fredag 18 augusti 2023

Trender kan öka dina fångster, men hur länge?

Det finns många trender inom Karpfisket och vi har en benägenhet att följa dessa nästintill slaviskt! Rätt eller fel? Ja, både ock! Något nytt ger oftast fisk ett tag, men hur länge? Karparna lär sig med tiden och sakta men säkert, så avtar effektiviteten på den fina orange eller gula fruktiga pop-up som står så fint och lockande bland dina, exempelvis bruna fishmealboilies.

Du följde trenden och allt gick bra till en början, men sen? Om vi backar bandet lite och tittar på vad vi oftast gör, så mäskar vi med en sak och fiskar med något helt annat. Visst den omtalade pop-up skapar nyfikenhet och lite 50/50 om Karpen ska ta den eller inte och just där finns det en gnutta tveksamhet hos fisken och en än större om just denna Karp som är framme har varit med för.

Nu börjar trenden att gå tillbaka igen och du har säkert hört begreppet Match the Hatch? Om inte så handlar det om fiska med boilies direkt ur påsen, precis som när vi började för väldigt länge sen och igen kommer frågan rätt eller fel? Mitt svar är helt rätt och jag ska förklara.

3-bait mesh-bag och Stringer.
Vi mäskar en plats under ett par tre dagar med boilies, oftast direkt ur påsen, Karparna kommer in och tar för sig och ju mera du lägger ut, jo mera sänker dem garden och det oavsett om dem har varit med förut eller inte. 

Dem är alltså vana vid att äta ett bete, som ser likadant ut och i och med att dem har ätit många utan att få uppleva den obehagliga känslan på din matta, så är dem betydlig mindre rädda av sig, så varför ställa till det för dig?

Mäska lite spridd, så Karparna för röra på sig, en Karp i rörelse är en Karp i fara, om den har ditt krokbete i munnen. För att göra det hela mer effektivt, så kan du göra små lockelser med 3 boilies på en bit PVA-tejp eller 3 boilies i en hårt stramat mesh-bag och du har alltid samma krokbete och 3 boilies runt kroken, som Krpen är van vid att åta.

Trasselfritt under kast.
Montera 3 boilies på en bit PVA-tejp eller tråd och knut ihop dem, så dem bilder en trekant, du trär din rigg genom det lilla hålet i mitten av trekanten och monterar riggen som vanligt. Ditt krokbete ska sitta nederst som du ser på bilden ovan och det hela blir trasselfritt.
Väl ute på bottnen.
Väl ute på bottnen löser PVA-tejpen eller tråden upp sig och dessa tre boilies sprider ut sig runt ditt krokbete och ingen Karp i världen kan genomskåda detta eller se vilket av dessa beten som är den farliga.
PVA-tejpen har löst sig, hur ska Karpen veta?
Du kan göra samma sak med PVA mesh, lägg ner tre boilies i tuben och strama bagen så hårt du kan utan att meshen spricker sönder. Jo stramare jo bättre, då dem sprider ut sig bättre jo stramare mesh. Tänk på att du mäskade lite spridd! Ska dock sägas att dessa är väldigt effektiva utan någon mäskning, hitta Karparna och placera din rigg med någon av dessa 3-baits, det funkar bra!
Kläm dina boilies lite, så sprids budskapet snabbare.
Du kan klämma dina boilies lite, så ytan spricker och det ger lite snabbare doft, men det är ingen nödvändighet.
Sätt hairstoppet i meshen!
Fäst kroken i meshen och för att minimerar trassel under kasten, så kan du fästa ditt hairstopp i meshen och det blir då trasselfritt och kan kastas ganska långt. Man kan använda den översta boilien som krokbete också, genom att föra boilieneedlen genom, men då finns det en betydande risk för trassel, då allt kan och vill svänga sig runt kroken.
Meshen är tight och sprider ut dina boilies runt krokbetet.

Kan inte trassla sig under kast.

Mesh-bagen löser sig och du har samma effekt som Stringers.
Det finns inte så mycket mera att säga om detta, det är effektivt och det lurar även den mest garvade Karpen, så prova att skippa dina pop-ups, kör med sjunkande boilies och använd dem direkt ur påsen och ta vara på detta lilla trick, som är en gammal beprövad metod att öka sina fångster.
Gör dem hemma, inte ute i regnet!
Sitt inte ute och fibbla med dessa Mesh-bags och Stringers, gör dem hemma och ha dem i en tät slutande burk och då går det snabbt att byta. Skitfiske på er alla, snart kommer jag med lite pengabesparande tips!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.