fredag 24 maj 2013

Stranded at home!

Det är så fint att vara ledig tre dagar med en söndrig, jag ska inte skriva bil, för vi har en Renault! Ock den brakade som tur var, ihop hemma på garageinfarten och det visade sig att ena spiralfjädern hade gått av på två ställen!

4 minuter tidigare, befann vi oss på vägen mellan Kalmar och Nybro i 120, så lite flyt hade vi nog där, men just nu sitter jag och väntar på en mekaniker och bildelarna! I värsta fall får det bli lite cykelstalking under helgen, fiskas, det ska det!

Ödsla tid gillar jag inte, så hux flux letade jag fram 50 tips, som jag tänker pytsar ut till er under dem närmsta dagarna och det hoppas jag inte att ni har något emot. Det blir en blandat kompott av lite av varje och under alla årstider.
Lär du Multi - riggen, den är så flexibel som synes här. Glidande pop - up på en formad D - rigg, därefter en Swimmer - rigg och allt du behöver göra är att tighta åt D:et, så din pop - upp sitter vid kroköglan.

Sist och inte minst, så kan du även använda Multi - riggen för bottenmete och få fram den aggressiva vinkeln, som jag ofta predikar om.

Ta av öglan från kroken och träd på en 3 mm rigg - ring och träd på öglan på kroken igen och tighta öglan, så rigg - ringen sitter nere mot kroköglan.

Knut fast ett mjukt hair i rigg - ringen och montera dina beten, se till att hairet inte är längre än, att krokböjen precis snuddar betet, då blir det perfekt.
Knut fast alla dina pop - ups och de flyter betydligt längre än, om du punktera dem med en hair needle, en liten stoppknut håller dem fast, trimma denna knut och bränd linänderna med en tändare och det är klart.

Du kan ha flera smaker, storlekar klara i dipp eller utan dipp och använder du en Multi - rigg, så går det fort att byta ut betet.
Om du fiskar i vatten med musslor, så använd musslor som bete tillsammans med en större pop - up boilie. Jag använder endast det hårda och sega musselköttet (muskeln) resten av köttet och musselskalen krossas och hällas eller spoddas över riggen, Ignorera inte detta i vatten med musslor!
Om du ska fiska med dubbla beten på dina riggar, som exempelvis två sjunkande boilies eller en Snowman - rigg, så kan du lära karpen två saker: 1. Födan hänger ihop två och två, genom en liten bit spagetti, som trycks in mellan två boilies. 2. Karpen lär sig snabbt att detta är inte farligt att äta och du får bättre resultat, genom att karpen har vant sig.

Spagettibiten släpper inte, utan den sväller upp och blir seg och den håller ihop dina beten och skadar inte karpen, allt du behöver göra är att fiska två boilies tight ihop på ditt hair.
Ändra lite bland formerna på dina beten, som exempelvis en form som dessa Dumbells och glöm aldrig att spara eller göra lite pasta, som du kan ha med dig.

Du får mera doft och attraktion runt ditt bete och du har alltid ett bete längst in, som karpen kan smaska i sig, efter att pastan har löst upp sig eller småfisken har varit framme.
Var inte den som lägger sig först och stiger upp senare än alla andra, du missar så mycket, karpen är mest i rörelse under tidig morgon, sena kvällar och mitt i natten, men detta är från vatten till vatten, så ha koll!

Sitt uppe ett tag och kolla läget, lyssna efter fisk, de kanske vill berätta något för dig. Gå upp tidigt och gör samma sak, ta dig en kopp kaffe, lyssna till tystnaden och du är med när taket kommer. Slappa kan du göra mitt på dagen och passa på samtidigt att vila swimmet några timmar.
Senast jag nämnde, att man kan ha med sig freezerbait i en liten mat termos, så var det några stycken som opponerade sig via mejl, om att vi har inga freezerbaits i Sverige!

Jag kunde bara dra i smilgroparna! Det är ganska många som rullar beten själv och vart hamnar dessa efter tillverkningen?

Självklart i frysen och vad jag vill förmedla här är, att om du rullar själv, så skaffa dig en liten mat termos och ställ den öppen i frysen och fyll den med frysta boilies (Freezerbaits) på med locket och sen har du färska krokbeten under hela helgens fiske.
Ha koll på dina dyra krokar, ta ur dem ur paketet och kolla dem ordentligt, kassera det som är dåligt och placera dem i en ask, var alla krokar sitter var för sig.

Ha med dig ett krokbryne och en liten fintandad fil och renovera det som går att renovera efter en fisk eller annat eller kassera kroken, kroken är den viktigaste beståndsdel i vårt fiske, glöm aldrig det!
Många av oss har jobb mm och kan bara fiska under helgerna och annan ledig tid, massbeten som denna hink med linser, ris, Bovete, vete mm, är billiga beten, som bara behöver kokande vatten över natten och dessa beten håller karpen kvar i evigheter på din mäskplats.

Lägg ut en hink efter fisket på söndagen och en eller 2 hinkar under veckan och karparna är kvar tills nästa helg, var du toppar upp med boilies mm. Använd en skopa, Spomb eller en spodd, var hålen är tejpade för dessa microbeten.
Än en gång, vad dem inte ser och hör, har dem inte ont av, det är så kalla fakta som det kan bli, så kamouflera så mycket du bara kan och håll dig tyst.

Riggar, tacklen, dina bly, leadcoren och din braid och dig själv, jo mindre fisken märker dig, jo fortare sänks garden och dit fiske kan - och vill bara bli bättre.
Få bort allt som skapar blänk i dina saker, täck lekanden mm med tubing, få bort alla raka linjer och som du ser här, så kan du kamouflera dina krokar med en bit hölje från en leadcore och den monterar du på detta sätt och ger den en droppe snabblim.
Ha med dig vadarstövlar och dessa ska inte ligga inne i bivvyn i full längd, de ska stå ute vid spöna eller i dörröppningen, fint ihop rullade, så du snabbt kommer i dem och kan dra upp dem.

Ett tips, om du ska ha dem stående ute, är att du har en plastpåse över dem, så inte fukt eller regn gör dem blöta, vilket gör det svårt att dels komma i dem och få upp dem.

En vit påse syns bra mitt i natten och du hittar snabbt dina torra stövlar. Regnskyddet ser även till att du slipper Bugs, Snakes, Igelkotter, Worms och annat som kan tänka sig att bosätta sig i dina Boots under natten. Flera tips kommer under morgondagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.