söndag 26 maj 2013

12 nya tips som du kan ha nytta av i ditt fiske.

Några har ställt frågan, om jag har slutat fiska! Svaret på den frågan är ett rungande nej, jag har fiskat under morgonen i några gamla dammar, lite i Black pool och så sent, som igår fick jag Jaffa under en stormig session i Linnéasjön, efter att ha blankat i Black pool.

Vågen låg tyvärr hemma och då min kamera beslöt sig för en vecka sedan att lägga av för fjärde gången, så har jag bara en massa tråkiga mobilbilder på mina senaste 9 landade karpar. 

Inga roliga bilder med fisken liggandes, men jag kanske lägger upp fiskarna under nästa vecka och i morgon ska jag få ett nytt objektiv, det tredje på 2 år!
Något av det viktigaste i din utrustning är ett par polaiserande solglasögon, som tar bort att gläns på vattenytan och du ser betydligt mera i och under vattnet.

Starkt solsken och glitter från vattenytan, är två saker, som skapar huvudvärk på väldigt kort tid. Någon som ser Grodan Kermit på bilden?
Vi har Kordas Extenda stopps och en del andra hairstopps, som man kan variera sina hair med, så dem stämmer överens med våra betesval. Har du inte dessa hairstopps, så kan ett par knutar på ditt hair kanske få det hela att stämma bra?
Här är det tre viktiga saker du ser: Spod/Spombspö, Featurefinderspö och ett extra spö i fall olyckan skulle vara framme, detta finns för det mesta med, men alltid på längre sittningar och om man är på resande fot till nya vatten.
Du vet väl att flötmete med räkor, musslor eller som här, en kräftstjärt är några av dem effektivaste beten och ingen normal funtad karp passerar dessa beten, utan att sniffa och mumsa på dem.
Om du fiskar i vatten med kräftor och har problem, så kan du skydda dina beten med ett finmaskigt nät, som finns att köpa i blomsterbutiken.

Dessa finns i olika färger och det är inte bara dina boilies, som du kan skydda, alla beten kan paketeras i dessa nät och dessa paket med beten, kan även användas i vatten utan kräftor - en liten påse med hampfrön är ett super bete i alla vatten.
Gamla torkade boilies kan få ett nytt liv, genom att du lägger den i en 50/50 blandning av flavours och vatten eller varför inte låta dina boilies ligga i en hink med samma vatten, som du fiskar i och det blir lite urlakade.

Det kallas Washed out baits och dessa lurar oftast svåra karpar, som tror att dessa beten är säkra att äta på grund av den minskade doften och färgen, samt att de har legat länge ute. Prova detta tips!
Karpspö är nog den typen av spö som slits minst i holkarna och det på grund av att vi sätter ihop våra spö och sen ligger dem i podden eller på banksticks under flera dagar och sen delar vi dem igen.

Det blir ändå slitage på dina holkar och du bör se över dessa ett par gånger om året, stryk holkarna med stearin från klingan och utåt och du slipper glappande holkar i framtiden och livslängden på dina dyra spö ökar.
Chili hampa var jag inne på igår, så enkelt att göra och så effektivt. Hampa, saltet och dina utvalda kryddor slängs ner i en frysbag av hårdplast och blandas.

Därefter kokar du upp en stor 10 liters gryta med vatten och häller det kokande vattnet över hampan, så denna täcks med några centimeter vatten, på med locket och nästa morgon har du en super hampa framför dig.
Det är varmt, det är mitt i augusti, en slemmig T - shirt och det dippas för fullt i Mistrals FM - dipp, bilden togs under ett race i Bloms vik, Rismåla, var 12 karpar landades och ett par klev av.

Mistrals dippar som I 40, SLR, No name och nämnda FM är riktigt bra och kan göra ett dåligt betet till ett bra beten över en natt, allt du behöver göra, är att låta "dem där si så där boilies" ligga och suga åt sig dessa fantastiska aromer och sen rockar du loss.
Försök att lär dig så mycket du kan om olika partikelbeten, det finns tusentals med korn, fröer, böner o s v som kan användas till beten för en lång rad av fiskarter.

Partikelbeten är enkla att tillbereda, men har du inte tid eller lust, så finns många av dem på burk, färdiga för fiske och oftast är dem billiga på t ex Ö o B och andra grossistbutiker och dem ligger oftast i en saltat lag, perfekta som krokbeten, spadet använder du i din stickmix.
Limma dina leadcoreleaders, de kan glida isär och den känslan vill man inte uppleva, limma endast den biten, som du har splicat och limma både här vid Quick Change Swivlen och vid splicingen vid din loop. Ett par centimeter räcker och det ger sinnesro och extra styrka.
Ett Bedchaircover med fleece på insidan, som detta gamla från Chub, räcker gott och väl för en sommarnatt i friheten och du slipper en stor otymplig sovsäck.

En sommarnatt är inte lång, du sitter jo uppe en stund och lyssnar efter fisk och du bör gå upp tidigt för att kolla efter fisk mm. Ett bedchaircover får plats i sängen under transport, det gör inte en bra sovsäck!

Ett sådant täcke uppgraderar din sovsäck med ungefär en season, så har du en vanlig 4 - season sovsäck med ett fleececover över, så klara du väldigt många minusgrader innan du fryser.

Om du ska köpa dig ett fleececover, så se till att det är lite för stort för din säng och att kanten hänger ner överallt och då kan du skydda allt, som kan få rum under sängen. Det måste även vara vattentät och kunna andas, så du får bort kondensen från din kropp och att det håller dig torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.