söndag 31 mars 2013

Fodermajs - Så får du det bästa ut dem!

Fodermajs är billiga och effektiva beten, dem flesta fiskar älskar majs och framför allt karpen och gräskarpen. Men dessa guldkorn måste prepareras, innan du mäska med dem, så det tar vi en titt på i dagens inlägg.

Vi tittar även på hur du gör bra krokbeten, som verkligen sticker ut i mängden av majskorn och de klara både kräftorna och småfiskens attacker, vi tittar även på ett par tips, om riggar för dessa beten.
Börja med att välja ut ett gäng korn, som är stora, fina och hela och spara dessa, jag kommer senare till varför.

Häll den önskade mängden fodermajs i en hink och rengör dem i ljummet vatten, tills dem är rena och fina, plocka bort allt skräp, korn och kornbitar som flyter upp.

Ta bort det skitiga vattnet och tillsätt rent varmt vatten. Jag har en flaska sirap 500 ml och 200 gram salt per 5 kilo fodermajs och rör ner dessa ingredienser i det varma vattnet, så allt löser sig. Vill du ha färgade majskorn, så tillsätt färgen i detta stadie, så det dras in i kornen.

Lår det hela stå i hinken med locket på i 3 dagar och ha koll på vattenmängden, som hela tiden ska täcka dina majskorn, detta är viktigt!
Efter 3 dagars soak, är det dags för kokningen och det ska ske i samma vatten, som majskornen har legat i, koka fodermajsen i 30 - 40 minuter i en stor gryta och rör om ibland.

Bästa konsistens har du, när du med lagom kraft, kan klämma sönder majskornen, då är dem klara för mäskning och fiske.

Du häller nu tillbaka fodermajsen i hinken igen och ställer ut dem med locket på och nu får dem jäsa lite i solen eller så kan du frysa in fodermajsen i mjölkpaket, som du ställer upp i frysen.
Det var ganska enkelt eller hur? Nu ska vi gå till dem stora, fina och hela majskornen, som du plockade ut, dessa ska bli dina krokbeten.

Egentligen ska du göra dessa långt innan du ska använda dem, då blir dem som bäst, men du kan plocka ur lite fina korn, av det du nyss kokte också, fast de är betydligt mjukare och klara inte småfisken och kräftorna lika bra.

Dina utvalda majskorn lägger du i en burk och sen fyller du på med ren flavour eller dipp och sen är det bara att låta dem stå i detta.

Jag har haft dessa på bilden liggandes i flavours i över 2 år och som du ser, så har jag noga valt ut stora och hela majskorn.
Den ena är röd fodermajs och den andra är den vanliga gula, båda har en flavour, som jag vet att karpen och gräskarpen gillar.
Stora, fina och hela korn, som är genomdränkta av doftämnen, dessa är endast krokbeten, inget annat!

Dem är stenhårda vid detta läge och om de ramlar av min rigg under drillning mm, så är några enstaka korn ingen fara, men du får aldrig mäska med dessa, inte ens i en PVA - bag!
Jo längre dina majskorn får ligga i doftmedlet, desto bättre blir dem, hårdheten håller kräftor och småfisken borta.

Doften sitter i och kommer alltid att göra så och dessa krokbeten sticker ut bland alla andra korn, som ligger utspridda på bottnen.
Då dessa majskorn är stenhårda, så behöver du en bra och vass boilie needle och ibland går inte ens det och du får borra genom majskornen, med en bait drill, för att få dem på ditt hair.
Du kan poppa upp dina fodermajskorn med 1 - 2 majskorn och ett Enterprise Tackle Floating Maizecorn, jag föredrar att fiska mina fodermajskorn, som en stapel eller Snowman presentation, som den på bilden.

Tre fodermajskorn och ett floating Maize balanserar varann bra och det blir nästan som en wafter, som bara nuddar bottnen av sin egen tyngd och det sugs in lätt tillsammans med andra majskorn, när karpen eller gräskarpen äter.
Ibland använder jag fyra fodermajskorn direkt på bottnen, det beror lite på hur fisken äter och hur många fiskar jag har framför mig.

Båda pop - up, snowman/stapel och bottenbeten fungera året om och i alla vatten med karp och gräskarp. Partikelbeten är inte bara ett sommarbete för varmare vatten, de fungera även i kalla vatten.

Jag tog dessa bilder i mitt akvarie och doften gillades av alla, jag fick till och med jaga bort en del fiskar, men denna Guppy, var envis av sig och hamnade på bild, tur att man hade 6:ans krok!
Gräskarpen älskar fodermajs och jag brukar blanda in lite Tiger nuts i fodermajsen, när jag fiskar efter gräskarp och jag har då två beten att välja mellan, om det ena inte skulle fungera som jag vill.
För karpfisket använder jag fodermajs på två sätt. Antingen lite enstaka korn över en större matta av hampfrön och använder mina väldoftande krokbeten eller så har jag lite hampfrön och mycket fodermajs och samma krokbete.

Båda är effektiva sätt att dra in karparna och gräskarparna och de hittar dessa hårda krokbeten, som med sin doft och presentation, sticker ut bland allt annat.

Om du endast vill ha en lite PVA - bag med fodermajs runt ditt krokbete, så tar du lite vatten från sjön, tillsätter salt och rör om. Lägg ner lite korn i det salta vattnet några minuter och gör din bag.

Din bag kommer inte att lösa upp sig, förrän den kommer ut i sjön. Jag har ett inlägg på bloggen kring detta och det kan du söka på.

Fodermajs hittar du på Lantmännen i 25 kilos säckar till väldigt bra priser. Följ bara denna beskrivning och preparera din fodermajs och krokbeten rätt, så kommer du billigt undan och har ett säkert kort på handen.

Mäska mycket, när du inte fiskar och lite och ofta när du fiskar, fodermajs kan mätta fisken vid för stora mängder. Jag brukar lägga ut två fulla spoddar över mitt krokbeten, det räcker gott och väl. Ha en fortsatt trevlig påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.