fredag 17 maj 2013

Köp en Kanadensare, de är billiga nu ...

... Sorry guys, men jag kan inte riktig släppa hockeymatchen igår kväll, den innehöll allt en match behöver, för att vara rolig, tuff och samtidigt, så olidligt spännande och sen en vansinnig spännande straffläggning, som förde våra tankar tillbaka till OS i Lillehammar 1994. Tack och grattis Tre Kronor!

Hur ser ditt karpfiskeår ut, har du planerad det hela eller blir det lite ut då och då, när tiden finns eller blir det hardcore för hela slanten eller rent av, bara ut ett par kvällar i veckan med ett spö?

Allt har sin charm och jag tänkte ge dig lite tips under två inlägg kring detta och förhoppningsvis ska dessa tips, se till att du blöta ner mattan din, lite extra under året.
Daytime! Mäska några gånger om du kan, innan du börjar fiska och kom till platsen ett par timmar tidigare, då kommer fisken troligen in, när du har fått ut dina riggar.

Mäska lite och ofta under dagen, fiska efter one bite at a time metoden och mäska hårdare, när du åker hem, det brukar vara rätt melodi i dem flesta vatten och glöm aldrig att ha lite floaters i en hink i bilen.
The full Monty! Hela kittet åker med ut varje helg, a bit of Hardcorecarping. Mäska lugnt och bygg upp din plats, fiska lite spridd med både dina beten och dina riggar.

Prova olika beten till en början, självklart med det, som du har mäskat med, men även ett par udda beten och gå sen över till det som ger fisk och håll dig till detta, så länge det går.

Oftast är det kväll - natt och morgon som är den bästa tiden. Vila ut och rasta ditt swim under dagen eller ta dig en stalkingrunda, men vila ditt swim.
Lättklädd! Fiska under hela dagen eller morgon och kvällar, ytfisket är väldigt rolig och spännande och det ger gott med fisk efter lite övning och du ser och lär dig, så mycket om fiskens beteende mm.

Var rörlig och ha inte för mycket saker med dig, en hink som säte och dina beten i en Method bag framför dig, gör att du kan sitta stilla och mäska utan att fisken märker dig, ska du lyfta på den breda och lossna hinkens lock, varje gång du ska ha ut lite beten, så har du snart varnar hela beståndet!
One rod! Jo flera linor du har i vattnet eller längs med bottnen, jo större är risken att fisken ser eller vidrör dessa och blir varnade, de är redan på sin vakt i frekventerade vatten och vi behöver inte reklamera med att vi är där.

Ett spö på rätt spot i 30 minuter, ger mera fisk än 30 spö på fel spots och det kan pågå i dagar, så lokalisera fisken, ha koll på bottnen, hur fisken rör sig mm och ta för dig av dessa fördelar, vart du än fiskar.
Spana på vattnet hela tiden du fiskar, håll koll på allt som rör sig på ytan, det kan vara en liten bit av en ryggfena, som avslöjar en grupp med fisk.

Lite bubblor, en virvel, synlig fisk ger dig förtroende och framför allt, ska du använda träden om du kan, dessa ger bra överskådlighet över ganska stora ytor och kanske, kan du se både fisk och vad dessa befinner sig över. Använd bra skor med gummisulor och för guds skuld, ramla inte ner!
Sitt uppe länge och lyssna efter fisk, sena kvällar, mitt i natten och i gryningen, det är då fisken visar sig och hörs.

Ligger du, som majoriteten i sängen klockan 22.00 och stiger upp badat i svett 11.00 nästa dag, så har du missat hela föreställningen, men vi har alltid extrabiljetter!

Jag vaknar alltid tidigt på morgonen och jag sätter mig i sängen och sätter på kaffevattnet, jag spanar och lyssnar och jag gillar tystnaden, första fågelkvittret, första slaven som kör till jobbet och sen det där goa ljudet från larmet, som skickar ut en sådan Adrenalinkick, så man tror kepsen ska lätta ... vad gott det är!
Vid denna tidspunkt av året, ska du leta efter grodynglen, karpen är aldrig långt borta från dessa svarta proteinklumpar med svans och karpen gurglar ner dessa i enorma mängder.

Ett flytande bete, som en liten brun pop - up eller en doggy eller varför inte en liten bit av en svart jigg, som hålls över ytan tills den rätta karpen kommer in? Allt detta fungera väldigt bra i ett stim av grodyngel.
Njut av den friska luften, glöm bort din lite risiga trädgård, bilen kan du tvätta på måndag, vad då, vilka räkningar och hus, har vi barn älskling? Tillsammans? Glöm allt detta under ditt fiske och njut av naturens gång, fågel - och djurlivet omkring dig.
Njut av varje fångad fisk och behandla den väl och på bästa sätt, det är faktiskt så att den fisk du håller i händerna, kan vara din sista och det samma gäller ditt fiskepass, glöm aldrig det!

Liv livet medans du kan, ät gott och fiska så effektivt, du bara kan under din korta tid vid vattnen. Ta fisket för vad det är, lite jävelskap mellan polare är aldrig fel, men var seriös i ditt fiske och var hjälpsam mot andra.

Jag tror och hoppas, att du får tillbaka för vad du ger. Analysera ditt fiske efter varje pass, både när du lyckas, lyckas väldigt bra och när du blankar.

Den dagen, var du efter varje pass, kan sätta fingret på vad som var rätt eller fel, det är då du börjar bli en duktig fiskare och glöm aldrig, att ett riktigt gott garv, förlänger livet på alla.
Doggy, bröd, maskrosblommor, Mistrals boilies i all ära, det är superbeten, men glöm aldrig, att själv det mest billigaste, dummaste, bortglömda o s v av beten, kan och vill ge dig fisk, om du bara kan - och vill presentera det, på bästa sätt och på rätt plats.

Som exempelvis, en liten bit brun rigfoam på en krok, som flyter på ytan, kan vi kalla detta ett bete? Eller blir det ett bete, bara för att jag klämmer ihop rigfoamen med en Peang och doppar det i dipp, släpper Peangen och rigfoamen drar till sig lite dipp, är det då ett bete?

Eller blir detta ett bete, om jag fiskar denna rigfoamsbit på en Bolt - rigg, så foambiten står väldoftande ca 2 cm över bottnen?

Lite tänkvärt är det, att allt man kan få ut i sjön, kan fungera som ett bete. Till och med om du skulle knyta fast en öl kapsyl på ditt hair, så skulle du kunna för eller senare, kunna fånga dig en karp på kapsylen.

Nyfikenheten finns hos alla levande varelser och karpen har bara munnen, som den kan undersöka saker med. Det finns gott om bra beten och lika många snåla fiskare, men valet är ditt, vill du fläska i dig en Pizza och två starka, istället för en påse bra och näringsrika boilies, så är det upp till dig, men gnäll inte! Mer om beten kommer i morgondagens inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.