lördag 25 maj 2013

Flera tips!

Nu är "Bilen" klar och färdig, det tog sin lilla tid, men allt är klart och vi hann även med att byta bromsklossar fram, när vi ändå var i farten, så nu ska den väl gå ett bra tag till eller ska andra saker dyka upp?

Mangotsson har bra fiske i Stubbetorp och jag kommer med lite bilder framöver, idag hade jag en välförtjänt sovmorgon, den första sedan 90 - talets början, känns det som,och nu gör vi 12 stycken tips till.
Vi har nog alla upplevt dem där extrema sommarregnen, som kan falla från himlen och alla som inte har en matta under sina spö, vet nog hur mycket skit, som stänker upp i larmen, dina rullar, indikatorer o s v.

Skaffa dig en matta från en gammal kraftig presenning eller ett gammalt ut tjänat, men tjockt bivvygolv och ditt problem är löst för alltid.

Gör några hål i hörnen och tryck ditt några öljetter och det är klart, du kan rulla ihop denna matta med din avkrokningsmatta eller annat, som rullas ihop och då tar den ingen plats.
Jag limmar alla mina knyter i mitt fiske, dels så glider de inte på krokskaftet, styrkan ökar och jag vet att det håller, oavsett hur mycket jag än kan pressa med ett spö, limmet glasserar knuten och den blir skyddat av limmets hölje.
Boiliecrumb, en av dem bästa attraktorerna vi har, du kan använda samma boilies, som du har som krokbete eller ändra till annan doft, färg mm.

Mala ner crumb från boilies du litar på, som ger dig fisk och mala ner en bra mängd, så har du alltid tillgång till detta pulver och det går snabbt att göra en bag eller flera, under tiden du väntar på nästa karp.

Använd ett mått, så får du samma storlek på dina bags och sen kan du dippa dessa eller spraya dem för extra attraktion, vilket jag oftast gör under den kalla årstiden.
När fiskades det med Method feeders senast i ditt vatten? Detta var poppis för ungefär 7 - 8 år sedan, efter det, så har fisket minskat och det är synd. Metoden är väldigt effektiv och ger mycket fisk och det är inte bara mindre karpar, som faller för denna metod.

Jag använder endast Kordas Method Feeders i 85 gram storleken, de krokar fisken även när feedern är tom på mix och jag lägger alltid ut 4 - 5 små bollar med methodmix i en fyrkant runt min feeder.

Karpen stötar på dessa och kan gruffa i sig obehindrad och garden sänks och den tar för sig och fastnar i min fälla, använd korta riggar och bottenbeten, med en pop - up är risken stor för felkrokad fisk.
En 5 - Bait stringer lurar lätt karpen, framför sig har den ett antal beten och den har väldigt svårt att uppfatta, vilket av dessa beten, som kan vara - eller är det farliga.

För fiske över weed, kan du placera bitar från riggfoam, som du halverar och det hela sjunker väldigt sakta ner och lägger sig uppe på gräset.

Om du ska kasta en stringer mot horisonten, så använd dessa foambitar mellan dina beten, gör du inte det, så pressas dina beten ihop på PVA - tråden och vattnet kommer inte åt tråden och risken finns, att tråden inte löser upp sig och du sitter bakom en mega Greedy pig - rigg!

Om du fiskar över weed med en pop - up, antingen som en Off the lead - rigg eller bara en vanlig pop - up, så kan du fylla hela riggen med foambitar och riggen står lodrätt upp från bottnen, tills foambitarna har löst upp sig.

Passa på att lägga ut lite beten, där foambitarna kommer upp till ytan, då har du beten eller mäsket på rätt ställe och ha katapulten och dina beten till hands, innan du lägger ut din rigg!
Partikelbeten fungera under hela året, tro inget annat! Men det är nu just nu, dem är som bäst för ditt fiske. Preparerar dina partiklar rätt och om du tittar på bilden, så ser du två majskorn och ett fakecorn.

Dessa två majskorn är inte kokta, de har legat förborrade och utvalda i en dipp eller flavours i minst 6 - 12 månader, det är hårda som sten och dessa använder jag endast som krokbeten.

Som du ser har dessa majskorn olika färger röd och gul och de har även olika dofter och fakecornet är flytande och håller mina beten lite svävande över kroken, en super rigg för ett stort antal arter.
Chili, vad kan man säga om denna pepparkrydda, som inte redan har sagts, all fisk gillar detta och Chili finns i olika styrkor, olika former, från hela till finmald pulver och det är bara för dig att välja.

Jag använder så stark Chili, som jag bara kan hitta och framför allt Chiliflingor, som består av skal, pulver och frön, perfekt i hampan, Tigers och andra beten, men i en stickmix, tillsammans med Tuna och lite groundbait, är det en killer för karpen.
Det finns flera pop - up mixer på marknaden, Mainlines Polaris och Mistrals för att bara nämna två bland alla, du kan göra så mycket med dessa mixer, allt från runda fina pop - ups till dessa cornshapes, som ser ut som majskorn och de är tillräckligt flytande för att vända på en 14 - 16 mm boilies rätt och du har en fin huggmarkering, något som sticker ut och som har en bra doft.

Överdossera alltid dessa beten och torka ut den ordentligt och ger dem extra dipp eller flavours, gör olika former, färger och tillsätt gärna lite kryddor i dessa för fiske i kalla vatten.
En fastlimmat magnet på ditt Bivvytable är en god vän, när det blåser och du gör dina riggar på plats, dina riggar sitter där, som dem ska och man kan ha allt klart med bete eller utan och då går det snabbt att byta riggen eller ha dem sittandes, där under tiden du knyter flera riggar.

Jag ser här att min magnet börjar bli sliten, men den har suttit där sedan 20 år, men det fungerar bra fortfarande och är till stort hjälp.

En annan stor hjälp är ett liten vattenpass, alltså bara hylsan med vattenbubblan, denna kan du montera på din Pod och du ser direkt om Podden står rakt eller inte och du slipper springa fram och tillbaka för att rätta till något ben eller annat.
Effektiva riggar är oftast dem enklaste, man kan krångla till det för mycket med tubing, rings och annat, men denna enkla rigg, är något som verkligen naglar fast fisk.

25 cm Amnesia, ett ganska styvt material, denna knyts fast i en Longshank med en Knotless knot och det styva hairet klipps av och knuten limmas med snabblim.

Ett mjukt hair knyts fast i krokböjen, som visat på översta riggen och dina beten monteras och det är klart och supereffektivt, prova att testa denna rigg i handflatan, så kommer du att blir överbevisat om effektiviteten.

För mig räckte inte detta, den måste effektiviseras ytterligare och jag knut fast mitt mjuka hair med en liten glidande stoppknut, som gör att jag kan justera hairlängden.

Jag limmar inte denna rigg, då hairet ligger under den knuten och med en lite bit riggtube i krokböjen, så kan jag justera riggen på flera sätt och effektiviteten är mild sagt skrämmande, så prova denna rigg och glöm inte en liten ögla för större rörlighet på dessa riggar!
Skaffa dig en liten noteringsbok, priset är 15 pix hos bokhandlaren och den blir guld värd med tiden. I denna bok skriver du upp allt du bara kan om ditt fiske, vad du fångar, vart du fiskar, djup, väder, vind, features, hur långt ut dessa features ligger, vad dessa features är, bottenbeskaffenheten, permanenta features i bakgrunden, som du kastar mot, beten, mäskning och du kan även krita ner en liten karta över varje swim som du fiskar.

På detta sätt kommer denna lilla bok att fyllas med små notiser, som kommer till din fördel längre fram i livet och väl på plats, är det bara att kolla i boken, mäta ut dina linor och mäska och tänk på att karpfiske är inte bara själva fisket, det är även att titta, leta och hitta features.

Ingen av oss har ett IQ på 1600 och om så var, så glömmer vi ändå små viktiga detaljer, viktiga saker som kan - och vill förbättra ditt fiske.
Fiskvård! Egentligen inget tips, det är en självklarhet! Jag vet att jag tjatar om detta ämne titt som tät, men jag ser saker vid mina vatten, saker, som inte är bra, saker som får mig att koka av ilska ibland. Det handlar om ren och skär respektlöshet bland fiskare, man respektera inte fisken och man behandlar inte fisken på rätt sätt.

Jag skulle lätt kunna skriva en bok på 300 sidor, om hur folk felaktigt behandlar fisken och det är allt från att man har ingen matta, man har inga antiseptiska medel med sig och ibland inte ens en håv, den har kompisen som sitter 150 meter bort!

Sen kan en fiskare befinna sig på andra sidan av sjön med spöna ute och det är kompisen, som sitter 150 meter bort från hans spö, som sköter dem! Tack gode Gud för att dessa inte vinterfiskar, karpen hade sett ut som rödingen från Kanada i frysdisken!

Detta kommer det att bli ändring på nu, jag har fått mitt förordnande från Länsstyrelsen och jag är numera fiskeri tillsynsman i Svarte göl, Linnéasjön och Kvarndammen i samband med Nybro Kommun, samt i Rismåla göl, sen tidigare och jag säger redan nu att ha ordning på ert fiske och respektera både fisken och andra fiskare!

När fisken läggs på mattan, så ta bort allt som kan - och vill skada fisken, så som klockan, armband, den utstående ringen, stoppa in halsbandet också, hantera fisken med blöta händer och nu kan du lossna din krok, ta i fisken, fotografera den och väga den. Jag går inte in på mera, ni vet sedan länge hur man hantera en fisk, men ni gör det inte av ren och skär respektlöshet!

Vi vill alla ha bra och fina karpvatten, vi vill alla fånga fina och vackra fiskar eller hur? För att uppnå detta, så måste alla hjälpas åt och göra rätt för sig. Påtala det för folk, som inte sköter sig och det gäller även nerskräpningen, som förekommer, var på dem som iglar, så de känner sig ovälkomna, tills de sköter sig!

Jag pratar bara för mig själv, jag har varit med om att skapa flera vatten och andra ska inte komma och förstöra detta och kan man inte sköta sig på rätt sätt, så börja med andra hobbys, min ska ni inte fördärva eller det vi har byggd upp under decennier. Jag vill inte bli a pain in the arse, men jag kan bli det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.