torsdag 11 april 2013

Trakker Armo Tempest.

Fredrik kom för ett tag sen, förbi med sin nya Bivvy från Trakker och vi tog oss en närmare titt på den och satte upp den i min trädgård. När den ändå var här och uppsatt, så passade jag på att titta lite noga på vad han hade köpt.

Det handlar om Trakker Armo Tempest Bivvyn, som kom på marknaden i början av 2012 och den är som flera av Trakkers dyrare modeller gjord i Aquatexx, ett vattentät material, som andas och man slipper kondens. 

Vikten är 10,5 kilo och mätten är följande: 270 cm bred, djupet är hela 240 cm och höjden är 140 cm. Det är ingen billig bivvy, men jag tror att du även här, får vad du betalar för, men på Tacklebox i England, ligger priset på 599.99 £ och det är ganska saftigt.
Trakker Tempest kommer i en riktigt bra bag, som du kan bära på ryggen, över axlarna eller i handen, det finns gott om alternativ, för att bära den och bagen har en väl tilltagen storlek, bra dragkedja och den är vattentät med en gummibotten, som skyddar bagen mot smuts mm.
Allt var väl paketerat och ett skydd fanns med över det stora blocket, som låser bivvyn, här börjar Fredrik med att utforska bagens innehåll.
Vi hittade pegs som låg i sin egen lilla pouch, ingen billigt plastfodral, utan detta skyddar allt runt omkring mot peggernas spetsar och detta gillar jag och jag hoppas flera tillverkare kunde ta efter detta.
I bagens botten finns det två fack för dem två 36 " Stormsticks, som följer med till bivvyn, här ligger dem skyddade och ger bra stöd för bagen under transport.
En bra beskrivning och vägledning över hur du sätter upp och sköter om din Tempest bivvy, fanns självklart med i bagen.
Börja med att lägga ut det lösa golvet, Trakkermärket skall vara vänt mot fronten eller vattnet, då blir det rätt från början.

Golvet är ett kraftigt gummirerat golv, som tål en hel del stryk, inget billigt plastgolv som går sönder och prasslar i tid och otid.
Golvet peggas fast på undersidan av golvet på 6 ställen, tror jag det var och det sker i dessa elastiska band.
Sen är det bara att lägga ut bivvyn på golvet och fälla ut denna och sätta ihop ribborna som visat.
Var noga med att inte klämma tyget och se till att delarna sätts ihop ordentligt. Därefter resar du det hela och sprider ut ribborna, så bivvyn for sin rätta form och ...
... är det bara att föra över handtaget, som låser allt på plats, det ska ner mot mittenribban, som går mot fronten och sen ...
... låser du fast det hela med denna hylsa, som är säkerhetslåset för hela konstruktionen. Smidigt, säkert och det går ganska fort.
Nu är det bara att rätta till ribborna och pegga fast bivvyn, här är den uppsatt utan fronten, som sedan monteras med en dragkedja och det går snabbt och smidigt det också.
Här är allt stängd och dem två stormsticks, sitter på varje sida om dörren och ger bra stöd och minimerar risken för att fronten ska blåsa in eller att bivvyn lyfter under stormiga dagar.
Stormstick adaptors är redan monterade på bivvyn, så det behöver du inte bekymra dig om, ledade och i kromat mässing, dessa var dock lite tråga att skruva i Stormsticksen eller vice versa.
Det finns gott om alternativ för luft genomströmning under varma dagar, sidofönstren och hela dörren kan öppnas upp och där finns mosquitonät, som håller alla bugs ute och du ser vattnet och dina spö.
Två större öppningar i bakre änden av bivvyn, gör att du har det gott under varma dagar och du kan vädra, även när det regnar, då vattnet inte kommer in, utan rinner ner längs dessa två nätfönster.
Alla pegging points är med metallringar och även med ett kraftigt gummiband och det är bra, allt sitter ordentligt fast, men bivvyn får en viss rörlighet, som är viktigt under blåsiga dagar.

Är bivvyn orörlig, så finns det en stor risk att sömmarna går sönder under hårda vindar, rör bivvyn på sig lite, så elimineras detta, ni som hade dem första Titans från Nash, vet nog surt vad jag menar, man spräckte en del sömmar.
Hela frontdelen har dubbla pegging points med metallringar och det är bra, det lutar oftast lite ner mot vattnet och dessa gör, att man kan justera det hela rätt.
På fronten finns det två stycken kardborreband, en på varje sida om dörren och här i dessa, kan du låsa fast ditt eller dina spö, under tiden du tacklar upp eller byter dina beten.
Trakker Armo Tempest är en stor 1 - mans bivvy, här står en Nash Endulgience bedchair i mitten på golvet och som du ser, så finns det gott om plast på båda sidorna av sängen.

Det innebär att du kan ha massor av prylar bakom sängen och allt du behöver, så som bivvytable, kök, stövlar, extra kläder, baitbags mm, det får lätt rum på rätt sida av sängen och det blir inte trångt, jag gillar verkligen storleken.
Här ser du lite bättre vilken storlek vi pratar om, det finns gott om plats i denna bivvy och vi kollade att det finns plats för två bedchairs, om man har saker under dessa och man ligger ändå en bit in från dörren, så du kan ha med dig frugan, om du så önskar.
För en enkel övernattning, så går det riktigt fort att slänga upp Trakkers Tempset och du har ett väldigt bra skydd, även om du inte använder frontpanelen.
Skulle du råka ut för ett oväntad väderläge, så kan du dra ut ribborna och skapa denna Banana Shape på det hela och då blir du än mera skyddat mot regn, snö och blåsten

Jag gör detta på min JRC Dave Lane Brolly och det fungera hur bra som helst och det har räddat mig flera gånger, från att få en dyngsur säng, sovsäck mm.
Här står en Nash Endulgience Bedchair längst inne i bivvyn, denna säng är 199 cm lång och som du ser, finns det plats kvar vid benen, så man inte ligger mot duken ...
... det är likadant i huvudänden av sängen, det finns plats, gott om plats i denna bivvy.
Taket och fronten är uppbyggd, så att allt vatten rinner framåt och sen delar vattnet på sig och rinner åt sidorna och ner i dessa rännor, som sitter på varje sida om dörren. Det är riktigt bra och inget vatten droppar ner framför dörren eller kommer in på bivvygolvet.

Min sammanfattning av denna Trakker Armo Tempest är följande: Jag gillar det mesta, men priset och att ribborna inte är gröna eller svarta, det gillar jag inte, jag gillar inte den råa Aluminiumen!

Sen tog det lite tid att sätta upp det hela, men det kommer med lite övning och färdighet. Men i övrigt, en stor 1 - manna med stora variations möjligheter, som inte tar så stor plats i ditt swim, men jag hänger upp mig på priset och bäver för vad den kostar i Sverige.

Det är dock dyra material och kvaliteten är på topp, sen är en bra bivvy viktig, det är ditt hem och enda skydd under många nätter eller långa perioder, allt beroende på, hur mycket du fiskar och vart du fiskar, jag tror att Trakker Armo Tempest står emot det mesta, han däruppe slänger över oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.