måndag 10 juli 2023

Floating Fake Maggots.

Ibland kan Karparna vara hur enkla att fånga! Ja till och med på ytan, men så har vi dagar var dem som vanligt, är lite svårare och se och märker allt! Och så har vi dem dagarna, var dem total vägrar att ta något från ytan, men retas, det ska de!

Är man inte gråhårig, så kan man snabb bli det under dem sistnämnda dagarna. Fast det går ibland att lyckas och ett bete som kan vara rätt melodi under dessa dagar är flytande Fakemaggots eller ännu bättre levande. I min arsenal av floaters finns en burk med dessa larver av gummi, dem är lite större än vanliga Maggots, lite mer som Gozzerlarver. Gozzerlarvar är en större vit Maggot, som man från en nattaktiv fluga och dessa larver är ett superbete för all fisk.

Nåväl, jag råkade ut för just en Karp som tjurade och just på min 64-årsdag och jag ville ha den som en liten present. Den vägrade allt jag lade ut och allt jag presenterade för den! Verkan små Doggy, bröd eller andra typer av floaters! Den bara stod där och vi tittade på varann.

Ett tjurhuvud till Karp ... Men ...
Ska väl inte säga att det blev panik, men jag ville gärna landa den och efter lite rotande i hinken, så kom en liten påse fram med larverna, kroken var en Wide gape i storlek 4 och lite snabbt fann jag att 6 stycken såg till att allt flyt fint och lagom lågt på ytan. 
Karpen tog verken dem rätta Floaters eller mitt Fake, inget!
5 var för lite,men då sjönk det väldigt sakta och inbjudande, 7 blev för mycket och betet låg lite för högt på ytan. Karp gillar när betet ligger lågt på ytan och fördelen med det är att dem suger in betet snabbare.
Effektiva och du slipper Casters och sen Flugorna!
Allt var klart och jag lade ut klasen och kom försiktigt fram till Karpen utan att skrämma dem, det fanns ett Näckrosblad mellan fisken och mitt bete och min Braid låg över detta blad!
Dem finns i sjunkande och flytande, samt olika färger.
Vad händer? Inte ett skit! Karpen står fortfarande orörlig och glor dels på mig och dels på dessa larver som är lika orörliga som fisken och jag börjar inse att det inte kommer att gå.
6 Fakemaggots håller en storlek 4 flytande!
Men jag får en idé,  att väldigt försiktigt skaka linan och därigenom få lite "liv" i larverna och då blev Karpen lite mer intresserad och flyttade sig fram ca 4 cm! WOW! Den var inte förlamad och lite skakningar till och nu gled den fram och sög i sig klasen med gummi och jag var inte sen att sätta kroken.
Den kunde inte låta bli!
Lätt var det inte, men det gick och jag fick min lilla fina present. Jag har på senare tid varit med om att Karparna har varit nästintill omöjliga att lura. Vad det beror på vet jag inte, men det var ungefär samma visa här om dagen, en liten story, som jag kommer till i troligen nästa inlägg.
Här en lämplig rigg för dessa beten.
När jag använder dessa Fakemaggots vid bottenfiske, så har jag en liten rigg, ca 12 cm och med en Long shank i storlek 4, 6 eller som på bilden en 8. Fyller upp hairet med larver och sen gör jag ett litet jack i coatingen och monterar ett lagom stort blyhagel på den delen, som är närmast mitt blysänke.

Det blir lite som en kortare variant av en Stiff hinge-rigg och väldig effektiv, tyvärr älskar Sutaren och Braxen också dessa falska larver, men så är livet. Ha det skönt i sommar och skitfiske på er!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.