måndag 6 juni 2022

Sommar och värme = Floatertime!

Sommaren är här mina vänner och med värmen så kommer fisket efter Karp på ytan till sin rätt. Det är ett spännande fiske, som kan vara väldigt givande, oavsett om du har Karparna fram för dina fötter eller 70 meter från land.

Innan vi går vidare, så vill jag påpeka lite med hela handen att man måste ge fisken tid att börja äta ordentligt och därigenom sänker dem garden och blir betydligt enklare att få till att ta just ditt krokbete. Jag vet att många är för ivriga, man börjar lite för tidigt eller rent av kasta betet rak i nyllet på första och bästa Karp som öppnar munnen. Det kan gå, men oftast skräms fisken bort och du har endast matat fåglarna!

Billiga små floaters med oxkött.
Alla priser går upp, det har nog ingen missat, men fisket på ytan kan göras väldigt billigt genom att leta efter vissa produkter, som exempelvis påsen ovan med kattmat. 2 kilo för 28 kronor, är nog det billigaste jag har hittat i dessa tider. Den finns i Kyckling, fisk och som här med oxkött, så valmöjligheter finns.
Det finns 4 olika former i påsen.
Dessa olika former är till vår hjälp, 4 olika former gör det svårt för Karpen att se vad som är vad och blandar man sedan dessa med lite andra former, men i samma storlek, ja så blir det bra.
Så här ser dessa Kattmatsbitar ut.
Jag blandar dessa med små Doggy och andra Katt - och hundmat, som är i ungefär samma storlek, men med andra smaker och det fungerar väldigt bra.
Köp olika floaters i bulk och mixa dem.
Kan man köpa större kvantiteter, så kan man kanske få ner priset lite? Jag köper typ 12 kg små Doggy och sen 12 kg av andra olika fabrikat/varianter, olika dofter, smaker och utseenden, men helst av samma storlek.
4 kilo mini floaters räcker ofta länge.
Med 4 kilo kommer man väldigt långt, det var länge sedan jag använde 4 kilo på en dags fiske, det händer endast om jag blir tvungen att måtta fågellivet annars inte.
Spomb för långa och Catapult för korta avstånd.
Du hittar Karp på alla nivåer och avstånd nu vid denna tid, var värmen kom och det gäller att kunna presentera dina floaters för fisken. Det kan ske för hand, om dem går nära, en Catapult om dem går en bit ut eller med en Spomb, om dem går långt ut i sjön.

Går dem inne bland näckrosor, så kan en liten PVA-påse vara bra att lägga ner sakta och försiktig i deras närhet. Allt är samlad och dem kommer dit om dem inte märker dig, det fungerar bra nära land, likaså Spomben, som öppnar sig mot vattenytan ganska enkelt.

Kaströr fungerar också med floaters.
För att söka av ett område för fisk, så använder jag gärna ett kaströr, som fylls upp och svepas ut i sidled och du får en stor spridning och finns det Karp i närheten, så brukar dem komma upp och visa sitt intresse ganska snabbt.
En flytande Bolt-rigg!
Fisket bedrivs med frilina nära land, lite längre ut, kanske du behöver en Surfacecontroller mellan 5 - 15 gram. Men går dem långt ute, så gäller det att ha en vikt, som når dem och t o m längre än, där fisken befinner sig. Man kastar alltid för långt och sakta vevar man betet på plats.
Karpen märker inget under konkurrens och i sin iver efter föda. 
För fiske med dessa minifloaters, så använder jag Enterprise Tackles minsta Dog Biscuits eller en egen snickrad korkbit, situationen bestämmer vilket "bete" jag ska använda.
Dessa mini Dog Biscuit kan färgas.
Dog Biscuits är lite ljusa i färgen och Karparna kan skygga lite, men det löser du snabbt med en vattenfast penna i brun färg eller nyans, eller varför inte snickra till en liten fin pop-up, som stämmer överens med färgen på dina floaters.
Betet skall sitta tight mot kroken!
Krokstorlek kontra storleken på ditt bete är viktig och ditt bete skall sitta tight mot kroken, som visat på bilden ovan. Det ger bättre krokning och Karpen får svårare att urskilja att något inte stämmer (ser likadant ut som alla andra godsaker) 

Ett tips för dessa små fakebaits, är att smörja dem med lite vaselin, det gör att dem flyter lite högre och blir enklare att se på stora avstånd. Fast med en stor tung Bolt Machine på 50 gram och fisken som bara cyklar runt i ytan med öppen flapp och mumsar, det blir oftast bara en explosion i ytan och resten kan du.

Lite om linor: Vid jungelfiske, så gäller Braid, lite längre ut, kanske fortfarande braid, men oftast en stark tunnare mono och för fiske på långa håll, kan man välja lite, jag använder braid som huvudlina, men tunn och stark mono mellan Bolt Machinen och kroken. Skulle något brista, så är det bara en kort bit lina och kroken, som Karpen släpar runt på några dagar och det blir dem snabbt av med.

Tillsätt extra doft, gärna Krill.
Katt - och Hundmatsbitarna doftar bra, men du kanske vill ha lite extra Power i dina floaters, då rekommenderar jag allt som rör sig om fisk, skaldjur, frukt och en hel del oljor.

Krill är en av mina favoriter tillsammans med den vanliga Solrosoljan, som finns i varje mataffär. Lägg din önskade mängd floaters i en hink och tillsätt din önskade extradoft och rör om och det är klart. Du kan även göra detta kvällen innan morgonens fiske såklart och då hinner bitarna att dra åt sig doften lite mera.

Vill du ha mjuka floaters, så är det bara att tillsätta ditt doftämne och lite vatten, röra om och därefter silar du bort vattnet och dina floaters sväller upp under natten. Vattnet du silade bort har du till nästa batch du ska doftsätta. Som sagt sommaren och värmen är här, sitt inte hemma, bar ut med dina floaters, Karparna väntar på dig! Du får all skitfiske med dig från mig och jag hoppas att du lyckas! Ska passa på att tacka er, som grattade mig via mejlen till 63 årsdagen!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.