tisdag 9 april 2013

Zig Bugs, hur du gör dem och hur du använder dem.

Jag tror inte att det är så värst många, som fiskar med Zig - riggs i vårt avlånga land och det är synd, för det är en otroligt effektiv metod under hela året och jag själv glömmer detta ibland.

Karpen går inte alltid vid bottnen och söker sin föda och under våren, går det oftast högt i vattnet och under sommaren kläcks en massa olika insekter, så under dessa årstider, har du chansen för ett otroligt bra fiske med Zig - riggen och Zig bugs.
Du behöver olika foam i blandade färger, jag använder Nash Rig foam, som jag anser har den bästa flytkraften. En sax, kniv, lim och sen är det bara att låta fantasin spela fritt.
Små foam bitar skärs till med kniven och sedan limmas dessa ihop med snabblim, variera dina färger som exempelvis dessa, som har gett mig fisk, men kom ihåg, att enfärgade Bugs också ger fisk och framför allt helt svarta, som syns bra mot ytan under natten.
När allt är ihop limmat trär du foamen på kroken, här en Korda Wide Gape X i size 8 och sen trimmar du din önskade form med saxen, det är enkelt och enormt effektivt.
Du kan även använda dessa kreationer på en kort hair -rigg, som är visat här. Svart och vit foam ger bra resultat, likaså en "Humla" i svart och gul färg.
Du kan självklart använda en pop - up boilie som bete, men ändra formen lite eller gör en foam boll, som imiterar en boilie, de tar åt sig ganska mycket flavours och flyter bra ändå.

Kläm ihop foam bollen med en Peang och doppa ner det hela i din flavours och släpp greppet om Peangen och flavourn sugs in i foamen.
Detta lilla bete, som jag kallar Tysken, är ett av dem bättre beten för Zig fisket, om det är färgkombinationen eller annat vet jag inte, men den funkar jämt och ständigt och Koikarparna gillar den också.
Alla flytande beten, som du tillverkar, foam, kork, hundmat - och kattmat eller imitationer av dessa, kan fiskas på ytan bakom en Surfacecontroller eller en av Kordas Interceptors, det funkar kanonbra dem dagarna, var karpen jagar insekter på ytan och glöm inte att en liten korkbit eller korkboll, kan vända en dålig dag till en dag du aldrig glömmer!
Man kan fiska med Zig - riggs direkt från blyet, som sitter i ett leadclips, men det blir bökigt, när du ska kasta ut en lång tafs och det finns en trasselrisk med i bilden och landningen av fisken kan bli en ganska hårresande, men fantastisk upplevelse.

En annan sak är att du då har en fast längd på din tafs, som kanske inte stämmer överens med djupet karparna går på och då måste man hela tiden ändra tafslängden, tills men hittar rätt djup och får napp.

Det är jobbigt, frustrerande och tidsödande och det bästa är en justerbar Zig - rigg, var du kan höja och sänka ditt bete, allt efter vart karparna befinner sig mellan bottnen och ytan och för det behöver det som finns på bilden ovan.
Ta en 45 cm lång bit styv lina, som exempelvis Amnesia i clear färg och knyt fast en ring swivel i ena änden, trä på ett subfloat på linan, därefter en liten pärla och sen knyter du fast en rig - ring i änden.

Detta är din bom, som minskar trassel och den ser till att ditt bete, kan justeras upp och ner i vattenmassan mellan bottnen och ytan och det oavsett om sjön är 15 meter djup!.
Trä din huvudlina genom ett 3 oz bly, trä på en bufferbead och knyt fast huvudlinan i ring swivlen, som sitter på bommen du nyss gjorde, du ser på bilden vad jag menar.
Nu gör du en tafs av 8 - 10 lb clear nylon eller fluorocarbonlina, men börja med att knyta fast ditt önskade bete, är det en hair rigg, så gör öglan först, montera ditt bete och knyt fast kroken med en Knotless knot och gör din tafs ca 120 - 150 cm lång och den knyter du fast i den lilla rig - ringen och din justerbara Zig - rigg är klar.

Det går att kasta kortare avstånd med denna rigg, utan att den trasslar sig, men för långa kast rekommenderar jag dig, att du knyter fast kroken till rig - ringen med en liten bit PVA - tejp, så blir det 100 % trasselfritt.

Kast ut det hela och låt sänken slå i bottnen och vänta en liten stund, så PVA - tejpen hinner lösa upp sig, veva ner tills du känner ditt sänke och ge sakta ut lina, tills du ser ditt Subfloat på ytan och ditt bete driver åt sidan.

Veva sedan ner till sänket igen och ge ut en fot lina åt gången tills du är nöjd med djupet. Håll redan på djupet, så du kan fiska på samma djup igen om du får fisk, det är viktigt.

Fiska med en lite tyngre indikator på din lina och ha linan tight mellan rullen och larmet, dem flesta nappen är bara några enstaka bleeps, men fisken har redan krokat sig och antingen tar fisken sen lina eller så droppa din hangers eller vad du nu använder som indikator.

Det är betydligt lättare att håva fisken med detta set - up, än om du har en lång tafs direkt till blyet, det är inte lätt att håva en karp med sänket sittandes i toppöglan och fisken långt utanför räckvidden med håven, bara så du vet!

Ger detta en chans under våren och framöver i år! Vågar du fiska med tre Zig - riggar ute? For du inget på bottenfisket, så prova med Zig - rigg på ett spö och se vad som händer.

Varma nätter, var det kläcks en massa insekter och du hör karparna i ytan, det är då dags för tre svarta Zig Bugs, en på ytan, en 1 fot under ytan och en 1 meter under ytan.

Jag lovar och svär, att du snabbt märker vilket som är bäst och då kan du ha alla tre riggar på rätt djup, men för det behöver du veta djupet och kunna justera riggen rätt, även i den becksvarta augustinatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.