tisdag 23 april 2013

Featurefinding och markering av din mäskplats.

Det finns features i alla vatten och en del av dessa, ser du direkt du kommer till vattnet, det kan vara en ö, det kan vara mindre vassområden, som ligger ute på fria ytor eller det kan vara toppen av en grynna.

Men under ytan finns det högst troligen betydligt flera saker, som tilltalar fisken och det kan var hård botten, musselbankar, siltpocket, dyig botten, djuphålor, grunda partier mm, det finns mycket att leta efter och det kan ske från en båt, men igen, så har alla inte tillgång till diverse flytetyg, som kan hjälpa till och vi får nöja oss med spö och rulle och lite extra tillbehör.
Markerflöten finns i alla möjliga varianter på marknaden och det som inte finns eller har dem egenskaper, som man behöver, dem kan man tillverka själv.

Dem flesta markerflöten är långsmala och har vingar, dessa kastar långt, men de har en stor nackdel, nämligen att flytkraften inte är så stor och de fastna lätt i gräs och annan växtlighet och kommer inte till ytan, som man önskar.
Leta du efter öppna spots bland växtligheten, så är stora bulliga flöten, som dessa bättre, de har en större flytkraft och drar sig genom växtligheten och annat, men inte alltid, de är dock bäst för detta.
Man bör ha en bom till sänket och dessa kan köpas och dessa till höger är från Savagear och finns i två längder och är egentligen gjorda för bottom bouncing efter gädda och annan rovfisk, men de fungerar bra för att leta features på kortare håll. Haken på dessa stems håller inte för hårda kast upp emot 80 - 100 meter.

Något som håller för allt, är mina egna booms,som du ser här till vänster, jag gör dem av 28 lb Drennan wire, 20 cm långa med ett överdimensionerad beteslås i ena änden och en korkboll på 15 mm, ser till att bommen alltid reser sig och en Free Spirit SIC - ögla, speciellt gjorda för detta, avslutar det hela.
Dessa bommar är viktiga, men det absolut viktigaste är ditt bly, det är blyet, som ska dras över bottnen och ge dig lite signaler, om vad som finns på bottnen. Dem bästa bly är dem med största anläggningsyta mot bottnen, alltså bly med rund botten typ Carpballs eller Pear - leads.

Det finns andra typer av bly, som har små vingar eller utgjutningar, som ger dig lite signaler också och dessa samlar på sig lite gräs eller lera och då vet du vad du har framför dig.
Precis som med spoddning, som jag var inne på igår, så är det inte bara 50 meter ut vi lodar djup och leta efter exempelvis en hård fläck, nej det ska ske så långt ut, som du kan kasta och då blir det påfrestningar i grejerna och du måste ha ett fingerskydd och spolen stramat, annars kan du skära sönder pekfingret.
Jag har två set - ups för featurefindings. Ett 12 fots Berkeley Transmitter med 2,75 lb testkurva, ett spö designad för detta ändamål och till detta har jag en Wychwood Epic 10 000 baitrunner, som är fyllt till bredden med Power Pro i 0,19 mm och en leader av Power Pro i 0,32 mm.

Detta är vad jag använder upp till ca 80 meters avstånd och det fungerar väldigt bra med flöte eller utan flöte, var kasten går betydligt längre på grund av mindre motstånd.
Över 80 meter är det lite kraftigare grejer, som jag använder och spöet här, är ett Wychwood Recon marker med en testkurva på 3 ½ lb och 12 fot, rullen är en Okuma Axeon 90, som är fyllt med braid i 0,20 mm och leadern är av Power Pro i 60 lb.

Jag har en baitrunnerfunktion på spolen, som gör att jag kan fälla ut en liten spak och sen ger ut lina, när jag ska mäta djupet. Reconspöet har flera markeringar på klingan, så jag kan få det exakta djupet.
Upptacklingen av ett featurefinder set - up ser du här, stort bly som når ut till platsen, du tänker söka av, eller fiska på, bommen som håller din lina en bit över bottnen, en stoppbeads för flötet och sen ett avlångt markerflöte, lite standard i dessa sammanhang.
Bevara alla dina markerflöten i någon typ av stabil tube som dessa, det finns massa av flötesskydd, allt från dessa lite dyrare Fox, till vanliga flötestuber av plast som kostar några tior.
Lite om markeringar av mäsk/fiskeplatsen, innan jag går in på hur du letar features. Dessa "Flöten" är hemmagjorda av olika godisägg och en metalltråd är inlagt och böjd och sen fastlimmat och ett lekande sitter i bottnen på metalltråden.

Dessa fungerar utmärkt för att lägga på mäskplatsen från en båt och du hittar dem snabbt dagen efter och kan ro ut dina beten och få det hela rätt. Du kan ha dessa på spöet under sök av rena platser i växtlighet också, de har bra flytkraft.

Det nedersta flöte är gjord av kommunen snöpinnar, som varnar oss bilister för dikeskanten, reflexen syns på långt håll och du kan leta features mitt i natten med dessa och en bra pannlampa!
För större vatten eller var jag ska markera mäsk/fiskeplatsen över en längre tid, så använder jag dessa markörstavar, som jag har gjord av teleskopiska metspö.

Lite reflextejp i toppen, sen lite orange och vit färg och de syns på väldigt långa avstånd och är perfekta att kasta mot och jag har dem stående under fisket gång, dessa läggs ut från båt.

Jag har ett kraftigt beteslås sittendes i toppöglan som finns på dessa spö och använde olika blytyngder för att hålla stavarna på plats, i toppen på stavarna har jag tryck ner frigolit, som gör att det håller sig flytande och i en upprätt ställning, de kan inte lägga sig ner på ytan, oavsett hur mycket det blåser.

Om jag får en fisk som rusar i sidled och går med linan över staven, så lägger staven sig ner och linan dras över staven och allt blir som vanligt. Du hittar dessa 3 - 4 meters metspö på bensinmacken för under en 50 - lapp, så det kostar inget att ligga på topp(en) av en bra feature, som exempelvis musslor mm.
När du ska leta features kastar du ut och direkt blyet slår i ytan, så håller du upp spöet och stopper linan med pekfingret. Låt blyet dala mot bottnen med linan stram och då känner du om det är hård genom att blyet stanna med en smäll i spöet eller mjuk botten, som bara blir en mjuk landning, när blyet slår i botten.

Veva ner flötet till blyet och ha spöet rakt mot nerslagsplatsen och nu lägger du fingrarna på klingan halvvägs mellan rullfästet och första spöringen och drar spöet i sidled. på detta vis känner du i spöet och fingrarna vilken botten du är över.

Är det grus eller stenar, kommer din spötopp att skaka, när blyet dras över dessa, är det mjuk dy botten blir det lite segt att dra blyet, glider det lätt utan några skakningar, kan det vara fin silt eller lerbotten, blir det lätt och sedan segt som plötsligt bara släpper, så är det en ren botten med gräs eller annan växtlighet.

Det är svårt att förklara, men du lär dig ganska snabbt vad som är vad och kolla gärna om det finns lite spår på ditt bly efter varje kast. Leta alltid i en solfjäderform och leta hela vägen från där du landade tills du är nästan inne vid land. Notera vad du hittar och skriv upp det, till slut lär du dig alla swims och vad dem innehåller av features.

När du letar ska du med jämna mellanrum släpper upp flötet och kolla djupet, hittar du något intressant som du vill fiska över, så sätter du linan i spolens lineclips och då har du rätt avstånd till din feature, ta även ut en riktning i bakgrunden som är permanent, ett hus , ett träd eller en telefonstolpe mm och nu är det bara att ha flötet stående i ytan över din feature och sen spoddar du runt flötet och till sist lägger du dina krokbeten i området.

När du mäter djupet ska du veva ner flötet till blyet och sen ger du ut en fot lina åt gången tills flötet står lodrätt på ytan, lägg nu till bommen och flötets längd och du har nu det rätta djupet ex - vis 9 fot + bom och flöte = 10 fot, för att vara något så när exakt.
Skarvknuten mellan din tunna braid och din leader, bör var en Mahin Knot som du hittar här på bloggen, den är konformad och glider lätt genom dina ringar.

Lite tips innan jag avslutar, när du hittar en feature som ger fisk, så skriv upp det och om du ska fiska där mera inom kort, så lägg linan i dina linclips, innan du vevar in och åker hem, då har du allt rätt nästa gång du kommer och det gäller ditt spodspö, ditt featurefinderspö och dina karpspö.

Är allt klart, så går det fort att mäska och få ut dina krokbeten på exakt samma feature, det är så jag fiskar och det ger bevisligen ganska mycket fisk. Tänk även på att om du har ett SmartCastlod, så kan du använda lodet på spodspöet och kolla läget på plasten, innan du börja bomba med spodden över eventuella fiskar, som kan skrämmas bort.

Varför tog jag upp detta? Jo, det är viktiga saker att kunna och jag vill för allt i världen inte, att du ska hamna i samma problem, som en kille jag träffade i Stråken för några år sedan. Han hälsade på mig och undrade om han kunde sitta en bit bort längs med en vasskant, visst kunde han det, men jag påtalade att det var grunt därinne, - Det löser sig sade han och försvann.

Jag såg hur han spoddade och sedan åkte ett kaströr fram och 6 - 7 kilo boilies åkte ut, men inget lodspö eller annat. Bivvyn kom upp och allt hamnade på sina platser och han lallade runt hela eftermiddagen i väntan på kvällen. Han monterade sina beten och fixade till sina PVA - bags och sen lade han ut sitt första spö på 60 cm djup!... och nästa o s v.

Ni förstår nog vad jag menar! Hade han lodat djupet och använd en timme på att kolla platsen, så hade han inte fiskat där. Karpen går på dessa djup, men inte i oktobermånad, i alla fall inte i Stråken! Kontentan av det hela blev, att han i rent raseri rev allt och körde dem roliga 55 milen hem till Stockholm igen, det skedde vid 22.30 samma kväll!

Så loda djupet, kolla platsen, har du inte grejer för detta, så använd vad du har, det är så viktigt och du får mer fisk och du gör inte bort dig. Du kommer att hitta features i ett bra swim, som är bättre, än där alla andra fiskar, glöm inte det! Det finns hotspots inom hotspots, det gäller bara för dig att hitta dessa små intima fläckar och det är då, du kommer att få mera fisk än alla andra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.