fredag 31 maj 2013

Flera tips typ rannsaka dig själv lite ibland.

Tips eller inte, men ibland behöver man rannsaka sig själv och se om man har koll på läget i fisket, man faller så lätt i glömska och dessa bilder och text, kanske får dig på andra tankar under ditt fiske.

Det är nu så i fiske, att man ofta hamnar i en form av slendrianskt beteende, var allt bara flyter på av gammal vana och man blir lätt lite blind med tiden, så här kommer lite nya ögon, som kanske ger dig ett bättre insyn över, vad du håller på med.
One freaking bleep klockan 4 på morgonen! Går du upp från din varma säng och kollar vad det var eller ligger du kvar i värmen, med tanken att det var ett linebite eller som man säger, en linpåsimning, vilket namn!

I 90 % av fallen, var du får ett bleep, så är det inte linnapp, utan karpen som tog upp ditt bete och antingen skakade eller spottade ut betet med en sådan kraft, att lekandet, leadclipset och tailrubbers flyttade sig mot dig, på ren svenska, så har en karp tagit dig i röven, men du ligger kvar i värmen!?

Gå upp och veva in ditt bete och kolla din rigg, rätta på sin höjd till det, som kanske är fel och kasta ut igen på samma plats, med samma bete, karpen memorerade platsen för "Det konstiga" men du hamnar aldrig exakt på samma plats och du får kanske en ny chans.
Kollar du verkligen dina krokar efter varje fisk eller när du vevar in för att byta bete mm? Gör du verkligen det eller?

Gör det och gör nagel testet, som jag har visat på bloggen, använd ett förstoringsglas för att kolla krokspetsen eller om du inte har ett förstoringsglas, så fungerar en kikare precis lika bra, du ska bara titta i den på fel håll, so to speak!
Är du den där karpfiskare, som drar sig för att fiska, för att det regnar eller ska börja att regna? Är du det, så missar du enormt mycket bra fiske och dem dagarna, var vädret är soligt, fint, vindstilla och allt annat, som du önskar dig, dem dagarna är lätträknade.

Så ut med dig, livet är för kort för att vänta på bättre tider, bättre väder o s v. Vi är bortskämda med bra grejer, som håller oss värma, torra och skyddar oss från vinden.
Om du behöver att säcka en fisk i väntan på fotohjälp eller annat, är din karpsack då säker, så säker att fisken inte kan rymma genom, att med nosen pressa upp dragkedjan?

Om inte så fixa till en bra och säker låsning av säcken och problemet är löst, tänk på att korta ner tiden, var en fisk är i säcken och ha alltid bara en fisk per säck.
För att få mest kraft ur ditt spö, när det gäller större tyngder, som en Spod, Spomb eller ditt 3 - 5 oz bly, så bör du hålla ett avstånd mellan toppöglan och delningen på ditt spö.

Det är det bästa avståndet för att verkligen kunna komprimerar spöet rejält och få ut kraften, som ger dig långa kast.

Jag ser en del som har Spodden hängandes 20 cm under toppöglan och det blir verkligen därefter i kasten, kraften försvinner och det förekommer en stor risk för ett brott på klingan.
När vi är inne på långa kast, så behöver du en leader, som tar kraften från kastet, oftast är detta en braid och du måste strama din spole, så denna inte roterar i kastet.

Drar du på för Kung och fosterland i kastet och spolen roterar, så får du skärskador på pekfingret direkt, så strama spolen helt och använd för säkerhets skuld, en tunnare skinnhanske och var på den säkra sidan.
Jag skulle först säga leta efter fisken överallt, innan du sätter upp dina grejer inför en helgs fiske. Snags som denna, är tillhåll för flera arter och framför allt karp, som har skydd, skugga och föda här, men hur nära vågar du fiska eller tillhör du den förhoppningsvis minskande skaran, som inte bryr sig?

Kolla dessa platser noga innan du börja fiska, hur nära kan du fiska? Kan du fiska locked up, utan att ge fisken lina och ge den chansen att komma in i detta?

Kolla först med ett litet bly på linan och kolla hur nära du kan fiska, ett bra bete flyttar ut fisken, tänk på det och ställ dig även frågan om det verkligen går, vi ska inte fiska bara för fiskets skuld, vi har lite ansvar i vårt agerande och ska ha stor respekt för fisken.
Single baits, hårt dippade beten, som vi fiskar med efter fisk, som visar sig på ytan eller genom bubblor, om vi använder endast ett bete och får ner fisken, så är vi nere på fifty - fifty, ska den ta eller ska den inte ta ditt bete, det blir frågan.

Men en fråga, som absolut måste ställas och lösa, är om din rigg kommer att trassla sig under kastet och sen ligga trasslat framför fisken. Lös detta med en bit PVA - tejp på detta sätt och du vet med 100 procent säkerhet, att din rigg ligger utan trassel och att karpen kommer att fastna.
Ett litet trick, som jag har kommit undan med under snart 25 år är detta, en marker, ett markörflöte med reflextejp, som tar upp minsta ljus och reflektera tillbaka till mig.

Jag lägger ut denna marker på rätt plats med en tunn lina, hela kittet och släpper upp markören till ytan och mäskar, efter mäskningen klipper jag av linan och knyter fast den någonstans längs vattenkanten och sen drar jag ner flötet till bottnen, knyter fast linan igen och åker hem.

Nästa kväll eller natt lossnar jag linan och markören stiger till ytan och den syns med en svag lampa och jag kan återigen mäska på rätt ställe och ingen, verken fåglar eller tvåbenta har märkt något, man har till och med ibland fiskat på platsen, utan att ha märkt något.
På tal om mäskning, så har jag märkt att två olika typer av boilies, kan vara väldigt effektivt på en och samma mäskplats och jag blandar dem och lägger ut dem spridd med 3 - 4 av varje sort i mitt kaströr och får en fin spridning.

Jag fiskar sen med två likadana boilies på två spö och en annan typ boilies på tredje spöet och man ser märker snabbt åt vilket håll det hela lutar och sen kör man den typen av boilies på alla tre spön.

Köp bra beten, det ger dig mer fisk och de återkommer till platsen efter mera, så är det, men många kan - eller vill inte förstå detta faktum.

Karpen har ingen mamma, som talar om för sina små karpyngel att detta ska du äta för att bli stor, fet och sund eller det där är inte bra eller farligt, det ligger i deras gener!

Och ursäkter, om att vi har inte råd med dyra beten, det köper jag inte! Jag hade två killar en gång vid ett vatten, som påstod att dem inte hade råd med Nashboilies, som jag använde på den tiden, men efter att deras lite skeptiska kulor hade lagts ut för natten, så kom grillen fram med stora feta stekar, bröd och ett stort flak med starköl och dagen efter svepte dessa killar ner, var sin pizza med dem sista ölen! Råd till bra boilies, det hade dem minsann inte.

Hardcore, idioti eller inte, jag har hellre bra beten, som jag vet ger fisk och lever på en burk med soppa eller annat billigt, äta sund och bra mat, det kan jag göra hemma i veckorna! Nämnde jag att killarna blankade?
Vi har inte all tid i världen till fiske, åtminstone inte jag och tusentals andra. Jag föredrar att fiska så effektivt jag bara kan, under dem korta stunderna jag har till mitt förfogande.

Men därför kan man skoja till det lite ibland och släppa lite på tyglarna, man kan göra det och ändå fiska väldigt effektivt. Ett år är långt under en fiskesäsong, men samtidigt väldigt kort, jag vet det och mitt tips är att, kör inte ihjäl dig i början av året och sen ramla ihop till hösten.

Ta det piano i början, öka när fisket är som bäst, ta det lugnt igen och sen kommer hösten och vinterns fiske och där behöver du allt krut, som du bara kan skaffa dig.

Karpen tar föda under hela året och du kan med lite fantasi och minskade mäskningar och beten, ha ett bra fiske, ända fram tills isen sätter stopp för dig, så ha lite krafter, energi, tricks och fantasi kvar på slutet av året.
Rannsaka dig själv, vad vill du uppleva med ditt fiske? Men njut av det du gör och det du fångar i varje andetag, vi lever bara en gång!

Du kanske bara har tid för att smyga ut på platsen mitt i natten och fiska med brödbiten 1 meter från dina fötter en tidig morgon? Du kanske har tid med tre dagar per vecka med polarna, eller en kväll eller några timmar mitt på dagen? Allt har sin charm, sitt värde, så ta vara på din egentid, livet varar inte evigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.