag missade lite! Jag gjorde två olika degar, en fruktig och en med Krilldoft och jag gjorde sjunkande beten och Wafters och pop-ups, samt sparade en deg i frysen för pasta och den sistnämnda ska du göra lite mjukare i konsistensen. Den ska inte kokas under 2 minuter som dem övriga betena, utan var rå och knådas runt dina beten för extra attraktion. Nu tror jag att allt är med?!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.