torsdag 6 april 2023

Floaters, om Karpen själv får svälja!

Det är dags, dem börjar röra på sig! Dem lämnar bottnen och börjar röra sig i dem övre vattenlagren. Det kommer värme redan nu i påsken och den verkar stanna ett tag, så du kanske ska hänga med i detta spännande och otroligt roliga fiske? Jag tycker du ska göra det, precis som alla ni som har ställd frågor till mig.

Många är nya i detta fiske, som en del rankar som rena konsten och man vill veta en massa olika saker och jag ska självklart försöka att ge er vad ni behöver för att lyckas. Så jag delar upp det lite, då denna typ av fiske, har som så mycket annat, en hel del att tillgå. Jag börjar med floaters, ditt bete och sen följer fiske med Surfacecontroller, Anchored Floaters, var betet hålls på plats med ett blysänke och sen blir det frilinafiske. Men någonstans ska man börja och vi titta på bra och billiga beten.

Det är dags, dem börjar röra på sig!

Som med så många andra beten på marknaden, så kan man köpa ihjäl sig och det är lite onödigt, när det gäller beten för fisket på ytan. Vad som gäller är att prova sig fram till en hund eller kattmats produkt som dem gillar och som inte sjunker. 

Sen får man titta lite på storleken, hur flytkraften är och hur mycket dem koster dig, då det kan gå åt ganska stora mängder och redan här ska du få ett bra tips,på bete, som jag har använd under många år och dem fungerar alltid och överallt.
Ett billigt och bra tips för bra resultat.

Man ska veta att Karparna oftast eller alltid tar dem minsta beten först och skyggar för dem som är större. Det gäller att hitta fisken först och sedan ge dem en mängd beten, som dem går igång på och så håller man på tills dem jagar runt i sin iver och man har skapat en konkurrens bland Karparna.

Då som först ska man presentera sitt krokbete, inte innan! Det kan ta sin lilla tid, det kan vara svårt att låta bli att lägga ut på dem och det kan gå åt en bra mängd beten. Men jo längre du håller dig i skinnet, jo lättare blir det att få napp, så enkelt eller knepigt är det.

Skillnaden mellan påsarnas innehåll.

Jag köper dem påsarna du nyss såg på Willys och dem finns säkert i andra butiker också. 4 påsar är 8 kilo små fina väldoftande beten och dem räcker ett bra tag. Dem har helt olika former som du ser på bilden ovan, men formen stör inte när man mäskar ut dem med en Katapult och då dem är likvärdiga i storlek, så hamnar dem på ytan på samma ställe. Men blandar du stora och små floaters, så delar dem på sig under färden.
En bra mix, som får igång dem på ytan.

Formen skiljer sig, doften skiljer sig och även färgen skiljer sig lite och det är bara bra! Det passar perfekt, då dem efter en stund bara plockar i sig rubbet och det är till din fördel.

När väl dem har kommit igång ordentligt, då tar dem allt dem hittar, utan några större tveksamheter. Du använder en Katapult för nära håll och för längre distanser, så tar du till Spomben eller gör en PVA_meshbag, var du lägger i en liten sten och använder Katapulten.

Tillsätt doft eller olja, om du inte är nöjd med resultaten.

Skulle det mot all förmodan vara så att dem är tveksamma eller att du tycker att inget händer, så kan du enkelt ta en mindre del av dina Floaters och ge dem lite extra doft eller olja. Klicka upp bilden, så ser du vad jag använder. Laxolja, som du också hittar på Willys är suverän och dem älskar den. 

En annan sak är att med olja eller doft, så lägger ytan sig och du ser bättre ditt bete och så klart nappet. Jag vill minnas att Laxoljan ligger på ca 90 kronor och dem andra dofterna med Krill och Hali-but, ligger på 39 kronor flaskan och dem finns hos Karpfiskebutiken

Man kan blanda alla olika storlekar.
Här en makalös blandning av olika dofter och smaker, samt former, du kan göra din egen blandning och ta med till det där vatten, var alla säger att här tar dem inte på ytan. Det har säkerligen många hört och mitt svar på det påstående är Bull####!

Visst dem kan vara tröga i början, men för eller senare kommer dem att fatta att det är föda, som innehåller ganska mycket nyttigt för en Karp. Det kan ta sin tid, men det är värd det och du ska ställa dig med vinden i ryggen och pytsa ut dina Floaters, som sen sprids över ytan och det är bara att hålla på, tills du ser första flabben suga ner dem.

Priset för 8 kilo floaters i två varianter.

Här den tuffa prislappen på ... Nja, inte riktigt, det fanns en påse med i det priset, men du hamnar på drygt 23 kronor per kilo och billigare och effektivare än så, det blir det nog inte. Boiliefiskarna ger 100 - 150 kronor per kilo och dem ser inte ens, om deras beten funkar, du ser det på ytan och har massor av beten i jämförelse med killen med boiliepåsen.
Floaters bevaras mörk och skyddad.

Bevara alltid dina Floaters i en större hink med tättslutande lock, ställ den på ett mörkt ställe och håll lite koll på dem, då håller dem sig länge, och fria från olika oönskade inkräktare.

Har du Floaters kvar som du har gett doft, olja eller annan vätska, så kan du lägga dem i frysen, tills nästa gång du får ett ryck, dem tina upp väldigt snabbt i vårvärmen eller på ytan.

Mindre bitar av kork, blir fina fakebaits!

Nu till lite "krokbeten" för dessa små härligheter eller delikatesser. Dem är för små för att få på en krok och en krok vill sänka dem till bottnen, samt att jo mera vatten dem tar in, jo sämre flytkraft har dem, men dem håller sig flytande utan krok!

Vi tar helt enkelt ett grytunderlägg av kork och skär ut små fyrkanter med en vass kniv, gör det sakta och försiktigt och du har snabbt ett gäng med "beten" att tillgå. Kork tar upp doft och olja väldigt bra, så du kan ha en burk med samma doft/olja, som du kanske har tillsatt dina Floaters som ligger ute på ytan.

Anpassa din krok efter storleken på ditt bete.

Att anpassa kroken efter betets storlek är väldigt viktigt. Kork har som dem flesta vet en hög flytkraft och en sak, som är viktig är, att din korkbit inte flyter för högt, det märker dem och det gillar dem inte.

Så lägg ett bete i vatten och se hur stort det blir och hur högt det ligger på ytan och sedan anpassar du din korkbit efter detta och problemet är löst och dem ser ingen skillnad mellan din kork och ett bete.

Perfekt storlek när dina floaters har sugit åt sig vatten.

Jag ska säga att dessa korkbeten är inget man kan fiska med utan en form av kast vikt, men det kommer jag till längre fram i denna lilla serie.

Jag låser fast korkbiten med Kordas minsta extenda hairstops och knyter fast kroken med en Knotless knot, så det är ca 4-5 mm mellan korken och krokens böj. Det har jag märkt ger flera napp och landade fiskar, än om man har betet för tät mot kroken. Linans dimension beror lite på platsen och var inte rädd för dessa små krokar, dem håller!

Karparna märker ingen skillnad i sin iver efter föda!

Det är lite svårt att säga något om storlek på kroken, det gäller att ha så stor krok som man kan utan att fisken skyggar eller korken sjunker. Jag använder Wide gapes i storlek 10 och 8 för dessa korkade beten, men ibland större och lite större korkbit, om Karparna tillåter mig att göra det, ibland vägrar dem och man får anpassa sig.

Det var lite kring Floaters, passa på att lägga ut lite nu, var vi är lediga och värmen kommer, du kanske får se en och annan överraskning i ditt vatten, något du aldrig har sett eller visste om? Ja, spännande är det och roligt, samt detta fiske kan få hjärtat ditt att stanna en liten stund och dina knä att skaka. Skitfiske på er alla och jag önskar er en glad Påsk!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.