tisdag 30 april 2013

Paste!

Paste eller pasta som vi kanske säger, är enkelt att göra, lätt att ha med sig och genom den extra starka doften, så är det super effektivt året runt, men hur många har lite paste med sig ut?

Jag använder två typer av paste, en som är blandad med vatten, för kalla vatten, var den löser sig snabbare, än den andra typen av paste, som görs med ägg, alltså en del av din boiliedeg, som du sparar.
Jag tog hem en burk av Mistrals Kriller Paste till mina Kriller boilies och denna paste är ganska mjuk och låg i burken, utan någon plastfilm eller påse.

Det förvånade mig lite, då paste får frysskador, om de läggs i frysen, som denna burk var paketerad. Det kan dock vara så, att denna paste innehåller ett konserveringsmedel, som gör att den håller sig färsk länge, men jag vet inte riktigt hur det ligger till än.
Mjuk och fin i konsistensen är den och den är väldig lätthanterlig och formbar, jag har inte testad den än, verkan för fisket eller om den innehåller ägg eller Egg albumin, så den går att koka till olika typer av boilies.

Jag återkommer med mera kring denna pasta, när den har varit bruk och jag har provat att koka lite runda eller avlånga beten av den.

Doften är ganska stark, men det är ingen grym stinkare, som resar nackhåren, utan lite mer diskret i doften, men den finns där, den där krillen, som är älskad av så många fiskarter.
Denna bild visar ett stort fel som jag begick, när dessa fyra sorters boiliedeg skulle paketeras som paste, allt knådades bara och slängdes i burkarna och sen ner i frysen och det blir frostskador direkt och en del av degen blir torr.

Det är dock ingen fara, det går att tina upp dem igen och tillsätta lite vatten och knåda om dem igen, men jag kommer till, hur man gör på bästa sätt och då håller degen sig och är perfekt varje gång, man ska använda den.
Nej! Detta är inte vad ni tror! Jag har inte varit ute och hittat dessa på Nybros trottoarer. Ring inte Bengt, det är verkligen mindre delar av boiliedeg, som jag har sparat, inget annat!

Upptinade degar, som är knådade med lite vatten och konsistensen blir bra igen, så det finns en liten räddning, om ni skulle göra bort er, som jag gjorde.
Alla degar, oavsett om de är boiliemixer, som är gjorda på vatten eller med ägg, ska helst läggas i en plastfilm eller som här, i en liten plastpåse och försök att få ut så mycket luft som möjligt.
Så här bör det se ut när du är färdig. Degen i en påse och sen i en burk med lock och en text, som visar dig vad du har till ditt fiske, svårare än så är det inte och du ser lätt, vad du ska ha med dig.

Tänk på följande: Ta aldrig med dig mera paste, än vad du behöver, det går inte åt särskild mycket. Använd vattenbaserade pastes för fiske i kalla vatten och pastes som innehåller ägg, under den varma perioden av året eller året runt, om du fiskar i vatten, var det är långt mellan fiskarna.
Så här använder du din paste: Börja med att knåda den, tills den blir mjukare och mera formbar. Rulla en kula, som är något större än dig din boilie eller annat bete.

Jag har här en 15 mm Mistral Kriller boilie för kontrastens skuld och det visar dig lite bättre hur du gör, men du kan använda vilka beten du önskar.
Lägg kulan i handflatan och tryck ner en grop med ett finger och lägg ditt beten i gropen, som visat på bilden och därefter pressar du fast/runt degen runt hela betet.
Här är det klart för fiske, du kan göra degen rund eller forma den efter eget tycke, den runda formen känner dem flesta karpar igen, så ändra formarna på degen.

Du kan blanda olika beten och olika pastes med varann, ta med lite av varje och prova dig fram, till vad som fungerar bäst för dagen.

Tänk även på att Mistral har pop - up mixer som blandas med vatten och med dessa kan du ändra färgen, doften och smaken, samt balansera dina sjunkande boilies och det tar maximalt en minut. Ett trick som har räddad mig många gånger.

Effektiviteten ligger i den starkare doften, inget är kokt och förseglat med ett hårt skal, det löser upp sig sakta och avger hela tiden doftstråk, som karpen lätt hittar.

Mjukheten eller konsistensen gör detta bete kanske lite mera naturligt och fast kräftorna och småfisken är framme och tar för sig, så har du alltid ditt ursprungs betet med sin bevarade doft inuti degen

Har du med dig en paste, som är äggbaserad och några 12 mm korkbollar, så tar det inte många minuter med ett stormkök att göra pop - ups, som flyter i evigheter.

Rulla dessa mellan handflatorna, så dem blir fina. Det räcker med 2 mm paste runt hela korkbollen. Get on the paste today och öka dina fångster!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.