måndag 22 april 2013

Spodding och Spombing!

Det finns många sätt att få lite mäsk på fiskeplatsen, ligger denna nära land, är det enkelt med en skopa eller en större katapult, men ska du mäska på längre avstånd, så är det antingen en spod eller en spomb, som du måste använda, alla har inte tillgång till baitboat eller en vanlig båt.
Spoddar finns det gott om och det är gjorda för olika beten, allt från minsta frö till stora boilies och valet är ditt. Jag vill dock säga att har du en stor spod, som ditt spö klara att kasta det avståndet, som du ska fiska på, så kan du tejpa för hålen och använda den för både boilies och partiklar.

Till vänster ses en spod för lite av varje, men för boilies föredrar jag en spod som inte har några hål, nummer två i raden, är min standardspod, som är tejpad över hålen, sen en mindre spod för normala kastavstånd och dem sista i raden är Gardners Pocket Rockets och nedersta är det en spomb.
Spomben finns i vit, svart och röd färg och i denna stora modell och en minimodell, jag tror att inom kort får vi fram Spombs i orange färg och i en megamodell, vi får se vad som händer med detta.
Det rör sig om stora påfrestningar för ditt pekfinger, när spods och spombs ska kastas långt och ett så kallat fingerstall eller skydd är ett måste och du köper dessa på apoteket för en billig peng och dina fingrar är hela efter 15 kilo partiklar.
Spö, rulle och lina, samt en kraftig leader måste vara up to date, med vad du håller på med, spöet ska klara dessa påfrestningar och mitt ena spodspö är ett Free Spirit Launcher MLR med 50 mm ring och 4 lb testkurva.

Det är inte riktigt perfekt, för jag vill kunna spodda eller spomba på samma avstånd, som jag kan kasta, men jag har ännu inte hittat det spöet som klarar detta!

Min rulle här är en JRC Express 10 000 big pit, som är fyllt med 10 lb nylonlina och där sitter en 40 lb braided leader på rullen, som är 12 - 14 meter lång, den klara alla påfrestningar jag kan lägga under kastet.
I änden av denna leader sitter det ett kraftigt beteslås, som sen hakas på spodden eller spomben och det är klart för användning, se till att knuten är stark och att du limmar denna med snabblim, så det inte finns någon risken för att knuten kan glida upp.
Din rulle för detta arbete skall ha ett bra linupplägg, det ger bättre och längre kast, spolen ska ha ett eller helst två linclips, så du kan använda dessa som stopp, när du ligger rätt med spoden eller spomben över fiskeplatsen. Rullen ska vara robust och gärna ha flera kullager och en bra gång, tänk på hur mycket vevande det blir om du kasta en spodd 50 x 100 meter, det blir en del varv på veven!
Skarvknuten mellan nylon och leader eller braid och leader bör vara en Mahinknot, som glider lätt genom spöringarna, du ser här på bilden att knuten är konformat och den är super stark och glider aldrig upp, men för säkerhets skuld, kan du ge den en droppe lim.
Fyll aldrig upp spodden helt, utan en tredjedel räcker och sen lägger du ner två foam nuggets över mäsket och du får inget spod spill mellan dig och fiskeplatsen. Man vill jo ha allt på samma område och inte ha fisk, som äter mellan dig och mäskplatsen.
Bevara dina dyra spoddar och spombs i en tube, som verkligen skyddar dem mot stötar, skador eller kompisen klumpighet, denna Fox Spod case löser detta problem och dem flesta märken har dessa i sina luggage range.
För extreme range spoddning eller Spombs, så använder jag ett Wychwood Dispatch på 12 fot och 4 lb testkurva tillsammans med en Okuma Axeon 90.

Huvudlinan är en nylon i 0,25 mm och leadern är en Power Pro braid i 0,36 mm och detta går långt, men jag kan kasta mina beten längre än så. Fördelen med denna utrustning är att jag kommer väldigt långt även om vinden skulle vara mot mig dagen efter.

Tänk på att ju tunnare huvudlina du har, jo längre kastar du, en spod eller en spomb väger inget tom och därför kan du ha så tunn lina som 0,15 mm om du så önskar, det är leadern som tar alla påfrestningarna i kastet.
Det första du ska göra är att hitta en feature, som du vill fiska på och den biten kommer jag till i morgon, men när det är klart, så ska du först lägga lite små stenar i spodden eller spomben och kasta så du hamnar på den tilltänkta platsen.

När du hamnar rätt, sätter du fast linan i spolens lineclip och vevar in och nu har du rätt längd, det nästa du ska göra är att hitta ett fast föremål att sikta emot, det kan vara ett hus, ett träd eller liknande.

Strama din spole, så den inte kan rotera under kastets början, var det blir enorma påfrestningar, glömmer du detta och spolen roterar med en braid, så finns det risk för att braiden skär genom både fingerskyddet och ditt pekfinger och sen spoddar du inte mera!
När allt detta är klart, så gäller det att organisera det hela, så du slipper att böja dig mm, ha hinken med din mäsk i rätt höjd bredvid dig, så du bara står i samma position och fyller spodden och kastar, detta ska ske metodiskt, fylla, kasta veva in, fylla och kasta o s v tills du är nöjd.

Du har rätt avstånd på linan, du har rätt riktning mot den fasta featuren på andra sidan av sjön, nu är det bara att dra på i kasten, så spodden eller spomben verkligen kommer hela linan ut. När du har kastat, så följ spodden i luften och på slutet av kastet höjer du spöet upp i en lodrätt ställning, spodden kommer att dra ner spöet och kastet fjädras av och spodden landar mjukt på ytan, för att sedan tömma sig.

Tänk på att det är ett ganska tufft arbete att spodda ut en hink, som denna över ett område för tre eller fyra spö, det kräver lite armar, lite jävla amana, så bit ihop och fullför, det du hade planerad och senare under kvällen, när mjölksyran har stabiliserad sig, så kommer fiskarna in och du för din belöning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.