torsdag 2 maj 2013

Ett par tips för vårkarpen.

Det ska bli lite tips för vårens fiske efter karp, men först tar vi med ett par bilder, från min vän Mikael i Danmark. 

Våren har kommit och karparna har börjat att röra på sig lite mer och Mikael har efter en operation, varit ute i friska luften och landat två vackra Fjällkarpar.
Jag gillar den lilla Smörblomman och man ser tydligt att det finns lite av vinterfärgerna kvar på denna fisk, som har en fin kondis, efter den långa vinter vi alla fick uppleva.
Här en lite mer normalt färgat Fjällkarp, som nästan ser lite sur ut. Kan det beror på att den var den första av alla som gjorde bort sig på Mikaels beten? Tak for disse billeder Mikael!
Nu till mina tips om vårfisket, det blir inga utläggningar, utan bara Try it and do it and reap the benefits!

Fiska där solen ligger på och har du vasskanter eller vassar, som ligger ute på fria ytor, så prova mot dessa.
Fiske mot busken, som får sol hela dagen, där finns skydd, naturlig föda och ett bete placerad här, ger fisk oftare än du tror och bry dig inte om djupet.
Partiklar som Mung, Adzuki och Pinto bönor fungera mycket bra under våren, men passa på att inte mäska för mycket när du fiskar.

Boilies, som syns bra är att föredra, karpens syn är fortfarande nersatt en del och dessa beten, kan vända upp och ner på en helgs eller en dags fiske.
Ska du eller om ni är flera etablera ett bete i ett vatten, så krävs det beten, som är bra och har stort näringsvärde.

Det gör att karparna kommer igen och igen till mäskplatsen och dem mår bra och vill ha mer och det ger dig/er betydligt bättre utdelning under hela året.
Mätta inte fisken, än har de inte börjat med frosseriet, som kommer under varma perioder, vårfisket kan vara väldigt varierande, ena dagen hugger dem och nästa, så är det nästintill omöjligt att få napp.
Ha alltid en påse med floaters i bilen under våren, karpen är i rörelse nu och vissa dagar går dem upp och tar beten på ytan och då gäller det att vara med på noterna.
Glöm aldrig att Tiger nuts är ett av dem absolut bästa karpbeten, som finns att tillgå och en burk eller en liten hink i bilen, kan och vill rädda din dag eller helg.
Ger inte dina bottenbeten fisk, så prova med Zig - rigg på olika djup, karpen går där, det är varmast i vattnet och de tar dessa små beten, som kan vara en liten pop - up, som har minskas ner eller en Zig bug.
Sprayflavours ger dina beten, sticks och bags lite extra krut och det kan räcka för att attrahera karpen till att börja äta, samma sak gäller med olika dippar.
Du kan inte drömma om hur effektivt det är att spodda salt över dina platser, karpen behöver olika mineraler efter en lång vinter och de älskar detta.

Saltet sjunker ner och tränger genom det översta lagret av chod mm och karparna plogar bokstavligen upp bottnen i jakten på saltet, samtidigt så gillar inte diverse växer saltet och det blir fina rena spots efter ett tag.
Markera dina linor och det gäller spod, marker och dina karpspö, så du ligger helt rätt, varje gång du fiskar på dina mäskade spots.

Använd en liten väl synlig tejpbit, som du trimmer ner med en bra sax eller som visat här, en stoppknyt av marker braid ...
... eller så använder du lineklipset på dina spolar, allt fungerar och det är viktigt, att du ligger rätt med dina beten, alltså där du har mäskat.
Hampa, antingen om du gör den själv eller köper den, fungera väldigt bra för att hålla karparna på platsen länge och de letar upp varenda frö, vilket ger en renare fiskeplats.

Mäska alltid betydligt mera, när du åker hem, än under själva fisket och kan du, så mäska när det är mörkt, du slipper du alla formar av snyltare, men inte alltid tyvärr.

Det fungerar bra för fåglarnas girighet, men det är värre med vissa tvåbenta och det är inte roligt att komma till sin plats och se andra sitta där.

Men en del vill inte betala för sig och en del är totalt respektlösa och en del  har helt enkelt stått längst bak i kön, när det delades ut hjärnhalvor, några fick bara en och en del inga alls.
Det var lite tips för vårens karpfiske, de fungerar bra för mig och du kan följa dem, om du så önskar eller gå din egen väg, valet är ditt!

Sist men inte minst, Njut av ditt fiske, följ gärna trender, men avvik ibland från vad alla andra gör, det ger dig mer fisk och bättre resultat, än normen för ditt vatten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.