tisdag 28 maj 2013

Jag är imponerad av ...

... Biltemas Braid och det efter att ha landat en del karpar med den på lite otillgängliga platser och jag måste säga, att den är jävlig tuff och värd varenda krona!

Jag är så pass imponerad, att jag igår svängde runt Biltema med bilen, som nu funkar igen och köpte mig några spolar med denna braid i 0,21 och 0,30 mm.
200 meter 0,30 mm braid, som ska klara 13,5 kilo och jag är fortfarande inte f-n att dra sönder verken denna eller 0,21 mm versionen för hand.
200 meter på mina Emblem - S spolar kommer att passa fint i flera vatten, som ska fiskas under året och skulle jag vilja driva med lite betesfiskar under mina drifter floats för Gädda, så klarar det sig också.

Priset är fortfarande 105 kronor och Biltema har denna braid i dimensionerna 0,21 mm, 0,30 mm och 0,50 mm, vad den sista klarar av vet jag inte, men du kan nog bogsera bilen med den!

Jag kan inte se annat att denna braid i 0,50 mm måste vara en ypperlig leader för extrema kast och 200 meter, för 105 kronor ger dig väldigt många leaders, som skär växtlighet som en kniv i smör en varm sommardag.
En bra knut för din ögla, som du kopplar ihop med din leadcore, gör du genom att lägga braiden dubbelt och sen gör du en ögla och här ska den dubbla linan genom fyra gånger som visat på bilden.
Tighta åt knuten sakta med saliv och sedan drar du åt hårt, trimma knuten och limma den för extra säkerhet och sinnesro och det går aldrig sönder eller går upp.
Du skarvar sedan ihop din braid med leadcoren loop to loop, som visat här och det blir starkt och smidigt och det håller för enorma påfrestningar.

Vill du eller tycker du att denna braid är lite väl ljus i färgen, så kan du färga den, dem närmsta meterna mot leadcoren med en vattenfast tuschpenna, det kommer jag att göra, lite svart och brunt och sen den vanliga gröna färgen, det kommer att minska risken för upptäckt!
Märk dina spolar med datum, styrka, antal meter och tjocklek, så vet du alltid vad som gäller och vad du har till ditt förfogande.
Bevara dina dyra extra spolar i ett fodral och ha lite skumgummi mellan spolarna, så dem inte ligger och skarvar mot varann, det är dem värda.
Som du kanske märkte på någon bild, så har jag lite olika spolar till mina Daiwa Emblem - S, normalt säljs dessa rullar med en spole, men spolarna från Daiwa Emblem - X passar, det är samma storlek för 5000, 5500 och 6000.

Du ser skillnaden här, det finns en metallkant på Emblem - X spolen och den ger dig direkt 15 - 20 meters extra kast längd, bara ett tips för dig, som äger Emblem - S rullar.

Fyll aldrig upp en spole med braid till bredden, braiden sväller upp lite, när den blir blöt, så ha lite mindre braid på dina spolar, typ 1 - 2 mm från spolkanten.

Nylonlina fyller jag på lite mer än vad som är lagligt och med metallkanten på spolen, så ökar det mina kast, om jag behöver det. Flera tips kommer under morgondagen, om jag ser något, jag ska fotografera mina ögonbottnar och det brukar inte vara så roligt under det första dygnet, men vi får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.