lördag 18 maj 2013

Bra fiske för Mangotsson och Grötjocke!

Dessa två herrar deltar i ett Fish - in i Rismåla göl och dem sitter på Vindskyddet, som är Mangotsson favohak i detta vatten och man leder fint med 6 landade karpar och en tappat fisk i skrivande stund.

Alla lagen har fått fisk och största karpen än så länge, är en fisk på 5,8 kilo som fångades i Bloms vik av Jens Gustavsson, om jag fick det hela rätt, själv är jag inte med och tävlar detta år.

Jag kommer dock att bevaka det hela och senare, när jag får in resultat och bilder, så får ni hela kittet serverad här på bloggen. Men nu till lite tips för karpfisket!
Leta överallt efter fisken och jag menar verkligen överallt, den bästa platsen är inte den närmast parkeringen eller där, var gräset är bortslitet.

Här fiskar alla och visst finns det fiskar här till och från, men dessa är på sin vakt hela tiden och dem vet att dessa runda kulor är och förblir farliga.

Det är bättre att hitta nya ställen och att byta ut den runda formen på våra boilies. Barrelshape baits skapade inte för skoj skuld!

Så nya platser, små intima ställen och andra betesformar och format och du kommer att lyckas betydligt bättre, än killen som sitter 3 meter från bilen.
Här en fin Linnéakarp, som jag såg längs kanten i Joelskogen, allt var nerpackat och jag var på väg hem. Brödet fanns i cykelkorgen, likaså min katapult.

Tre snabba brödbitar åkte ut framför fisken och under tiden den undersökte dessa och sen tog för sig, hann jag få ihop mitt spö, håven, en brödbit på kroken och smyga ner i rätt läge och sen tog det bara 5 minuter - Keep your eyes open hela tiden!
Bröd kan användas på flera sätt, här är det flake, inkråmet, som är kramat runt kroken och detta sjunker sakta till bottnen, ett perfekt bete framför en karp, Sutare, Färna, dem flesta arterna äter bröd i någon form.
Jag gilla dem stora Italienska och Grekiska Lantbröden, lite dyrare, men ack så mycket bättre, med den sega skorpan och betydligt mera flake inside.

Ett superbete som det är direkt ur påsen, men en liten dust av en flavour, kan och vill ofta attrahera Karp och Gräskarp lite extra och för gräskarp bör du ha med dig en flaska med Dynamites Monster Tiger nuts dipp.

Bryt av en bit av skorpan och pilla bort så mycket av inkråmet, som du bara kan, nu kan du enkelt rulla ihop skorpan till en liten rulle och detta ger bättre krokfäste, bättre kastlängd på grund av kompaktheten och ena snippen av rullen, kan du dippa direkt i flaskan.
På tal om Gräskarp, så finns det inte mycket, som slår maskrosblomma på näsan, när det gäller bete för Gräskarpen, kanske Tiger nuts? Dessa gula blommor flyter bra och väldigt länge och de syns väldigt bra på långt avstånd.

Det är den vita oljan, som Gräskarparna vill komma åt och du ser oljan på blomma till höger vid den avbrutna stjälken. På den vänstra blomman ser du hur du ska placera din krok som i mina fall är en Korda Wide Gape i storlek 6 eller 4.

Maskrosor finns överallt och det finns mera att hämta ur dessa hatade växter. Dra upp hela blomman och skär allt i mindre bitar, med en kassa full av maskrosbitar, ställer du dig vid gräskarpsvattnet med vinden i ryggen och sen pytsar du bar ur kassens innehåll, som får driva över vattnet med vindens hjälp.

Gräskarparna kommer fram och börja ta för sig och du kan med en Surfacecontroller och en maskrosblomma på kroken plocka en del av dessa fiskar.

Maskrosen har en pålrot, som är lång och spetsig, denna kan du skära i lagom stora bitar och använda som beten, då dessa flyter på ytan, men bäst resultat har jag haft med dessa bitar över ett 5 oz Grippa bly och ett par bitar av roten på mitt hair, fiska med tafsen rakt upp från detta tunga bly!
Om du mäskar ett vatten med boilies eller annat, så kan du jo alltid lämna dessa platser i fred och fiska ändå på annan plats.

Som jag nämnde igår, så lär du dig så oändligt mycket, genom att gå runt och spana i varje hörn av vattnet, varför inte ha med dig ett spö, en håv och lite beten under dessa strövtåg, du vet aldrig vad du träffar på och med ett bete, så har du din chans, om än den enda.
Ibland går det fort, nästan för fort. Här ligger två Gräskarpar i var sin sack i väntan på att vattenägaren ska komma ner och få se sina fiskar och deras kondition. Det är lite så jag fiskar/arbetar i privata vatten, men jag gillar inte att säcka fisk, men här blir man tvungen.

Ha aldrig två fiskar i samma sack, det fungerar inte så bra, då dem oftast stressar varann i säcken, max en fisk per säck, men bäst är att inte använda säcken alls eller endast i nödsituationer och under väldigt kort tid.
Ställ in din broms rätt, innan du börjar fiska, så slipper du brutala överraskningar! Vi gamla rävar kan det där och vi gör det nog bara genom att dra och känna oss för och det blir bra varje gång.

För dig som kanske är oerfaren eller osäker på hur du ska göra eller ha det, innan du börjar tampas med stor fisk, så är mitt råd följande: Sätt fast din krok i något permanent, det kan vara ett stängsel eller liknande och backa en bit, så du har lite lina mellan dig och kroken.

Strama din spole och pressa med spöet, när ditt spö är nästan totalt ihop vikt, så ska spolen börja rotera och ge ut lina, nu vet du att, när den stora fisken pressar ditt spö i botten, så kommer din rulla att släppa ifrån sig lina och inget linbrott kan ske.

Med detta klart kan du koncentrera dig på fisken, du ska aldrig titta på klingan eller annat, bry dig endast om fisken och dennas rörelser, allt är förinställt och kommer att fungera, om fisken börja att ta lina under spöet fulla press.

Man ser dagligen hur folk drillar titta på spöet, bli rädd för att spöet böjar sig och man ger lina i onödan, man pillar på bromsen lätt och stramt och vise versa och man har oftast får lång eller för kort lina till fisken, när fisken ska landas med håven.

En kille vid Linnéasjön fick för sig under drillningen, att back - winding var coolt, han hade nog aldrig lärt sig detta och linans smäll ekar fortfarande därnere, håll dig till din plan från första början och ändra dig inte under drillningen av en fisk!
Karp stretar emot i alla storlekar, visst finns det en del slöa fiskar, som mera eller mindre bara hänger på raka vägen in till håven, inte det roligaste sett med mina ögon.

Men för det mesta är det en bra och tuff fight, som du kommer att få uppleva och denna storlek är nog den roligaste, inte för stor för att bara vara tung och slö och inte för liten, för att vara lättstyrd, det bästa av två världar så att säga.

Men alla karpar är individer med olika egenskaper, fighting spirit och temperament, vissa vatten har fiskar som fightas som galna, där ibland Rismåla, var denna vackra skapelse lever och trivs.
Värmen är här, rena sommarvärmen och Fishybaits som fishmeals, Boilies med köttprodukter och lite stinkande aromer fungera bra nu, var alla oljor, enzymer mm, bryter sig loss snabbt i det varma vattnet och det fungera suveränt. Kriller, SLR, FM mm, från Mistral är mina val nu vid denna tid.

Du kanske har andra betes firmor som du använder, håll dig till vad som ger dig fisk, byt inte ut beten, titt som tät, utan häll dig kvar, men skulle du vara tveksam, så gå på kött - och fiskmjölsboilies.
Pellet bags med lite stinkande fiskpellets fungera ypperligt nu, likaså en oljig tonfiskstinkande stickmix, som denna, piffa upp den med lite extra godsaker och en extra skvätt olja eller dipp, allt löser sig i det varma vattnet och budskapet sprids bra och det ökar dina chanser.
Glöm för all del inte att partikelbeten ger fisk året om, men de är bäst nu var värmen är här, ett lite fodermajskorn eller 3 - 4 skivor av Tiger nuts, kanske 2 Chic peas på ditt hair räcker för att fälla vilken hungrig karp som helst.

Allt handlar om presentationen av betet och det ska ske på rätt plats och ligga där under rätt tidspunkt. Har du detta klart, så kommer du att fånga fisk, så enkelt är det i karpfisket.

Gör ditt förarbete, fiska klokt, ligg steget före hela tiden, var effektiv och framför allt njut av det hela, ta en blankning som en man, alla blankar! Tro inget annat, men man talar inte gärna om det.

Kan du lära dig något konkret av en blank session, så har du kommit betydligt längre i inlärningsprocessen, än dem, som skyller på vädret eller att det fanns ingen fisk på platsen mm.

Du kan fånga fisk i alla väder och han som skylde från sig, med att det fanns ingen fisk, han hade inte gjord sitt förarbeta med lokalisering mm eller satt han på närmsta platsen från parkeringen, var gräset var nerslitet av allas nötande efter den vaksamma karpen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.