söndag 24 mars 2013

Carp care, det fungerar!

Rubriken är ett bra påstående, men varför är det då, så många som inte använder dessa antiseptiska medel, som jag här ska visa ett väldigt bra exempel på?

Dessa medel är enormt viktiga och du bör inte fiska, om du inte har dessa medel med dig. Jag tycker att det ska ingå i alla regler vid våra vatten, lika mycket som att en matta är obligatorisk, så borde dessa medel också vara det!
Jag fångade denna karp i Linnéasjön och som synes, så är den felfri eller? Nja, den har en gammal spräckt mungipa, en blämma på gällocket och den blödde lite i munnen efter min krok.
Andra sidan är riktigt bra och jag gav den lite medel i munnen, var kroken hade hittat sitt fäste och vi tog lite bilder innan ...
... den sattes tillbaka i sjön. Inga synliga fel och allt var bra och jag var nöjd, den skulle klara sig bra och vara fin för nästa fångstman.
Två veckor senare är jag i Linnéasjön, telefonen ringer och det är Slättengren, som undrar hur det går. Jag förklarar att jag sitter med en karp framför mig, som är lite väl lurig.

Pär vill komma ner och titta och så blir det. Vad jag gör nu, är att förklara hur jag ska lura den och så blir det, men vilken chock vi får, när vi ser fisken!

Stjärten är nästan av och den är skadat på båda sidorna av stjärtspolen och den behöver mycket hjälp för att klara sig. Pär och jag hjälps åt och han undrar om den kommer att klarar sig och jag kan bara hoppas.
Det var ett stort öppet sår, så vi såg ryggrad, ben kött och blod och det hände inte när jag fångade fisken, vilket skete på öppet vatten och den drogs raka vägen i håven, så något annan eller något annat, hade orsakad skadan på karpen.

Vi torkade bort så mycket slem, blod och skit, som bara var möjligt och därefter fick den en rejäl omgång med Krystons Klin - ik, typ en halv flaska och detta fick sedan dra in i 2 minuter och vi släppte ut fisken, mer än så kunde vi inte göra.

Jag var både glad och besviken, glad för att jag fångade fisken och fick chansen att hjälpa den och besviken över att det kanske var en fiskare, som hade åstadkommit dessa skador, men det kan ha varit rovfågel eller Häger också.
Jag uppmanar er alla att köpa er ett Korda Carp Care Kit, det kostar runt 200 kronor och detta kit räddar många karpars liv. Det stoppar bakterieangrepp, blödningar och en massa andra otrevliga saker.

Skaffa dig detta kit och var med om att värda våra fiskar för framtiden, det är enormt viktigt! Jag vet att väldigt många inte bryr sig, jag ser det överallt, men det är fel! Du vill fånga fina och vackra karpar, så hjälp till du också! Rädda liv, hjälp till, snylta inte på oss andra!
Kordas Carp Care Kit innehåller en flaska med medel för skadar på kroppen, fjäll, fenor mm. Den är märkt med BODY och medlet har en gul färg.
Kittet innehåller även en flaska för munpartiet och denna flaska är märkt med MOUHT och här är medlet i en blå färg, så man inte misstar sig.
Det finns en liten behållare med tops, som du ska använda på trånga ställen på fisken, typ i munnen, under fjäll, mellan fenstrålarna o s v.

Så här gör du med en skadat fisk: Lokalisera skadan och omfånget av skadan. Rengör hela skadan med en bit torr hushållspapper, så skadan blir ren.

Ta en ny bit papper och håll det mot skadan, så allt sugs upp och skadan blir torr. Nu applicerar du det medel som rekommenderas, är skadan på kroppen, så är det den gula flaskan, du ska använda, inget annat!

Tryck ut medlet över skadan och gnid in medlet försiktigt över hela skadan och låt det dra in i skadan under 1 - 2 minuter och därefter kan du åter utsätta fisken.
6 månader senare fångar Logan Nilsson samma karp och som ni ser, så har fisken det bra, den äter och har samma kondition och skadan är numera väldigt fin.

Jag hoppas med detta bildbevis att ni reagerar och köper dessa antiseptiska medel, dem är ingen plöj, de fungerar väldigt bra och vi måste kunna hjälpa skadade fiskar, om vi vill ha en bra framtid i karpfisket.

Jag vet tyvärr inte hur skadan ser ut på andra sidan av fisken, men troligen har det läkt lika fint, som på denna sida och ännu en karp har räddats av mig i Linnéasjön och jag hoppas att jag får se era Carp Care Kits bredvid mattan under detta året, när ni besöker sjön och andra vatten.
Det finns egentligen inga ursäkter för att inte ha dessa medel, du behöver inte köpa Kordas kit, Krystons Klin - ik, Nash Medi Carp eller Gardners Medic, är alla bra antiseptiska medel, som verkligen hjälper till med läkningsprocessen.

Gör dig en liten pouch med dessa medel, lite topsar och alltid med dig en rulle papper, så kommer du långt och be om hjälp från andra med att hålla fisken stilla, de få minuter detta ingrepp tar.

Vi spenderar miljoner på våra spö och annan utrustning, men vi lägger inte ett par hundralappar på fiskvård och det är helt åt helvete, rent ut sagt!
Vi kan inte påverka kroppsliga skadar under fighten, men vi kan reparera dessa på mattan. Men vi kan se till att vi inte spräcker mungipor genom att ha riggar, som fastnar på rätt ställe i munnen och vi kan drilla våra fiskar lite lugnare, än vad jag ibland ser och bara där, har vi kommit långt!

Vi ska kunna ta emot våra fiskar på ett bra sätt från det ögonblick, den går i håven, tills fisken sättas tillbaka igen och det tänker jag titta på i morgon, så häng gärna med och lär dig detta.
Avslutningvis undrar jag hur Luis har det i Skantzsjön, man har döpt denna karp, efter mig och Jonas Brickman gjorde det efter, att ha läst om mina bravader med Mistrals I 40 boilies och jag tror att Jonas bestämde sig för, att första karpen han fångade på dessa beten skulle heta Luis och så blev det.

Jag tror och hoppas att man vårdar karpen Luis som ett litet barn, den har precis som jag fina förutsättningar för att bli riktigt stor, men för det krävs det bra vård och omhändertagande, när han hamnar på mattan. Thanx Mr Brickman!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.