fredag 12 april 2013

Multi - riggen.

Jag har haft denna rigg med förut på bloggen, men denna gång tar vi den ett steg längre, när det gäller effektivitet och fiske med pop - ups. 

Som de flesta vet, så är detta en väldig enkel rigg att göra, den kan användas på flera sätt, som jag har visat tidigare och sätt är effektiva. 

Här kommer mitt lilla tips för vårens fiske med pop - ups, men du kan använda denna rigg hela året, den bara fortsätter med sin effektivitet.
Börja med att ta fram en bit coated rigmaterial i önskad styrka och färg, här har jag använd KIK - BAK i grön färg och med 25 lb, tänk bara på att rigmaterialet ska gå lite trögt genom kroköglan.

Gör en större ögla, som är ca 4 - 5 cm lång och knuten ska vara en Figure 8 knot, som är den starkaste och den glider aldrig upp under press.
I andra änden, gör du en mindre ögla med samma knut och denna ögla ska gå till ditt leadclips och speed link, bara så du vet vart vi är i detta.
Precis bakom knuten vid den stora öglan, frigör du lite av coatingen, det räcker med 3 - 5 mm, som visat här, detta ska ge riggen sin rörlighet senare.
På den stora öglan, montera du din krok, som visat och en 3 - 4 mm rig - ring och därefter ...
... trär du öglan ut över kroken, så det formas ett litet D på baksidan av kroken, anpassa D:et så det ligger rakt över hullingen på kroken, som visat på bilden.
Klipp till en bit Shrink tube, så den passar över kroköglan, men inte längre än att knuten syns, det är viktigt! Det ska vara fritt vid D:et och vid eller runt knuten.
Här är det olika krokar och olika färger på Shrink tuben, Muddy Brown, Black Silt och Weedy Green och nu är det bara ...
... att krympa Shrink tuben över ångern från en kittel eller doppa det hela i varmt vatten och se till att du får fram denna vinkel på Shrink tuben.

Man kan kurva Shrink tuben om man vill, men jag anser inte detta vara nödvändigt, om man använder sig av Long shank hooks, vinklingen blir för brant och krokspetsen kommer för nära bottnen.

Meningen med riggen, är att karpen ska få underläppen under kroken och det hela vrider sig i rätt läge på grund av Shrink tuben vinkel och styvhet och kroken hamnar i karpens underkäke varje gång och det sker med denna mera uprätade ställning på kroken.
Nu är det dags för montage av din pop - up boilie och det gör du på detta vis. Klipp av 20 cm tunn braid, Dental floss eller annat hair material och för detta genom rig - ringen.

Forma två öglor, genom att först lägga en ögla över två fingrar och sedan den sista öglan över ett finger, därefter gör du 4 - 5 varv genom både dessa öglor och ...
.. stramar åt försiktigt och du har nu en liten fin glidande stoppknut, du ser hur liten och fin den blir här och denna glidande ögla ska nu ...
... placeras över din pop - upp boilie och centreras och därefter stramar du öglan och din pop - up boilie sitter fast och nu är det ...
... bara att trimma lite försiktigt med en vass sax eller Braid blades, men lämna ett par millimeter på varje linände som visat och  ...
... dessa änder värmer du försiktigt med en tändare och det bildas två små kulor på änderna, som låser fast knuten. Din pop - up kommer att svälla upp lite ute i sjön och ditt bete släpper aldrig från öglan.
Nu kan du försiktigt föra ner knuten till rig - ringen och samtidigt justera det hela, så öglan ligger rakt i centrum hela vägen runt din pop - up boilie.
Här har du mina kreationer med olika krok, olika färger på Shrink tuben och olika färger och storlekar på mina pop - ups, det är nästan klart för fiske.
Vi behöver lite tyngd för att få ner våra pop - ups till bottnen, det gör du med ett hagel, som ska sitta på coatingen, så det fria området kan ge riggen rörlighet.

Du kan balansera denna rigg, så den svävar över bottnen, du kan blya den, så den står lagom hårt mot bottnen och det gör du med blyhagel ...
... men vill du ha fram den rätta effektiviteten hos denna rigg, så monterar du en större klump av Tungstensputty över knuten och en liten bit upp på Shrink tuben som visat här.

Detta gör, att när karpen suger in betet, så vrider kroken sig i rätt läge och den tunga puttyn håller krokspetsen nere i karpens underkäke och den blir inte av med kroken.
Här ser du hur riggen ställer sig på bottnen. Jag använder inga bags eller sticks, utan mäskar bara spridd med boilies och låter denna rigg stå bland dessa.

Man ser nästan, hur den skriker ut signalen Kom och ta mig eller hur? Riggen är väldigt effektiv och den naglar fast ena karpen efter den andra och det kommer den att göra väldigt länge.

Efter en landat fisk, kan Shrink tuben få lite stryk, genom att riggen inte har någon knut i kroköglan, men det byter man ut snabbt och du kan byta ut kroken och betet snabbt också, genom att föra öglan ut över kroken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.