onsdag 27 mars 2013

Korda Fakecorns!

Att fakemajs fungerar bra, det vet nog alla som har provat dessa falska beten och man diskutera vidd och brett om vad det är som gör de effektiva. 

En del tror det är färgen, en del tror att det är nyfikenhet och en del tror att det är någon form av doften, som kommer fram under tillverkningen.

Hur eller hur, så kan ett enkelt korn av plast eller en plastmaggot vända en dålig dag till en bra dag och min egen erfarenhet säger mig, att färgen och nyfikenheten hos fisken, är de största attraktioner i våra fakebeten. 

Det där, som avviker eller sticker ut på boilien eller att de inte kan se skillnaden mellan fake och ett naturligt bete, det gör ganska mycket i vårt fiske och det får mig att inse, att karpen ser betydligt bättre, än vad vi tror, även på nära hål.

Hur ska man annars kunna säga eller förklara, när man över 100 boilies,  just får ett eller flera takes på boilien, som hade ett vit fakecorn eller en liten röd fakemaggot bland alla andra beten?
Jag gilla den rosa färgen och så gör karpen, denna färg framstår helt klart, som en av mina och många andras favoriter och därefter kommer den vita färgen.

Enterprise Tackle var nog först på marknaden med riktigt bra fakebaits och de är den dag i dag marknadsledande inom fakebaits och det hela började med vanligt gula sjunkande majskorn i seg gummi.
Nu har dem flytande mjuka fakecorns, var det är svårt att avgöra, om de är naturliga eller fakes, utseendet och konsistensen är så lik ett riktigt majskorn, att likheten ibland är skrämmande.

Det blir med andra ord bättre och bättre och man undrar ibland hur det ska sluta, då det hela tiden kommer nya produkter fram på marknaden och det kommer nya aktörer fram dagligen med nya idéer.
Ganska ny på marknaden med fakecorns är Korda, som slog på stort med fakecorns i 4 olika färger och dofter och detta gillar jag.

Här är det Kordas Zitrus Zing i en härlig grön färg och man känner en fin blandning av olika citrus frukter, till och med genom paketet!

Troligen är det den gamla doft klassikern Green Zing, som ligger till grund för denna doft och du får 12 fakecorns per paket och det finns med tillhörande hairstopps.
Nästa i Kordas range är dessa vita Banoffee, en doft, som går lite åt cream caramell hållet och det ska vara en av Fairbrass favoritdofter. Banoffee flavours fanns på 80 - talet, men vart dem tog vägen vet jag inte, verkar vara tillbaka här igen i dessa.
Ali Hamidis favorit är dessa gula fakecorns med namnet I.B, som ska vara en blandat kompott av mixade fruktflavours. Jag tycker att det finns en hel del kryddor också och dessa känner jag igen i Mainlines Indian Spice pop - ups!

Så först känner med fruktdoften och sen kommer det en fruktig bakgrundsdoft och det kan bara vara bra, tillsammans med den fina gula färgen och jag ser fram emot att använda dessa under den kalla årstiden.
Den sista är den rosa färgade Fruity Squid, som är en stinkare, det finns en ton av frukt, men den blandas snabbt upp med den stinkande Squiddoften och denna färg på toppen av en mörkare fishmealboilies, kommer inte att ligga orört länge, om du fiskar på rätt plats.

Alla Kordas fakecorns är flytande, jag vet inte om Korda kommer med en sjunkande variant på dessa, men jag skulle tro det.

Priset på dessa paket är 39 kronor, lite dyrare än Enterprise, men du har en bestående doft och du får hairstopps med i paketet.
Som alla andra aktörer, så har även Korda, en bra beskrivning och ett par rigg tips i paketet och det tycker jag är bra och man har ett litet utgångspunkt att tillgå, om man står lite tvekande över hur man ska gå tillväga med dessa corns.
Matchande hairstopps, eller nästan matchande, finns i paketen och jag gillar dessa stopps, som med sin utformning verkligen sitter tight mot betet och Mr. Crawfish har svårt för att plocka bort dessa hairstopps, vilket är bra.
Jag har mina egna idéer, om hur jag ska ha mina fakecorns riggade och här har du vad jag använder mest, om jag endast fiskar med dessa fakebaits.
En enkel rigg som fångar mycket fisk, den är balanserad med ett liten blyhagel och kroken är antingen en Gardner Choddy i Covert range eller en Korda Kurv Shank i sixe 8.
Riggmaterialet är en bit fluorocarbon eller en bit vanlig 10 lb nylonlina, mitt hair är mjukt och knyts först av allt och sedan knyts Fluorocarbon/nylonlinan fast över hairknuten med en knotless knot som trimmas.

På med två flytande fakecorns och sen placeras haglet mitt mellan krokböjen och betet, så endast betet står lite över bottnen.

Det mjuka hair och den styva linan ser till att kroken stannar tillräckligt länge i munnen för att karpen boltar sig och resten kan du!
En annan variant med ett fakecorn är denna rigg, en bit svart Amnesialina i 20 lb, knyts på en Korda Kurv Shank eller som här en Tiemco 2457 i size 8.

Trä på en hookbead och en teardrop rigg - ring och en hookbead till. Knut fast ett flytande fakecorn i teardrop - ringen och genom betet och runt ett hairstopp, trimma knuten och limma den med en liten droppe snabblim.

Riggen lägger sig längs bottnen och fakecornet reser sig upp och hålls nere av kroken och den lilla biten av leadcore, som du lindar på Amnesialina precis under knuten.

Det är en form av Sit up and beg - rigg och den styva linan, tillsammans med vinklen vid kroken, gör denna rigg väldigt effektiv, under dem dagarna var karpen kommer in och tar allt förutom dina krokbeten. Testa detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.