torsdag 23 maj 2013

Mahin - knuten och lite tips för braids.

Det fanns en del av er, som inte riktigt visste, hur man gör en Mahin - knut, den bästa skarvknuten mellan två linor, oavsett om det är mono till mono, braid till braid eller mono till braid, som jag ska visa er här och lite andra tips.
Lägg två varv med braid runt ett finger och för linänden genom dessa två öglor, nu ska monolinan genom dessa två öglor och sen dra du sakta ihop det lite och en åtta bildas och du har gjord rätt.
Dra nu ihop åttan helt och det ser ut så här. Kolla att monolinan inte är skadat av knuten, om den är det, dra ut lite lina och klipp bort den skadade delen.
Nu lägger du 10 varv mono längs braiden och därefter 5 varv tillbaka över dem nyss lagda 10 varven och för linändan genom öglan, du har vid början, precis som en vanlig blodknut.
Fukta med saliv och dra sedan ihop hela knuten sakta, se upp så allt lägger sig snyggt och prydligt. Slutresultatet skall se ut så här, då är det rätt och knuten blir konformat och glider lätt genom spöringerna.
Trimma knuten och limma den med en droppe snabblim.
Ha alltid monolina under din braid, har du inte det, så finns risken att braiden bara glider runt på spolen, det räcker med ett par meter.
Braids är tuffa linor och du ska lägga på din braid hårt på spolen och för det krävs det någon form av skydd för dina fingrar och en tunnare arbetshandske är till stor hjälp. Du ser på handsken vad jag menar och braiden bränner i fingrarna.

En del lägger sin braid i vatten innan man lägger på den, jag gör inte det, då braiden torkar och lägger sig helt åt helsike inne på spolen, vilken kommer att ge stora problem om du plötsligt ska kasta längre än du brukar.
Märk upp dina spolar med vilken lina, tjocklek, brottsstyrkan och gärna ett datum, så vet du alltid vad du använder, linans ålder mm.
Jag använder mest braids för mitt ytfiske och för featurefindings, men även för bottenfisket. Jag tar bort alla raka linjer i linan genom att ge den en del svarta eller bruna spots, vilket är viktigt under fiske på ytan, men jag gör även detta på dem första 3 - 5 meterna som är närmast min leadcore vid bottenfiske och  ...
... jag limmar alltid mina knutar med snabblim, inget kan glida upp, allt är supersäkert och det ger lite mera ro i kroppen under fiskets gång, man vet att man kan pressa, när det verkligen behövs.

Lär dig Mahin - knuten, det är den absolut bästa knut för att skarvar ihop två linor, oavsett vilken typ av linor och tjocklekar, den fungerar i alla lägen och det är aldrig knuten som går sönder, det är en av linorna, en bit från denna super knut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.