torsdag 25 april 2013

Så gör du dina egna personliga dippar, soaks och gluggs.

Jag har haft med detta förut på bloggen och ska därför inte gå in på detaljer, egentligen skulle jag bara kunna säga använd din fantasi och att allt ska värmas upp sakta precis till det stadiet, var det börjar att koka.

Men lite tips ska ni självklart få med på vägen och dessa tillsatser, kan ni ha som dipp, soaks och gluggs, men även som tillsatser för bags, sticks och rakt ner i olika mixer. Det är enkelt, billigt och jag tror att du redan har det mesta hemma och det är du, som kombinerar och beställer vad du använder och ingen kan kopiera dig.
Alla mina gamla hemmagjorda dipps mm var slut och igår var det dags för lite nytt och alla burkarna städas grundligt och därefter fick de några droppar Atamon, ett medel som konserverar burkarnas innehåll för framtiden.
Jag kom över ett gäng burkar som gör det möjligt att både dippa, bevara och även kunna applicera mina dippar på bags och sticks, genom att de fanns ett litet hål i locken.

Jag använder endast två grunder i mina dippar mm, det ena är Rapsolja och det andra är olika Marmelader och dessa ska helst vara kärnfria, det blir lättare att sila dem sen när man är klar.
Vid användning av Marmelad, så ska dessa värmas upp i en liten gryta och med värmen blir dessa betydligt mer vattniga och du kan nu tillsätta en vanlig flavours eller andra ämnen, efter ditt eget önskemål eller blanda flera olika flavours, men skriv upp vad du gör för framtiden.

Du kanske hittar en superkombination och då vill man gärna kunna göra den igen. Marmelader finns det gott om i våra butiker, köp inte dem dyraste, men se till att de är skal och kärnfria.

Varför just Marmelad? Jo, det finns en sötma, fruktigheten, doften och sen har dessa en förmåga att klänga sig fast i och på dina beten.

Flaskan på bilden kostar ca 40 kronor och dessa 20 ml Lemon - Strawberry räcker till 20 liter kolsyrad dryck, så det är koncentrat nog för att räcka länge.
Det är din fantasi som sätter dina gränser för vad du kan åstadkomma. Dessa tre ingredienser har fungerat väldigt bra. Du får lite krydda genom den söta chilisåsen, Ligonsylten ger smak, doft och fin färg och 5 ml Lemon fresh från Sodasteam ger lite syrlighet, doft och smak, som karparna och dem flesta fiskar gillar.
Det hela började på 80 - talet, var man jagade allt som simmade och jag vet inte hur många stora Braxnar, Sutare, Sarvar mm som jag och flera fångade av mina närmsta tog på majskorn, som fick ligga i BOB jordgubbssaft över natten, men det var sanslösa mängder med storfisk som föll för dessa beten och snart var det dags för karparna att få smaka på beten, som var dippade i samma smak fast med sylt.

En sådan flaska med BOB Jordgubbssylt kostar runt 30 kronor och med 600 gram, så får du tillräckligt för att göra minst 3 olika dippar i ca 250 ml med tillsatserna inräknade och billigare än så blir det inte!

Värm upp sylten eller Marmeladen sakta och tillsätt dina ingredienser och rör om, värm det hela tills det börja sjuda och ta av grytan och låt det svalna av och därefter hälls det i en bra burk och sen är det klart, men jo längre dessa dipps får stå, jo bättre blir dem.
Dessa burkar och flaskor blev klara igår och det får stå och sätta sig tills höstfisket. Den stora flaskan är Rapsolja med stark Chilipeppar och med en fin sil, kan du få dem så här fina och klara i färgen.

Nedersta burken till vänster är en Aprikosmarmelad med ljus sirap, extra sötma med Hermesetas sötningsmedel (5 tabletter) och en 50/50 blandning av Tutti - frutti och Hutchinson Big A flavours.

Till höger är det Jordgubbssylt med lite Soja, som ger sälta och en mörkare färg, CSL (corn steep liquer) och flavouren är Mistrals Strawberry Scopex, en vinnarkombination för kalla vatten.
Det är skillnad på Chili och Chili, som du ser. Till vänster den fina klara oljan med Chilipulver, som silades och till höger en stentuff kallvattensolja, som löser sig och du ser Chili flingorna och fröna i oljan.

Dessa får stå och vänta till hösten, lite omskakning ibland under väntetiden, gör att det hela röras om och under tiden löser alla dofterna sig, smaken blir tuff, så tuff att det svider i händerna, när man blandar ner denna olja i en mix, men den går inte av för hackor i kallt vatten och bland karparna.
Du har här en en Rapsolja med kanel och malda Anisfrön, som är silat, lite gulbrun i färgen blir en del oljor av kryddorna och den andra burken innehåller en Fikonsylt, som jag troligen fördärvade med en salt fisksås, men man måste prova sig fram.

Du kan använda dig av alla möjliga kryddor, flavours eller andra flytande tillsatser, du kan blanda hur som helst, det absolut viktigaste, är att det inte får koka, utan bara värms upp och sen blandas det hela och sen kan du låta det stå på burkar i flera år.

Marmelad eller sylt av typen, Citron, Apelsin, Jordgubb, Lingon, Björnbär och Hallon, är det jag har haft bäst framgång med och glöm inte att hälla i ett par milliliter Atamon i varje burk och ska om det hela ordentligt!

Konserveringsmedlet Atamon ser till att det inte blir dåligt, skriv upp vad du blandar för framtiden och det bästa av allt, är att du kan göra detta ute på fiskeplatsen och ha en ny dipp klar på några få minuter, bara att doppa dina krokbeten i den varma dippen, om dina beten inte tas av fisken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.