torsdag 28 juni 2012

Ambushing, ett sätt att lura de större i ditt vatten.

Jag kanske tjatar om detta fiske, men det är roligt, effektivt och framför allt, otroligt spännande. Varför är detta fiske så spännande mån tro? 

Jo, du mäskar och fiskar på ställen, var ingen annan fiskar och var karpen inte associera platsen med någon fara (den har aldrig upplevt något obehag på platsen) därför är det så effektivt.

Spänningen får du genom, att du fiskar nära land och det roliga består i att, du oftast ser vad som sker runt dina beten. 

Du ser fiskens rörelsesmönster, hur de äter och hur de försöker att klura ut, om det finns något fara och allt detta sker på närhåll och du sitter undangömd på första parkett.
Jag går inte in på dina grejer, du vet bäst vad som behövs och allt bär du med dig i din matta och din beteshink, tar dina beten och den är din stol.

Sena kvällar är bra tider, karpen kommer nära land, om det är lugnt och oftast rör det sig om fiskar, som har hållit sig undan under dagen.

En sak får du inte glömma och det är myggmedel eller ett ansiktsskydd för Mygg och Knotten, som är en otrolig plåga åtminstone i Småland, var jag befinner mig.
Här ett typiskt ställen för Ambushing och det är på dessa ställen, du först går runt och mäskar. Mäska flera ställen och fiska max en timme på varje plats, om det inte finns fisk på platsen, redan när du smyger fram.

Smyg ner försiktigt till varje plats och kolla om det finns fisk där eller i närheten, rör dig sakta och med lugna rörelser, använd klädsel som passar i omgivningen och sitt stilla. Använd Polaroidglasögon!
Det behöver inte nödvändigtvis vara partiklar, som du lägger ner, det kan vara en näve pellets eller några få boilies, men partikelbeten fungerar väldigt bra under sommarmånaderna och jag rekommendera dessa beten högt!.
Här har en eller flera karpar varit inne och tagit för sig, man ser klart och tydligt, hur bottnen ser ut runt om platsen. Löven och dyn ligger orörd här, men där mina beten låg, är det hela upp och ner vänd och bottnen är ren från löv mm.

Lite beten finns kvar och karpen eller karparna kommer med stor säkerhet, tillbaka för att ta det sista och med din rigg i rätt cammo, så kommer du att få åtminstone en av dem.
Detta sätt att fiska är supereffektivt och ibland kan man uppleva ett bra fiske under en ganska kort stund. Ibland kör jag med två spö längs kanten, ett spö åt var sitt håll och det har hänt flera gånger, att man precis hinner landa en och sen kommer nästa karp.
Det räcker oftast bra med bara ett spö, man behöver inte ens larm! Då du fiskar nära land, så finns det bara en väg för karpen att gå och det blir alltid rakt ut i sjön.

Du hör din spole gå och din hangers slå mot klingan under ditt take och det är bara att lyfta på spöet och börja drilla karpen.
Här en vacker fisk från Linnéasjön, den togs på en plats, var jag med 200 % säkerhet, vet att det aldrig har legat ett karpbete förrut och den gick på niten direkt och jag satt ca 3 meter från fisken och såg hela misstaget ske.

Det är spännande, lärorikt och sanslöst spännande, att se fiskens beteende från hur kaxiga de simmar in och hur de ändrar sitt beteende, när de ser några boilies.

Man ser direkt, att de blir lite ställda och sen börjar detta cirkulerande runt betena och de stötar mot betena många gånger, innan de ens öppnar munnen.

Man får uppleva suget, skakningen och sen paniken därifrån med betet i munnen eller så ser man hur en fisk lägger munnen över boilien, rättar upp sig, spotta och betet fastnar i munnen.

Fisken stelnar till och sen börjar munnen febrilskt att puffa, för att bli av med betet och till slut, ser du bara ett stort dymoln och du väcks av larmet eller spolen snabba rotation.
Tidig morgon är också en bra tid och helst, om du gick runt sent på kvällen och mäskade, dock ett litet varningens finger här! Det har varit stilla hela natten och du får inte bryta denna tystnad, genom att trampa sönder torra grenar mm.

Prova detta fiskesätt, jag lovar att du blir frälst på direkten, det är nästan lika spännande, som fisket på ytan och du har inte mer grejer med dig än att du snabbt, kan flytta mellan dina platser. God damn I love it!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.