torsdag 6 juli 2023

Pole position!

Pole position, ja, det stämmer väl bra för detta inlägg, själv har jag inte varit i denna position på väldigt länge och det av flera orsaker, jag inte vill tråka ut er med. Lite fiske har det blivit, det har varit både trögt och under vissa tider, varit ganska besvärligt att få kontakt med Karparna, men jag lyckas dock landa min beskärda del.

Vi som fiskar efter Karpen på ytan, har alla varit där! Dem tar allt, men ratar ditt krokbete och anledningen till detta är att dem ser eller märker din lina. På långa avstånd är detta ett svårt bemästrad problem. 

Under fiske nära land är det lite enklare att lösa detta problem genom att "hänge" linan över en tunn gren, över ett vasstrå eller liknande. Men så finns det alltid just den stunden, var du inte har detta framför dig och Karparna vägrar ta dit bete och där kommer detta inlägg in som en hjälp för dig.

Dem tar allt förutom ditt krokbete, du känner igen det eller?
Bilden känner du igen från Midsommarhälsningen och just denna dag gick 2 Karpar i ytan och tog allt, förutom just mitt krokbete. Dem var framme och vände i sista sekund och jag höll på att bli en aning gråare, än jag redan är.

Lite senare kom en lite sydlig bris och mina floaters drev in mot en liten udde till vänster och Karparna följde efter och började kalasa på samlingen av små floaters. Fortfarande undvek dem mitt krokbete och det fanns inget att ha linan över.

Så fast besluten på att jag skulle landa en Karp, den större av dem två, så drog jag mig sakta tillbaka till en annan plats och drog fram det lilla fina Baiting pole, som min snälla fru gav min i present på min 63 årsdag ... Herre min själ! - Det var över ett år sedan! Denna pole har varit super bra för att mäska och placera riggar på helt otroliga ställen och detta ger fisk! Nu skulle det användas på ett annat sätt!

NGT`s 7 meters Baiting Pole.
Denna pole är gjord så att tre delar är teleskopiska och resten monteras som typ en holk. Detta gör det enkelt att få rätt avstånd till fisken och är ganska flexibelt, dock bara upp till 7 meter och det räcker.
Hållare back och fram för din pole.
2 teleskopiska banksticks kom fram, en med en klyka för att ha polen liggande i och den andra har en böjd Aluminium och den håller fast polen, så denna inte viker ner sig på ytan, utan att står stadigt.
En gammal böjd teleskopisk bankstick håller allt stadigt.

Klykan för din lina.
Längst ut på polen, har jag en större klyka av hårdplats och över denna ligger din lina under fiskets gång.
Montera en hårsnodd.
Jag monterar en hårsnodd på polen, i närheten av där jag sitter och snabbt kan nå den, släppa ner betet till ytan eller dra upp det, om fel firre är på gång.
Linan fixerad under inställningen.
Denna hårsnodd är din hållare för din lina tills allt är rätt inställd och du är klar för fisket. Allt detta ska göras utan att du skrämmer bort fisken och det har sina sidor. 

Mitt tips är att du flyttar Karparna till ett annat ställe i närheten och när allt är klart och på sin plats, så lägger du ut mera beten och dem kommer tillbaka.

Ingen lina på vattenytan.
Så här skall det se ut, det finns ingen lina på vattenytan, inget som kan skrämma bort fisken och det finns jo ett gammalt ordspråk: -Vad dem inte ser eller märker - Det har dem inte ont av!

Jag lyckades med allt och fick allt på sin plats, Karparna kom fram och det var bara att sitta helt stilla och vänta på rätt fisk av dessa två, vilket tog sin lilla tid. Den minsta var mest ivrig och jag fick sakta dra upp betet från ytan och vänta in den större Karpen.

Med sina 8,820 kg, var jag nöjd!
Det gick, allt gick bra och jag fick mig en fight, jag sent ska glömma av detta vilddjur, helt klar ett super fint minne att ha med sig. Allt hade fungerat till 100 procent och ingen var mer nöjd än jag.
Ibland får man "Tvätta" fötterna För att landa Karpen!
Inte nog med en fin, pigg och stark Fjällkarp, jag fick fötterna och skorna tvättade på kuppen, när den skulle landa i håven. Kul och man torkar snabbt och jag behövde kanske tvätta "klumparna" och troligen även dojorna också. Jag ska passa på att önska er alla skitfiske och samtidigt skicka ett stort tack till alla besökarna, ni är otroliga och jag ska skärpa till mig framöver. Tack!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.