måndag 15 maj 2023

Fodermajsen, så gör du den på ett säkert sätt!

Jag förstod efter ett par mejl, att man inte hade gjord rätt när man skulle göra Fodermajs till fisket och en del mindre Karpar dog i en damm! Inget roligt att höra och vi tar det en gång till och så är det bara att följa beskrivningen och dessa hårda korn blir fina som mäsk, krokbeten och framför allt säkra för Karparna.

Det är otroligt viktigt att alla torra partikelbeten görs rätt, att man blötlägger dem och kokar dem under rätt tidsrymd. Är ni tveksamma, så kontakta någon som har erfarenhet av detta, chansa inte, spela inte Jeopardy med Karparnas välbefinnande. Okej, då kör vi och så blir det rätt!

Blötlägg Fodermajsen i 2-3 dagar.
Fodermajs skall blötläggas i minst 24 timmar och kokas i 35-40 minuter, det är minimum! Själv blötlägger jag majsen i 3 dagar och har samma koktid och dem blir bra. Man kan tillsätta sötma, salter och olika smaker och såklart färg, om man önskar och det görs under blötläggningen.
Koka Fodermajsen i minst 35-40 minuter!
Vill man ha hela tunga majskorn, så är det 24 timmars blötläggning och 35 - 40 minuters kokning som gäller. Vill man eller som där jag fiskar ha lättare korn för mäskning, så blötlägger man i 3 dagar och kokar majsen i en timme och kornen spricker upp typ som popcorn (Dem är dock inte lika goa) 😊

Dessa fluffiga korn sjunker sakta och lägger sig på en mjuk silty botten, lättsmält för Karpen och syns framför allt väldigt bra.

Gör fingertestet efter 35-40 minuters kokning!
Efter 35 minuters kokning tar du upp ett par majskorn, låt dem svalna lite och sen nyper du sönder dem och det ska gå relativt lätt, om inte fortsätt att koka en stund till och prova igen.

En liten varning här! Det finns dem som tror att det bara är att koka majsen och sen dra till sjön och mäska ut majsen samma kväll! Stopp! Efter kokningen måste majsen få svälla klart i en hink och inte i Karparnas tarmsystem. Som tidigare nämnd, så har Karpen ingen magsäck, bara ett långt tarmsystem och sväller majsen där, så blir det som i dammen jag nämnde!

Du får flaked majs efter 1 timmes kokning.
Här ovan majsen efter en timmes kokning, perfekt för mjuka bottnar, mjuka korn, som bland annat Sutare, Braxen m fl gärna tar. 
Fodermajs sväller enormt mycket efter kokningen!
Mängden torr Fodermajs blir nästan dubbla mängden, när den har blötlagts, kokts och fått svälla klart och den suger åt sig vatten ganska mycket.
Håll koll och fyll på vid behov!
Du kan få hälla på flera liter vatten innan majsen omsider sluter svälla, så håll hela tiden koll på hinken!
Ha alltid 3-4 cm vatten över din Fodermajs!
Det måste hela tiden finns vätska över majskornen, om inte så börjar den att mögla och det går snabbt, så du är varnad! Majsen kan stå i solen och jäsa/fermenta sig i upp 2 veckor utan problem, men håll koll på hinken dagligen.
Aggressiv knytning av Knotless knot.
Vid fiske med beten som Fodermajs, Tiger nuts och beten i liknande storlek, så använder jag oftast en mono-rigg och helst av en nylonlina, som är lite styvare än normalt.

Du gör en Knotless knot som vanligt och efter 3 varv på kroken, så viker du ut dit hair och fortsätter att linda knuten och avslutar som vanligt. Du får nu ett hair som sticker ut lite extra och denna aggressiva knytning, kommer att ge dig betydligt flera takes, så prova detta nästa gång du fiskar med ex-vis Fodermajs.

Fakecorn med en liten kicker.
Kombinationen Fodermajskorn och marknadens stora utbud av Fakecorns är superb, det finns en massa färger, det finns sjunkande, neutrala och flytande Fakecorns och variationerna du kan göra räcker långt för att lura Karparna. Bara att använda fantasin!

Det var allt för denna gång och jag hoppas att alla nu får detta med Fodermajs rätt, men skulle det finnas några frågor, så är ni välkomna att mejla mig. Här kommer den stående önskan om skitfiske till er alla!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.