lördag 28 maj 2022

Tigernötter, Fodermajs och Hampa. Så får du det bästa ut ur dessa Partikelbeten!

Detta har varit uppe på bloggen förut, men det kommer ständigt frågor kring hur man ska göra med dessa nämnda partikelbeten och jag tar upp det igen. Många har otroligt svårt att få fram det söta slemmet i Tigernötterna och många, står fortfarande i köket och kokar sin Hampa tills den spricker upp och en del tycker att deras Fodermajs, aldrig blir tillräckligt mjuk o s v.

Det finns flera frågor och problem än dessa och jag ska försöka att reda ut det en gång för alla, så ni får det rätt och att dessa beten (Tigers och Fodermajs) blir säkra för Karpen och andra fiskar, som äter dem. Sen är det inte bara att bomba ut dessa  tre partiklar, lite får man passa sig och det kommer vi till.

Köp kvalitet, inte en massa billigt #¤#¤!
Jag har varit där själv, man får hem en påse Tigers och tror att allt är bra, man blötlägger och man kokar och ställer dem på jäsning och vad händer? Jo, dem jäser inte så något slem bildas inte, en del blir skrynkliga och hårdnar och jag kan hålla på med olika problem.

Jag köper mina Tigers från två ställen: KL-Angelsport i Tyskland och från Karpfiskebutiken, som ligger i Blekingeland (Påsen på bilden ovan) och man kan välja att köpa 5 eller 20 kilo eller 12,5 kilos bags från Tyskland och allt går snabbt, när det gäller leverans och du får super fin kvalité och du får slemmiga Tigers.

Här Tigers med tillsatt röd färg.
Så gör du dina Tigers: Köp kvalitet. Häll önskad mängd i en hink och spola dem rena och ta bort eventuellt skräp. Häll vatten över dina Tigers, så det står typ 5-8 cm över dem och dem ska vara täckta av vatten under hela blötläggnings tiden. Låt detta stå i 3 dagar och håll koll på vattenmängden under tiden.
Efter 3 dagars jäsning!
När dessa tre dagar har gått, så kokar du dina Tigers i 45-60 minuter, stäng därefter av värmen och låt dem stå i grytan med locket på, tills dem har svalnat. När dem har svalnat, ska dem tillbaka i hinken och ut i solen med locket på, för att jäsningsprocessen ska börja.

Du kan koka dina Tigers från nu till nyårsafton, dem blir inte mjuka och du kan tillsätta all färg i världen och som du ser på bilderna, så tar Tigers inte emot färg, men otroligt nog olika kryddor! 

Precis vad vi vill uppnå med Tigers.
Här har jäsningen startad och slemmet har börjat komma, precis som vi vill ha det. Detta slem är otroligt sött och denna sötma, tillsammans med den fina krispighet är något Karpen älskar. Spara gärna detta slem, om du får något över, perfekt att blanda med annat!

All Karp gillar detta och man behöver egentligen inte förmäska sin fiskeplats, men det är en fördel, då karpen tar dina Tigers och krossar dem i svalgtänderna och allt går genom fiskens tarmsystem ( karpen har ingen magsäck) Utan den tillgodoser vad den behöver och dem resterande krossade delarna, skiter den ut på annan plats och en ny karp hittar detta och på så sätt sprids det.

Du kan fiska med Tigers på alla sätt, Snowmans med en sjunkande Tiger och en flytande Tiger med lite kork inborrad. 1-3 mindre tigers liggandes på botten eller balanserad noggrant med lite mindre kork och du har en fin Wafters. Angående Mäskning, så finns det stor risk att du med stora mängder, mättar karpen eller präglar den, så den inte äter något annat!

Fodermajs med röd färg.
När det gäller Fodermajs, så är proceduren den samma. 3 dagars blötläggning och tänk på att Fodermajs sväller betydligt mer än vad Tigers gör, så håll koll på vattenmängden under blötläggningstiden.

40-60 minuters kokning, därefter gör du ett fingertest, så att du kan klämma sönder kornen relativt enkelt. Låt det stå och svalna under lock, tillbaka till hinken och ut i solen och dina korn kommer med tiden att spricka upp, lite som popcorn.

Fodermajs tar emot färg lite bättre än Tigers, men helt genomfärgade blir dem inte. Dem tar dock emot doft från flavours, oljor och alla tänkbara kryddor. Är ett billigt bulkbete vid större mäskningar och lockar till sig andra, tyvärr inte så önskade arter, som Braxen och Sutare, som man oftast slipper med Tiger nuts.

Så blev fodermajsen.
Fodermajsen jäser inte som Tigers och dem blir inte slemmiga, men det är ett bra bete och ett tips för endast krokbeten, är att välja ut fina korn, som man lägger i en mindre burk och tillsätter ren flavours till. Dem råa kornen suger upp doftämnet och sväller upp och du har fina krokbeten. Mäskar aldrig med dessa råa korn! Dem ska endast användas som krokbete och inget annat!
Hampa, det enklaste att tillverka.
Sist och definitivt minst är det Hampan, ett suveränt tillskott i varje mäskhink och så otroligt enkelt att göra, utan några större ansträngningar. Allt du behöver är Hampan och en riktig kylbag av plast.

Häll önskad mängd Hampa i kylbagen, tillsätt doft eller kryddor, om så önskas, koka upp vatten och häll över Hampan, vattnet ska stå ungefär 3 cm över, rör om och nu lägger du på locket och nästa morgon är din Hampa färdig för användning! Svårare än så är det inte.

Även med Hampa ska man se upp med för stora mängder, karpen älskar dessa små korn, doften smaken och krispigheten, allt påminner om små sötvattenssniglar och karpen kan präglas och äter inget annat.

Henrik Bergström och ett offer för FB pop-up!
Det var vad jag hade att säga om dessa tre beten och det är bara att följa och göra. Jag fick ett fint mejl från Henrik Bergström, som jag har korresponderat mycket med det senaste året och det hängde med en fin bild på hans första karp i år.

Jag går inte på vart den är fångad, men det roliga är, att jag nog övertygade Henrik till att prova Tandem Baits Fruit Beast boilies, vilket han gjorde och en Fruit Beast pop-up, föll denna fina Spegelkarp i smaken.

Tandem Baits Fruit Beast, det blir inte bättre!
Väl på mattan och när det var dags för vägning av fisken, så strejkade vågen på grund av batterislut, lite tråkigt, men oavsett vilket, så kommer här ett stort grattis till en fin fisk Henrik och du och alla ni andra för härmed ett skitfiske med på vägen och ett hopp om, att ni alla får en fin sommar med en massa fisk.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.