fredag 14 september 2012

Carpreflections.


Den 15 maj i år, var det 30 år sedan jag landade min första karp, en tidig morgon vid Linnéasjön, som jag aldrig glömmer! En fjällkarp, som verkligen var, som en Heroinspruta rakt in i huvudet, ett gift som gjorde mig beroende från samma sekund den var uppe och detta gift har aldrig lämnat mig kropp och verkningsgraden bara ökar med åren!

Under dessa 30 år har man sett hur utvecklingen har gått fram, jag lekar lite med tanken om det hade kommit ner en karpfiskare till sjön med dagens utrustning på en kärra, på den tiden, var jag satt med två kustspön, träklykor från närmsta buske och tittade på två foliepappers bitar - Så vet i fan om jag inte hade slutat i ren rädsla eller insynen av behovet av grejer? Sen ska vi inte tala om alla om och men som finns i detta otroligt spännande fiske.

Det fanns inte mycket man kunde köpa på den tiden, men under dessa tre decennier, har det gått enormt fort, jag gjorde banksticks själv, likaså indikatorer av plaströr, sen kom den första Rod pod och mina första tyska Biflus larm, var linan klämdes fast mellan två anhåll och när karpen lyckades dra loss linan, så tjöt det kanske? Kroken var en Mustad Kirby i size 2/0 full av majskorn och majsen lades ut för hand, så långt det gick.

Det fanns inga stolar med justerbare ben, inga justerbara sängar eller Epic sovsäckar, man sov i en campingstol tills den brakade ihop och man vaknade av chocken, dyngsur av nattens regn. Parasoll! Du gode Gud, fanns det någon som ägde ett, så var det med en Carlbergs reklam eller på sin höjd texten Cappucino gör dig glad och vi satt 6 man under detta! Sov man under detta paraflax och foliebiten kröp mot klingan, så fick man dansa Can - Can runt pålen, som en bättre strippa för att komma till spöet.

Majs blev till bröd och bröd blev till Blodkorv och blodkorvspasta blandad med bröd, längre fram kom det HP - bullar och ett lustigt hair - rig och på den vägen är det. Man har sett det mesta och upplevt det mest och provat det mesta och numera vidareutvecklar man det mesta. Är detta på både gott och ont?

I dagens karpfiske kan varenda myndig person med fast arbete gå in på banken och tigga sig till ett lån på 60 000 kronor, han kan gå raka vägen över gatan eller hemma vid sin dator, köpa en hel utrustning, allt är klart. Han kan t o m på samma ställe köpa ett fiskekort till närmsta sjön, få tips, om en bra plats, vilka beten som funkar och sen är det bara att traska ner till sjön.

Han sätter upp sina grejer, öppnar påsen med de väldoftande boilies, som redskapshandlaren rekommenderade och han montera dessa boilies på 3 stycken Ready - made riggs och kasta ut dem och han använder den nya superkatapulten för att mäska och det mesta hamnar lite hur som helst, är detta på gott och ont?

Klockan 10 på kvällen blir han livrädd, det skriker i det nya Delkim TXI och linan pissar ut från rullen på mittenspöet, efter några sekunder (Förhoppningsvis) tar han spöet och landar karpen - Han är kung! Tankarna kommer...Fan va häftigt, coolt, ballt och allt det där, men vad lärde han sig av detta? - Jo första tanken blir nog att det ta var inte svårt och han tar tre karpar till innan han måste åka till jobbet för att kunna betala tillbaka lånet på banken.

Varför skriver jag detta? Är jag avundsjuk eller tycker jag det är för lätt i dagens läge, att bli den där Kungen? Nej! Jag skriver detta för att det är min stora övertygelse, att har man lite i bagaget, så lär man sig, att man inte kommer med gamla linor, ovassa krokar, man använder inte för små sänken och det billigaste tapet klisterkulor man kan hitta på marknaden.

Jag kan stå med 300 000 kronor om 2 timmar i handen och ge mig in i trollingvärlden, det räcker inte långt om jag inte redan har en bra båt. Jag kan tuffa runt på Vänern och fånga en Lax som råkade få mitt drag rakt i huvudet, men jag lär mig inte av detta! Jo, att kronofogden kanske en vacker dag hämtar utrustningen?

Utvecklingen förvånade mig mycket till en början, men efter alla år, så har jag även sett en viss stagnation på utvecklingen. Ta t ex spön, som för var grövre i klingan, de blev slimline, man ändrade utseende, rullfästen, foam, kork och neopren mm. I grund och botten är det inga större ändringar, annat än att spö blir dyrare och som jag ser det, mer ömtåliga och sämre på flera sätt.

Hur många gånger har inte din polare talat om för dig att fan va tunga dina spön är? Du sitter inte och håller i dem, det ser dina sticks eller din Pod till, dina spön är en förlängning av din arm och alla spön har olika egenskaper och till syvende och sist, är det du som bestämmer!

Visst har utvecklingen gått framåt, jag har haft bivvys i canvas, som tog 3 månader att torka och nu tar det 15 minuter i solskenet och man kan packa ner den, vi har bra och tillförlitliga nappalarm, hangers, swingers, danglers med Betalights, som visar både det ena och det andra, vi har Rod pods, som kan ställas lågt och hela vägen upp till de nästa faller bakåt o s v.

Sen har karpfiskets prylar smugit sig in i modevärlden! Jo, det är sant, sitter du i dagsläget med en Steade - fast Nubrolly på 50 " så är du helt out bland karpfiskarna! Det ska vara Fox eller Nash´s senaste modell, då är du med, men det bästa vore, om du kunde bräcka polaren med någon superdupervärstingmodell och då sätter du verkligen honom på pottan - hur ska han bräcka dig?

Man lägger mera vikt på detta, än att lära sig fisket och fiskens beteende, man köper hellre 3 nya 4000 kronors spö eller rullar i samma prisklass och helst ska man sitta i en 7000 kronors bivvy, men längst ut på riggen sitter det något som är billigt.

Beten får inte kosta pengar i svenskt karpfiske, man vill inte gärna betala 129 kronor för ett kilo bra boilies. Men man betalar mer än gärna 150 kronor på krogen för att bli av med ytterkläderna! Man köper dyra riggmaterialer och komponenter och även bra krokar, det är inga problem med riggmaterial för 300 kronor per spole, men 2 kilo bra boilies för samma pris, det vill eller gör man inte!

Man fiskar under en väldig kort säsong i Sverige på grund av vårt väder och på grund av att man anser det inte vara lönt att fiska karp under den kalla årstiden. Så vi fiskar kanske 5 - 6 månader karp i genomsnitt och resten av året, sitter man i soffan och klagar över säsongen! Säsongen som inte blev, vad man räknade med, man satt bakom dem där svindyra spö och över sig hade man Nash Mk 3 de luxe state of art bivvyn, men betet som gav dig ditt klagande, skänkte du inte en tanke!

En god vän som jag diskuterade detta med, sade dessa ord: Sitt inte hemma, dela ut reklam under 3 helger under vintern och för dem 3000 kronor, kan man köpa på sig bra beten, som ger fisk! Helt rätt och jag kan bara hålla med! Vad du har på land är helt oväsentligt, du kan ha prylar för 10 miljoner och 15 bärare, som släpar ner skiten åt dig, men har du ett dåligt bete, så får du ingen bra utdelning.

Skolungdomen med farfars gamla glasfiberspö och en gammal rulle fiskar skjortan av dig med ett bra bete, han som sitter med ett gammalt flötmete och en brödbit fiskar bättre än dig, eller blir det jag som fiskar och fångar mera karp, än dig med mina Doggy? Jag gör det med vilket spö i handen och ett bra bete och du kan sitta där med dåliga beten, som inte har någon bra CV och det blir du som blir lidande.

Vi har enormt många bra beten i Sverige, dessa beten kostar en slant, det håller jag med om, men de ger fisk! De ger fisk hela tiden och det gör det året runt, det finns en CV bakom de flesta av dessa beten, både här i landet och framför allt i England. Ta reda på ett bra bete och håll dig till detta eller variera dig lite med beten från denna tillverkare och du kommer att lyckas.

Vi har många seriösa redskapshandlare i Sverige och ställ frågor till dem om du är osäker, har de det bete som du vill ha, så vill de sälja till dig och självklart ha dig som kund i framtiden. Se samtalet med öppna ögon, lyssna och lär, var inte naiv och godtrogen, det finns tyvärr även den andra kategori av redskapshandlare som..Nej, jag vill inte gå i på det, men man läser av dessa figurer ganska snabbt.

Mitt bästa tips till dig är att sakta bygga upp din utrustning, ta vad du har i början, men börja med ett bra bete, resten kan du köpa på dig, allt eftersom du får råd. Låt det ta sin tid, köp hellre kvalité än kvantitet. Se upp med för bra priser på boilies, de kan var 5 år gamla! De ska inte vara stenhårda som lecakulor, utan ha en viss mjukhet, titta på partiklarna, så de inte är mögliga o s v.

Ställ mig gärna dina frågor, så ska jag hjälpa dig eller någon annan gammal räv, som har varit med ett tag. Jag anser att det är vår plikt att hjälpa nya till en bra framtid inom karpfisket. Allt det där med hysch - hysch, mörkningar, lögn och latin, det hör hemma i pokervärlden, inte i fisket!

Kanske stack jag ut hakan för långt i detta inlägg? Kanske är sanningen illa hörd? Men jag ville bara ge er en liten tankeställare, innan nästa säsong brakar igång på allvar! Har du inte bra beten, kanske en gammal lina och slöa krokar o s v, det är inte för sent, du hinner med det innan 15 maj - 13, var jag firar 30 år och alla karpfiskare dammar av spöna, de ska jo fiska i 5 månader - Hur länge tänker du fortsätta?

Detta skrevs för länge sen av en prylbög, som i morgon ska ut och fiska karp med ett billigt fint spö och en urgammal Shimanorulle, men linan är ny och stark, kroken är supervass och betet är Doggy och det gillar dem!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.