fredag 26 april 2013

Solar Hair Gauge, men inte till alla riggar!

Jag har lekt en del med Solar Tackles Hair Gauge och den är bra för den vanliga Knotless Knot, men inte för alla riggar, vilket jag kommer till.
Priset ligger på ca 3 £ och den är endast lämpad för mjuka riggmaterial och hair längder mellan 10 - 40 mm, men det räcker gott och väl för att få det hela rätt.
Du gör din hairögla och sätter denna på den lilla tappen, som bestämmer hairets längd och lägger kroken mot den lilla kanten vid krokböjen, på bilden och när allt ligger rakt, så lindar du eller gör din Knotless knot.
Det blir perfekt längd varje gång, men frågan är, om det är rätt hairlängd, det brukar vara karpen och dess beteende, som bestämmer detta avstånd.

Jag brukar ha mellan 7 - 10 mm mellan betets kant och krokböjen, som utgångspunkt, så det kanske inte är fel, att till exempel göra ett 30 mm långt hair till 2 x 10 mm boilies?
För att knyta en KD - rigg, var hairet ska dras ut efter två varv, är denna Gauge inte bra, utan det går bättre utan, samtidigt så ska hairet på dessa riggar inte vara längre, än att krokböjen precis nuddar betets kant.

Här en KD - rigg med en pop - up, som är balanserad med ett blyhagel på hairet, en bra och effektivt rigg, som prickar karpen, oavsett om den spottar ut eller försöker att skaka ut krokbetet.
Prova även denna rigg med ett bottenbete och ett fakecorn, detta har blivit lite av standard  riggen i Sverige på senare år och det fungerar mycket bra med den aggressiva vinklingen på kroken och Kurv Shank krokarnas böjda skaft.
Testa även Muzza - riggen, var du borra halva vägen genom en sjunkande boilies och fylla ut detta tomrum med en korksticks, det hela vänder sig som på bilden och kroken hamnar först av allt i karpens mun och den har oftast väldigt svår att bemästra detta.
Det råder någon form av Krill - feber i karpvärlden, häng med på trenden, med denna flaska från Sonubaits, det stinker, det ger fisk och det är en effektivt doft för alla dina karpbeten, testa den i sommar!
Tillbaka till Solars Hair Gauge igen, värst vad man glider ut ibland från ämnet! Snowmans är enkla att knyta, enda nackdelen är, om man vill ha lite längre hairs, än just 40 mm.

Jag tänker på ett bete, som kanske är en 20 mm boilie med en 16 mm pop - upp, då blir det inte mycket kvar till hairet och man vill jo gärna ha en liten bit tube i krokböjen också. Tänkvärt!
Jag brukar göra hairöglan och sedan håller jag fast knuten på denna mot knoppen på den lilla tappen, som egentligen hairöglan ska över och det tillsammans med kroken, då brukar det bli rätt.

Glöm inte att du bör rätta till dina knutar, så de sitter rätt på krokskaftet (Hairet ska ligga längs med krokens rygg) och sedan låser du fast dem med lite snabblim.
Här ett gäng riggar till karp och gräskarp, alla är gjorde med Solars Hair Gauge och det blir bra och det går snabbt, att göra många med olika längder och olika hair längder, för olika bottnar och beten.
Allt som behövs är några Korda Sinkers på varje rigg, så man får ner dem på rätt nivå längs bottnen, dessa finns i flera storlekar och färger, 9 Sinkers per paket.
Det fattas även en Korda Link Loop på varje rigg, men denna knyter jag först fast, när jag vet mera om bottnen, där jag ska fiska, aldrig innan!
Link Loops monteras sedan i ett Gardner Covert Speed Links, som redan har monterats på lekandet, som sitter i mina leadclips och en liten bit silicone Sleeve, ser till att det aldrig lossnar och lite rörlighet finns också.

Dessa riggkomponenter gör det snabbt att byta riggar och jag har ofta flera riggar klara med beten och i dipp, så det går fort att byta riggen, montera en bag eller stick, om det inte redan har gjords, under tiden jag väntade på den första karp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.