måndag 8 april 2013

Ny dansk mynningsladdare!

Det bara låg där i garaget, mitt gamla Garbolino metspö, som har tjänat ut sig genom väldigt många braxenslaktartävlingar, sen som skaft till lien och sen gick det inte längre och det hamnade i garaget, i väntan på avfärd till skroten.

Jag såg direkt en möjlighet för ett nytt användningsområde och tog ner det och sen var det såg, frigolit, sandpapper, färg och någon ändbutt, som kanske skulle kunna passa och jag satte igång med tillverkningen av en ny mynningsladdare, för ammunition i storleken 25 - 40 mm.
Längden blev 115 cm, handtagsdiametern är 30 mm och vikten blev 370 gram, när allt var klart för bruk. Kaströret kan användas med en hand, men två handsfattning lägger ut en 25 mm boilie runt 100 - 110 meter, vilket jag testade på närmaste fotbollsplan igår.
Ändbutten, snygg eller inte, blev en gammal knopp från någon kökslucka och det blev ett bra stopp på kaströret, så slipper man att bada i sommar eller skicka ut Gonzan för att apportera!
Andra änden av röret kapades, som sig bör i en 45 graders vinkel och putsades till med fint sandpapper, röret slipades också lite och sen fick det en matt svart färg, som inte blänker.
Jag testade röret med 25 mm hårda beten och både kastlängden och presitionen var bra, men med lite mer övning, så blir detta betydligt bättre, det har visat sig med alla andra kaströr, som jag har gjord.
5 stycken 25 mm boilies åt gången ger en bra spridning av beten och dessa kommer nästa lika långt ut, som en boilies åt gången, så mäskningen går rätt fort.
Väl hemma från fotbollsplanen letade jag fram lite speciella boilies i max dimensionen 30 - 40 mm och självklart skulle röret testas och  det höll på att bli dyrt med tanke på att man har hus och grannar lite överallt.

Men f-n vilka avstånd man kan få ut dessa Donkey Chockers på, helt sanslöst och jag tror att det beror på rörets insida, som är spiralvävd carbon, som ger betet lite extra spinning.
Ett perfekt kaströr för större vatten eller var man behöver använda större beten, ena dagen är det vindstilla och man fiskar på ett visst avstånd, nästa dag har du den fina vinden i nyllet och då kan det vara svårt att få ut sina beten, jag tror dock inte att det blir något problem med den nya mynningsladdaren.
Samma fenomen kan man få uppleva med att få ut sina krokbeten i motvind, men det där löser jag, kasta kan jag, men det har ibland varit svårt att nå ut med boilies på vissa avstånd, men det har löst sig med detta kaströr.

Kära Slyna! Du får ta detta som en varning, nästa gång du kommer oanmäld för att tigga kaffe, så är risken  stor att både du, den röda faran och resterande delar av Garbolinospöet hamnar på skroten och det sker samtidigt ;-) Den vackra får hämta dig med en fin Kalle Anka bula i pannan.
Från det ena till det andra, så var jag nere i Linnéahavet och kollade läget, ingen rolig syn som mötte mig, men jag hade bellan och lite karpmums med mig och jag mäskade på samma plats, som för 3 veckor sen i hopp, om att kanske kunna fiska där nästa helg.
Det hade gått att smyga ut två spön här och jag var sugen, men gårdagens väder och kalla vindar höll mig hemma, jag kan vänta lite och mata in dem under denna vecka, det ökar bara mina chanser lite extra och att jag stannade hemma, resulterade jo i att jag fick ett nytt kaströr till samlingen.

Det här med isen tar tid på vissa ställen, jag stod och hoppade på isen nära land och det rörde sig inte en enda millimeter, men igår drunknade tre pimpelfiskare i västra Sverige, så se upp därute, isarna börjar bli förrädiska på många håll och det är solen som gör isen porös!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.