torsdag 14 mars 2013

Kvarndammen i Skabro. part 2.

Fisket i dammen fortsätter med att vara bra för mig och flera, som besöker dammen och allt är fridfullt, men inte länge till, som jag ska komma till om en stund och det skulle bli än värre!
Min peg på den gamla tiden, spöna utspridda med bra mellanrum längs den andra sidan och två av spöna lades för det mesta på varje sida, om det igenväxta området.

Det ska sägas att hela bottnen i dammen var oftast täck med gräs, som kunde göra fisket lite besvärligt, men weed är något vi alla måste lära oss och bemästra som karpfiskare, det är där födan finns och så även fisken.
Koikarparna och alla andra arter i dammen växte bra och jag fick min beskärda del av kakan, denna vägde 4800 gram och jag vill minnas att den föll för en Fruit - tella pop - up.
Tillbaka till dammen igen till sina kompisar. Varje gång man sätter ut en fisk igen, så blir det nog svårare nästa gång, men inte alltid!
Här en baby Koi, som Simon fångade, troligen är den en avkomma från några av dammens koikarpar och det var verkligen roligt att få denna bild, som är ett bra bevis för en viss återväxt.
Det mesta av stalkingfisket skedde på andra sidan av dammen, var man kunde göra sig ett litet jack ibland trädet och det fisket var bra och man hade fisken väldigt nära sig, här tar en karp doggy under tiden jag tar bilden.
Just här i detta lilla jack, har jag tagit flera Koikarpar med fiske från vallen och sen kasta hit och placera mina beten. Stalkingfisket var lite svårare här, men det blev fisk med tiden.

Stealth och bra cammokläder visade vägen och flera fina fiskar landades här. Alla fiskar som fångades skänkte mig extra glädje, genom att de hade mot alla odds hade överlevt ....
... den första katastrofen, som drabbade dammen under 2009, av någon oförklarlig grund gick dammluckorna sönder och vattnet rann ur dammen.
Norra delen av dammen, med busken till vänster i bild, som gav mig mina två stora Sutare och flera fina karp och koikarpar.
Grästuvan och hela den stora weedbed ligger torrlagt och det skulle bli värre än så, nästan allt vatten skulle rinna ut.
Ån fyllde på med syrerikt vatten, som tur var denna sommar, men dammen tömdes sakta och till slut, fanns det bara lite vatten kvar framför dammluckorna.
Även detta skulle så småningom minska så pass mycket, att jag var övertygad om att inget hade överlevt detta syrefattiga vatten och jag såg inget här med mitt SmartCast lod heller, men jag hade fel och jag tror att hela beståndet klarade sig.
Dammen fylldes på igen och allt var vid sitt rätta jag igen och man kunde andas lite lättare resten av året. Jag bedrev en del fiske på den privata delen av dammen och efter lite om och men, fick jag lite fisk här under ett par övernattningar.
Busken som är en av dammens holding areas, här tog Pär, en av dem fina fjällkarparna och man hade lite skydd runt om sig.

Vasskanten var ofta ett tillhåll för dammens koikarpar, här stod dem och solade sig och spanade. Här kunde man gömma sig lite och lyckas ibland.
Här är det Pär, som spana på karp. Han fick flera fina fiskar och även en läderkarp över 9 kilo och jag var lycklig, kvarndammens invånare hade klarat sig!
Beviset för detta ses här, var Pär har landat sig en ny personbästa på Koikarp, fisken vägde 5,2 kilo och föll för en doggy, en meter ifrån hans fötter.

Allt var lugnt och bra under det kommande året och vi fiskade i dammen lite sporadisk och såg fisk, men det skulle komma ännu en jävla disaster, som drabbade dammen!

Man byggde lite väger i området och skulle ha någon form av avrinning från dammen, så en fredag morgon kommer en likgiltig arbetare till dammluckorna och öppnar dem helt, för att göra ett reparationsarbete och resultatet av detta blev, att dammen tömdes än en gång och sen fylldes dammen igen till bredden och hela dammvallen brast!
Dammen stod nästan tom för vatten under flera veckor och så här såg det ut, efter att man hade byggt upp en ny dammvall!

Rena månlandskapet och dammvallen ser numera ut som en 4 meter hög grusväg och det lär ta lång tid, innan grönskan, som en gång i tiden fanns, kommer tillbaka.
Så här såg det ut innan alla dessa tömningar inträffade och det är onekligen en stor skillnad och väldigt mycket fisk försvann från dammen.

Många av oss som fiskade i dammen, hittade krossade karpar i ån nerströms dammen och jag om någon, var knäckt, men långt ifrån ner slagen!
Jag funderade ofta på dammen och hur vi skulle kunna få ordning på den igen. Jag kontaktade kommunen och gnällde och nu har man lovat mig, att man ringer mig, nästa gång man ska arbeta med luckorna mm.

Man lovade mig även ett bidrag eller en ersättning för dem fiskarna som gick förlorad, men jag har inte sett någon ersättning än, men jag hoppas dem kommer.

Under tiden har det lagts ner en del arbete i dammen, men allt går inte att ersätta, som träden, som höggs ner i norra delen vid busken, det döda trädet på den privata marken är borta och ett stalkinghak har gått förlorad.

Vi som fiskade där arbetar också med att fylla på med fisk igen, jag ger mig inte, det blir aldrig som förr, men jag ska göra mitt bästa, för att denna repade pärla kommer att skina igen! Hur tittar vi på i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.