söndag 8 januari 2023

Rismåla göl, första sittningen.

Det tog lite extra tid innan, jag kom till skott med att skriva mer kring höst/vinterkampanjen! Jul och nyår och så lite sjukdom mitt i det hela o s v, men nu är det på gång. Jag hoppas att ni alla hade det fint och att ni får en fin fortsättning på det nya året.

Allt var klappat och klart vid gölen och det var dags för första sittningen vid Grillen och det var ganska spännande. Jag skriver ganska, då jag endast hade sett två Karpar i området och efter fiskdöden, så är beståndet långt ifrån vad det en gång i tiden var. Så det hela var lite av en chansning och hösten innan gav inget, men det var jag förberedd på.

Kvällen innan hade jag varit uppe och lagt ut spridda boilies och lite mindre fläckar med partikelbeten och endast väldigt små mängder. Jag kommer tidigt denna morgon och får allt på plats, som jag vill ha det. det är becksvart i viken och jag tar lite kaffe och sitter och lyssnar en stund, men inget hörs.

Första morgonen.

Jag kollar för säkerhet att avstånden stämmer och monterar mina små Snowmans och en 15 mm pop-up placeras på högre spö, den ska läggas nedanför Vindskyddet. Min plan för dagen var klar!

Sakta kommer ljuset och jag lägger ut mina tre fällor, allt går bra och jag låter mina linor sjunka en bra stund och därefter blir det slack-lines med indikatorn liggandes på backen. Viken är ganska djup mellan mig och platserna jag fiskar på och jag vill inte ha tighta linor eller en massa liners från Regnbågarna.

Platsen blev bra, men skulle det hända?

Jag är nöjd med platsen, den blev riktigt bra! Jag sitter fint och ser hela bältet med växtlighet och jag kan grilla om jag så önskar, helt perfekt, allt som fattas i detta ögonblick var ett run.
Stabil botten!

Bottnen är stenig och hård, perfekt att röra sig på jämfört med alla andra platser som exponerades av det låga vattenståndet. grejerna var tre 10 fotare från Wychwood 3 Lb Roit med var sin Shimano 10 000 och Ridgemonkey RM-Tec 0,35 mm lina. Alla riggar var Heli-riggar var två av dem var Amnesia D-riggs med Snowmans och mot Vindskyddet låg en Stiff Hinge pop-up av samma material.
Landningsplatsen.

Allt var förberedd in i minsta detalj, landningsbanan hade sin plats, likaså mina två håvar på varje sida om podden. Jag hade t o m en fin plats för eventuella foton, låter kanske lite väl, men jag gillar att ha ordning och allt klart, när det händer.
Anti-septiska medel för Karparna.
Morgonen går snabbt och förmiddagen lika fort, jag lyssnar och spanar, men ser inget på hela sträckan, men jag är inte förvånad, Rismåla göl är inte vad det har varit och det är bara att nöta vidare.
Lufttorkning av Boilies.

Tiden går med att torka boilies och grubbla över varför gölen har blivit så konstig! Visst det är en sak att merparten av beståndet stryk med. Men dem som finns kvar har ett väldigt konstigt beteende, dem samlas inte under den kalla årstiden, dem är inte på dem gamla platserna, dem rör inte floaters under vår och sommar, utan flyr undan dem!?

Med andra ord, så är det helt galet och inget står rätt till och ändå så chanser jag och hoppas att kunna knäcka nöten. Grunden till att platsen här valdes, var att det inte gick att sitta vid Vindskyddet och med tanke på att jag har fiskat tidigare på andra platser i gölen, utan att se något, så hade jag en känsla att dem kanske befann sig i Stenviken? Varför inte, det är lugnt och ingen har fiskat här på flera år, vad jag vet.

Två bra kombinationer.
Jag hade tidigare under året, ett super fint fiske med Krill 15 mm som jag toppade med Tandem Baits Red Krill och Fruit Beast pop-ups i 12 mm och även samma pops över Northern Baits Evolution boilies i 15 mm.

Så dessa var mitt första val, men så klart hade jag flera ess i arsenalen av beten, men någonstans ska man jo börja och med flera fina resultat, så var inte förstavalet särskild svårt!

Två varianter med Krill.

Krill, Krill, Krill! Två varianter med 15 mm Krillboilies. Vänstra burken är soakad i flytande Krillextrakt under flera månader och den högre i en mer trögflytande variant och sen tillsatta jag Krillpowder och detta missar dem inte!
Ett par pop-up varianter skulle provas.

Jag gillar dessa pop-ups som Karpfiskebutiken har tagit fram, jag har sedan start haft bra fiske på dem, oavsett vart jag har varit. Min favorit är fortfarande Fruit Beast, som just i Rismåla göl gav mig en Spegelkarp på 16,5 kilo. Nu ville jag testa lite andra fruktiga beten som har varit bra, men ej provat i detta vatten och valet föll för Red Rhapsody och Fruity Fresh. 

Båda doftar himmelsk i min näsa och många Karpar tycker likadant, fin flytkraft, en röd iögonfallande och en som till färgen, är lite washed out och dessa skulle kunna lura 16 kilos klumpen igen med en annan doft?

Snowman och Amnesia D-rigg.

Jag gillar Amnesialinan, en lina, som är tuff, stark och den har inget minne. Den är lagom styv och är stryktålig, så den passar mitt fiske bra. 

Jag gör mina D-riggar med en Knotless knot och har en Micro Swivel på tampen, som sedan för tillbaka genom kroköglan och änden värms med en tändare och det är klart.

Snögubben står rakt över kroken och denna vänder sig när karpen suger upp betet. Väldigt sällan att inte kroken sitter i underkäken och man tappar sällan fisken på dessa riggar. Jag använde 3,5 oz bly och längden på mina Amnesia-riggar överstiger sällan 15 cm.

Ett måste för att ha koll vid Vindskyddet.

Det var bra avstånd på två av spöna och jag är inte ung längre och har tyvärr inte samma falkblick som förr, så en bra Kikare är ett måste för att ha lite koll på större avstånd, framför allt vid Vindskyddet.

Kikare är bra, man kan se mycket annat än bubblor mm, naturen är fantastisk och flera tidiga morgnar såg jag Rävvalparna leka runt just Vindskyddet, en härlig syn!

Något fanns på platsen, men vad?
Hur gick det då? Ja, lite som jag trodde och misstänkte, så hände det inte annat än ett par bleeps i larmen typ en gång i timmen och jag är ganska övertygad om att det var Regnbågarna som var i farten.

Jag såg inga tecken på eller från Karp, det var precis som vanligt dött runt hela gölen, varför skulle det ha ändrats sig? Efter ytterligare 3 timmars fiske, beslöt jag mig för att mäska ut lite spridda skurar av boilies, dra hem och sedan återkomma.

Man skulle kunna ha hängt läpp här, med tanke på jobbet med platsen, mängden mäsk mm, men som sagt, gölen är inte vad den en gång var och det tar sin lilla tid och jag var beredd på att lägga den tiden och ett blankpass mer eller mindre, det betyder inte så mycket, alla blankar! Skönt att vara tillbaka och skriva lite god fortsättning, så ses vi snart här igen. Skitfiske på er!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.