måndag 25 mars 2013

Ansvaret är ditt, ingen annans!

Så är det! Du har ansvaret för fiskens välbefinnande och omvårdnad, från det ögonblick du får ditt take, tills fisken är åter utsatt i sjön igen.

Det är inget litet ansvar, vi har som sportfiskare, det är mycket att tänka på och vi har ögonen på oss både från andra karpfiskare, vissa gröna grupperingar och allmänheten, så det är bäst vi sköter detta, på absolut bästa sätt.

Vi är totalt bortskämda med grejer till allt fiske och så även för att kunna skydda och behandla våra fiskar på bästa sätt, så det finns inga ursäkter för att inte äga dessa grejer, som är så otroligt viktiga.

Vi går genom vad du behöver, hur du tar hand om fisken och hur du behandlar den under tiden fisken är på land, tills du sätter tillbaka fisken igen.
Du behöver ett bra kit för att kunna landa och ta hand om din fisk och detta skall alltid ligger framme innan du börjar fiska!

Kittet skall bestå av följande: En stor vadderad Avkrokningsmatta, en säck, en Weigh sling eller Retention sling och då slipper du säcken. Antiseptiska medel, som jag var inne på igår, en bra peang och en behållare för vatten.

En bra våg, om du vill veta vad din fisk väger, en bra kamera, om du vill ha bra bilder, peggar till mattan och din säck eller banksticks, om du använder en Retention sling.

Det mesta av dessa saker får rum i din matta och då har du det på ett ställe och det kommer med ut varje gång du fiskar, för du åker väl inte ut utan mattan.
När du får ditt take, så ta det lugnt, fisken har redan krokat sig och det är bara att drilla så lugnt det går, jo mera du pressar eller river i fisken, jo större är risken, för skadar i fiskens mun eller att kroken släpper och fisken simmar vidare med en söndrig mun.
Låt fisken göra sitt sista inne vid land och när du kan, så håvar du fisken lugn och metodiskt, jaga aldrig fisken med håven, det slutar oftast illa.

När fisken är i håven ska du se till att ditt bly också kommer ner i håven, så inte din rigg är sträckt när du ska lyfta fisken.

Är riggen sträckt på grund av blyet hänger över nätet eller annat, så kan kroken riva sönder fiskens mun mm, så se till att blyet kommer ner i håven.
Innan du lyfter håven, ska du kolla att fiskens fenor ligger in mot kroppen, de får inte sticka ut, då det finns en risk för att bryta fenorna.

Denna bild togs i detta syfte, för att visa hur man gör, om man är ensam, är man två kan den ena ta spöet och fångstmannen delar på håven, ser till att fenorna ligger mot kroppen och sen rullar man ner håven till fisken och bär den till mattan.
Lägg fisken på mattan och frigör den från håvnätet som visat, kolla över fisken snabbt för skador och lokalisera krokfästet.
Ta loss kroken med fingerna om det går, på bilden ser du Kordas carp care kit, som alltid bör finnas i närheten av mattan, om fisken skulle ha en skada eller behöver vård på annat sätt.
Ibland är en Peang nödvändig för att få ut kroken, sitter kroken en bit in eller på ett ställe, var det är svårt att få tag med fingrarna, så använd en Peang för att lossa kroken.

Ta ett bra grepp i kroken med Peangen och kläm åt och ta ut kroken, det är betydligt bättre, än att försöka i flera minuter med fingerna, som dels stressar fisken och man skadar mer än att göra nytta.

Behandla fisken med antiseptiska medel, var kroken satt och kolla fisken på båda sidorna för skador, behandla om det behövs.
Håll fisken blöt hela tiden, den är på helt fel ställe! De torkar ut fort, framför allt i varmt väder, men de behöver även hållas blöta under den kalla perioden, var du kanske fiskar i minusgrader.

Vattnet håller även fisken ren och den gör sig bättre på dina bilder, tänk på att allt, som ska beröra en fisk måste vara blöt, händer mattan, weigh slingen mm, allt som vidrör fisken skall vara blöt.

Torra saker mot fiskens slem, gör att dina torra saker klibbar fast och slemhinnan fastnar på det torra och det blir inte bra för fisken, som endast har detta slem, som skydd mot bakterieangrep mm.
Lite om hur du applicera dina antiseptiska medel. Torka och rengör skadan, som här är ett bortslitet fjäll. Efter rengöringen, trycker du ut lite medel, i detta fallet Krystons Klin - ik ...
... och sedan gnider du in medlet med ett finger och den skadan är klar. Kolla vidare på fisken och se om det finns flera skadar. Som du kanske ser, så har den fått sig en smäll vid ryggfenan och fjällen där, är avskrapade.
Även denna skada fick repareras och sen var den fin igen och kunde sättas ut i sjön igen. Medlet bör verka 1 - 2 minuter, för att det ska hinna dra sig in i skadan/såret.

Det är viktigt att det först gör rent och torrt och sen ska medlet på och därefter kan fisken gå tillbaka. Glöm aldrig dessa tre steg!
Jag fångade denna fjällkarp och den hade enorma skadar med skinnet och jag tror att det rörde sig om någon parasit som hade orsakat detta.

Som tur var var vi två på plats  och jag tog bort så mycket löst skinn, jag kunde och sen dränktes karpen i antiseptisk medel och sattes ut igen.

Verken jag eller Slättengren trodde att denna karp skulle klara livshanken, men där fick vi på näsan, vill jag lova och det var skönt att se den igen ett par månader senare och du ser här på bilden, hur det har läkt.
3 månader senare fångar jag samma karp igen och den är färdig läkt, helt och hållet, allt som finns kvar av den stora skadan, är en svart fläck, som sträcker sig från näsan och en bit ner på ryggen och det kan både jag - och karpen leva med.
Jag har reparerad flera fiskar med fenröta också och dem har blivit ganska fina igen och dem har överlevt dessa svåra skadar, fast fenstrålarna växer aldrig ut igen tyvärr.
Efter fångst, landning, koll mm, är det bara att ta dina bilder. Meningen är att vi skall göra allt för att fisken mår bra och att hålls fin och vacker.

Ta bort din armbandsklocka och annat, som kan skada fisken, om den börjar sprattla, dra upp dragkedjan också, dessa saker kan skada fiskens skinn och blöt dina händer, innan du tar i fisken.

Det kostar inget jämfört med din utrustning, att kunna göra det och marknaden är bokstavligen översvämmat med carp care produkter och det är bara för dig att köpa in det som behövs, som sagt det finns inga ursäkter för att inte kunna värda våra fiskar längre.
Bär alltid din fisk till vattenkanten i mattan eller en sling, lägg ut det hela på vattnet och se till att fisken simmar iväg för egen maskin.

Du får aldrig bara släppa den och du måste ha ett skydd mellan fisken och bottnen. Jag kommer i morgon att gå in på sista delen kring säckning av din fisk, ett stort debattområde, var många anser att man behöver inte säcka en fisk.

Jag kan dock tycka att det är berättigat under vissa tider på dygnet, men under kort tid, var man behöver hjälp med bilder, vägning mm, så jag tar upp detta med säckning under morgondagen och hoppas du hänger kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.